Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ευρωπαϊκή διάκριση για το Δήμο Παλλήνης

Με άρωμα ελληνικό έγινε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 στο Λουξεμβούργο oι εναρκτήριες συναντήσεις προγραμμάτων των προκριθέντων πόλεων που συμμετείχαν με τις προτάσεις τους στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα του τομέα Υγείας.

Από τις 85 προτάσεις που κατατέθηκαν από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκρίθηκαν τρεις, μία εκ των οποίων του Δήμου Παλλήνης, με τίτλο «Urban Health Centers Europe 2.0».

Πρόκειται για ένα ερευνητικό πιλοτικό καινοτόμο πρόγραμμα, η ανάπτυξή του οποίου αφορά σε συστηματικές παρεμβάσεις στην ποιότητα ζωής ηλικιωμένων ατόμων, με πολλαπλές παθήσεις άνω των 75 χρόνων.

Στόχος είναι η ολοκληρωμένη υγεία και κοινωνική φροντίδα, έγκαιρη ανίχνευση αδυναμίας, διαχείριση της πολυφαρμακίας και πρόληψη των ατυχημάτων μέσα στο σπίτι, για την υγιή γήρανση κατ οίκον στις ευρωπαϊκές πόλεις

Οι δράσεις του πιλοτικού προγράμματος που θα εφαρμοστεί στο Δήμο Παλλήνης είναι τρεις:

Α. Παρεμβάσεις που αφορούν στην έγκαιρη λήψη των φαρμάκων, μέσω μιας ηλεκτρονικής συσκευής που αναλόγως πότε ανοίγει το καπάκι του καθενός φαρμάκου - ανά ημέρα, ανά ώρα - θα ειδοποιεί τον συνοδό που παρακολουθεί τον ηλικιωμένο.

Β. Με την αξιολόγηση ενός δείκτη «βαθμού επικινδυνότητας» για ατυχήματα, πτώσεις κ.λ.π.:
  • Διαβίωση μέσα στο σπίτι: με συστάσεις από τις πολύ απλές π.χ. τη σωστή και ασφαλή τοποθέτηση ενός χαλιού, ώστε να μην γλιστράει από τη θέση του, έως εξειδικευμένες συστάσεις σε σχέση με την κατάσταση του κάθε ηλικιωμένου και την εσωτερική διαμόρφωση του χώρου κατοικίας.
  • Μετακινήσεις εκτός σπιτιού:
  1. Προειδοποιήσεις π.χ. άσχημες καιρικές συνθήκες, αποφυγή μετακινήσεων, αλλά και ανάληψη βοήθειας από το Δήμο
  2. Πιθανές προτάσεις με εναλλακτική διαδρομή με λιγότερους κινδύνους ως προς τη βατότητα.
  • Δημιουργία εξατομικευμένο (σε ομάδες) πρωτόκολλου παρακολούθησης ποιότητας ζωής π.χ. διατροφής, άσκησης κ.λ.π.
Ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι 125 ηλικιωμένοι δημότες της Παλλήνης, άνω των 75 χρόνων. Ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της μεθοδολογίας, προκειμένου το πρόγραμμα να «τρέξει» από τον Σεπτέμβρη του 2014.

Το Δήμο Παλλήνης εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας κ.Γιώργος Τέντης, αναπτύσσοντας στους εταίρους τη φυσιογνωμία του Δήμου Παλλήνης, τις εκτεταμένες παρεμβάσεις του στους τομείς της Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας.

Το πρόγραμμα αυτό θα λειτουργήσει πιλοτικά σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις:
Ελλάδα - Δήμος Παλλήνης
Ηνωμένο Βασίλειο - Μάντσεστερ
Κροατία - Ριέκ
Ολλανδία - Ρότερνταμ
Ισπανία - Βαλένθια

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.uhce.eu/