Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Εγκρίθηκε η διευθέτηση των ρεμάτων «Μιχαληνού», Μάριζας & Παπαχωραφίου Δήμου Παλλήνης, προϋπολογισμού 5.250.000 €

Με κατά πλειοψηφία απόφαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε την πρόταση υποβολής στο ΕΣΠΑ έργων συνολικού προϋπολογισμού 5,25 εκατομμυρίων ευρώ και εκτέλεσής τους από την Περιφέρεια Αττικής.
Τα έργα αφορούν διευθετήσεις τριών ρεμάτων εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Παλλήνης και για την δρομολόγηση υλοποίησής τους, προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συζητήσεις και επιμέρους διαβουλεύσεις σε πνεύμα ομοθυμίας, μεταξύ του Δημάρχου Δήμου Παλλήνης κ. Αθανασίου Ζούτσου και του Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού.

Πρόκειται για τα ρέματα:
  • Λεονταρίου (Μιχαληνού) στο Δήμο Παλλήνης, με προϋπολογισμό 1.450.000 € και
  • Μαρίζας και Παπαχωραφίου στο Δήμο Παλλήνης, με προϋπολογισμό 3.800.000 €

Με αφορμή την υποβολή και έγκριση των έργων αυτών και ειδικότερα με την επιλογή της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει την συνολική πρόταση της Περιφερειακής Αρχής με το επιχείρημα ότι «απουσιάζει συνολικός προγραμματισμός για τα ρέματα της Αττικής», ακολούθησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο έντονη συζήτηση με τον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρό, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση να πει μεταξύ άλλων: «Καλωσορίσατε στην Αιρετή Περιφέρεια! Αυτά που έχουμε επισημάνει ήδη από το 2007 ως Νομαρχία Αθηνών, εσείς έρχεστε και τα λέτε σήμερα, τέσσερις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.»

Ο κ. Σγουρός συνεχίζοντας πρόσθεσε:
«Η έλλειψη ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης από τα αρμόδια Υπουργεία και έργων διευθέτησης των ρεμάτων της Αττικής που φτάνουν περίπου τα 1.000 χιλιόμετρα, είναι τα βασικά προβλήματα, μαζί με την άκρατη δόμηση.
Η αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε στην Περιφέρεια Αττικής το 2011. Τη διετία 2011-2012 διαθέσαμε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, μέσω ιδίων πόρων και κοινοτικών πιστώσεων. Και ως Νομαρχία Αθηνών είχαμε διαθέσει πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρώ. Αυτά όμως δεν επαρκούν. Το συνολικό κόστος για τη διευθέτηση των ρεμάτων της Αττικής φτάνει κατ’ ελάχιστο τα 2,5 δις Ευρώ. Όταν εμείς φωνάζαμε έγκαιρα από το 2007 ως Νομαρχία Αθηνών στην κεντρική Διοίκηση για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων αλλά και σήμερα για την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων δεν μας άκουσε κανείς. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ επισήμανε:
«Το πακέτο πλέον είναι μικρό και πρέπει να γίνουν στρατηγικές επιλογές. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθούν στην καινοτομία, την απασχόληση, την έξυπνη εξειδίκευση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως είπα πρόσφατα και στον Ευρωπαίο Επίτροπο, Γιοχάνες Χαν τα 2,4 Δις Ευρώ είναι πολύ λίγα. Πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα για την Αττική των 5 εκατομμυρίων πολιτών και των 66 Δήμων για μια από τις μεγαλύτερες Περιφέρειες της Ευρώπης. Με κόπο και θυσία μεταφέραμε 300 εκατομμύρια Ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο νέο ΕΣΠΑ για τις υποδομές των στερεών αποβλήτων. Για όλα αυτά τα έργα υποδομής πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το τελευταίο ευρώ».

ΠΗΓΗ: ΝΕΟΛΟΓΟΣ