Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Εποικοδομητική η πρώτη διαβούλευση για την Kοινωνική Aλληλεγγύη στο Δήμο Παλλήνης

Ως «πολύ θετική» χαρακτηρίσθηκε από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους φορέων και κατοίκους, η πρωτοβουλία του Δήμου Παλλήνης για το κάλεσμα του Δημάρχου, κ. Αθανασίου Ζούτσου, για μια συζήτηση - διαβούλευση, εφ όλης της ύλης, για την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Η υποδοχή των πολιτών και των φορέων - που κατέκλυσαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου - ήταν θερμή, με πολλούς να λαμβάνουν το λόγο και να καταθέτουν τις θέσεις, αλλά και τις προτάσεις τους για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν, καθιστώντας τη συζήτηση παραγωγική, αφού εξήχθησαν πολλά συμπεράσματα.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Αθανάσιος Ζούτσος, σημειώνοντας ότι: «Στη σημερινή εποχή της κρίσης η εξοντωτική ανεργία, η φτωχοποίηση και η συνολικά σταδιακή εξαθλίωση και υποτίμηση της ζωής μας, οδηγούν στη διάλυση του κοινωνικού ιστού. Αυτή η πραγματικότητα χτυπάει δυστυχώς και την πόρτα της γειτονιάς μας. Η αλληλεγγύη και η αξιοπρέπεια είναι ο μονόδρομος. Μπορούμε και το έχουμε οργανώσει, η κοινωνική αλληλεγγύη, να διασφαλίσει την ανθρωπιά μας, την αξιοπρέπεια μας και την υπερηφάνεια μας».

Να σημειωθεί ότι το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποτελεί τη συνέχεια της πρωτοβουλίας του Δήμου Παλλήνης που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011, ως τείχος αντίστασης μέσω δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Διανομή Προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες», Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κοινωνικό Φαρμακείο).

Η δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, προέκυψε από την ανάγκη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης των ανέργων, των επισφαλώς εργαζομένων, των ανασφάλιστων, των φτωχών και των εν γένει εχόντων ανάγκη βοήθειας.

Ανάμεσα στο κοινό και τους φορείς της πόλης που συμμετείχαν στη συζήτηση ήταν η κα.Σταυρούλα Αλευρά, Προϊσταμένη του τμήματος κοινωνικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Παλλήνης, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε το «κλειδί» της Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η συναίσθηση, την οποία οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε, δηλαδή: «να μπορούμε να κατανοήσουμε και να μπούμε στη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο άλλος».

Κοινή συνιστώσα όλων, ήταν η εντατικοποίηση των από κοινού δράσεων, ανεξάρτητα από τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων - όπου θα υπάρξει στοχευμένη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης - αλλά και η συλλογική αντιμετώπιση φαινομένων που παράγει η οικονομική κρίση.