Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ένεση αισιοδοξίας από τους Ιατρούς της πόλης μας - του Γεωργίου Γκόνη

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΟΝΗΣ - Χειρουργός
Υπεύθυνος Δημοτικών Ιατρείων Δήμου Παλλήνης
Αβεβαιότητα και απαισιοδοξία κυριαρχούν στην κοινωνία μας. Φαίνεται στο βλέμμα και στο χαμόγελο που δεν ανθίζει εύκολα. Ζούμε τα αποτελέσματα της παρακμής μας και της αναλγησίας των «ισχυρών». Ανάγκη μεγάλη να φανούν οι αρετές του πολιτισμού μας. Όλοι αναγνωρίζουν τη διαχρονικότητα της ανθρωποκεντρικής συμπεριφοράς μας. Η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, που ποικιλοτρόπως υποφέρει, αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του πολιτισμού μας.

Τωρινά γεγονότα, δράσεις και συμπεριφορές που συμβαίνουν δίπλα μας, βεβαιώνουν ότι ο ανθρωπισμός μας και η αλληλεγγύη βρίσκουν τρόπους να εκδηλώνονται. Τούτο από μόνο του αποτελεί ακτίνα φωτός στη συννεφιά που βαραίνει, ένεση αισιοδοξίας στο χαμένο ηθικό μας. Χαρακτηριστικό και ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η εθελοντική προσφορά εικοσιπέντε (25) Ιατρών που ζουν στην πόλη μας. Προσφέρονται εθελοντικά, χωρίς αμοιβή, να παρέχουν τις εξειδικευμένες ιατρικές τους γνώσεις και υπηρεσίες στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, στα πλαίσια λειτουργίας του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου στο δημοτικό διαμέρισμα της Παλλήνης.

Η Ιατρική οικογένεια δεν θα μπορούσε να υστερήσει σε κοινωνική ευαισθησία και θα πρέπει να της αναγνωρισθεί και να της πιστωθεί πρωτοπορία στην έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή προσφέρει, και οφείλει να προσφέρει, τις βασικές δομές για την εκδήλωση και ευόδωση όλων των πρωτοβουλιών κοινωνικής ευαισθησίας. Απόδειξη της ευαισθησίας της παρούσας Δημοτικής Αρχής αποτελεί η πρόσφατη ανοικτή διαδημοτική συζήτηση στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου με αντικείμενο τις ποικίλες δράσεις κοινωνικής ευαισθησίας που μπορούν να εκδηλωθούν και εκδηλώνονται στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα για το θέμα των Δημοτικών Κοινωνικών Ιατρείων της πόλης μας πρέπει να επισημανθεί ότι η επίσημη αδειοδότησή τους και η εκπόνηση - ψήφιση του «εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας» τους αποδεικνύει την μεθοδικότητα της παρούσας Δημοτικής Αρχής αλλά και την διαπαραταξιακή ευαισθησία και βούληση όλων, δεδομένου ότι ο εν λόγω κανονισμός υπερψηφίσθηκε από το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (με μόνον μια εξαίρεση).

Ασφαλώς είναι ουτοπία να υποστηριχθεί ότι με τη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και την προσφορά των εθελοντών Ιατρών είναι δυνατόν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας των δημοτών μας. Είναι κοινή παραδοχή ότι οι ανάγκες για παροχή συνολικής πρωτοβάθμιας φροντίδας στην υγεία υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες των δήμων. Όμως τα Δημοτικά Ιατρεία μπορεί να αποτελέσουν και αποτελούν ανακουφιστικό μαξιλάρι και δικλείδα ασφαλείας για ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Και τούτο είναι αναγκαίο να υπάρχει γιατί δυστυχώς οι κυβερνώντες, στο όνομα του περιορισμού της «σπατάλης», αποδυναμώνουν καθημερινά το κοινωνικό κράτος.
  • Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι πρωτοβουλίες και προσφορές των ιατρών συμπίπτουν με βαθιά κρίση που διαπερνά και τους ίδιους τους ιατρούς. Με αυτό το δεδομένο η εθελοντική προσφορά τους αποκτά πρόσθετο ηθικό βάρος και αποτελεί πράγματι πηγή αισιοδοξίας. Αποδεικνύεται ποικιλοτρόπως ότι η κοινωνία μας έχει αντιστάσεις, έχει ευαισθησίες, έχει αρχές και πολιτισμό, έχει τη βούληση να ξεπεράσει τα αδιέξοδά της. Είναι δικό μας καθήκον αλλά και δυνατότητα να διαψεύσουμε εκείνους που προβλέπουν ότι την αναξιοκρατία, την διαπλοκή, την διαφθορά και ανηθικότητα θα την διαδεχθούν η αδιαφορία, η μισαλλοδοξία, το μίσος, η βία. Ας προτάξουμε ως κοινωνία και ως άτομα μεταξύ μας τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη και σίγουρα θα βρούμε τον τρόπο να αποκαταστήσουμε τη διαταραχθείσα κοινωνική δικαιοσύνη για να θεμελιώσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους. 
Ως μέλος των εθελοντών Ιατρών θέλω να προσβλέπω στη διαχρονική και διαπαραταξιακή υποστήριξη της εθελοντικής προσφοράς των Ιατρών, από την πλευρά του Δήμου. Επίσης εύχομαι και ελπίζω ότι και άλλοι συνάδελφοί που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας, θα προστρέξουν σε ενδυνάμωση αυτής της ευγενικής προσπάθειας που είναι σύμφυτη με το επάγγελμα-λειτούργημά μας. Θέλω επίσης να πιστεύω ότι αυτή η προσφορά μας δεν θα γίνει αντικείμενο καταχρηστικής εκμετάλλευσης από συνδημότες μας που δεν την έχουν ανάγκη.

Γεώργιος Γκόνης
Χειρουργός