Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η Σπιρομέτρηση στα ΚΑΠΗ Γέρακα και Παλλήνης - προγραμματίζεται στην Ανθούσα

Με μεγάλη προσέλευση και επιτυχία στέφθηκε και εφέτος ο ΔΩΡΕΑΝ πνευμονολογικός έλεγχος, μέσω σπιρομέτρησης, στα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Παλλήνης.

Με στόχο την έγκαιρη διάγνωση πνευμονοπάθειας ο Δήμος Παλλήνης με μία ακόμα πρωτοβουλία των ΚΑΠΗ και σε συνεργασία με κλιμάκιο πνευμονολόγων, διενήργησε τις σπιρομετρήσεις σε όσους δημότες το θεώρησαν απαραίτητο, είτε αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, είτε προληπτικά.

Οι σπιρομετρήσεις έγιναν στο ΚΑΠΗ της ΔΕ Γέρακα και την στο ΚΑΠΗ της ΔΕ Παλλήνης, ενώ προγραμματίζεται και στο ΚΑΠΗ της ΔΕ Ανθούσας.

Τις εξετάσεις έκανε ο κ. Γιώργος Ζώης, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, από την εταιρεία GMG και τη διάγνωση έκανε η κα. Ελευθερία Μωραϊτου, Πνευμονολόγος. Οι εξετάσεις έγιναν με ευγενική χορηγία και επίβλεψη της εταιρείας Novartis.

Σκοπός του προγράμματος είναι να εκτιμηθεί αν οι συμμετέχοντες πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μία νόσο των πνευμόνων που αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας και στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα.

Η νόσος στην προχωρημένη της μορφή, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και η αναπνευστική ανεπάρκεια τους οδηγεί συνεχώς στα Νοσοκομεία.

Η σπιρομέτρηση είναι μια εξέταση ανώδυνη, απλή, αναίμακτη που με μια μόνο αναπνοή μπορεί σε λίγα λεπτά να εκτιμήσει την κατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας του εξεταζόμενου.