Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Σχετικά με τη χρηματοδότηση της συμμετοχής παιδιών στους Παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας

Αρκετές επικρίσεις ακούστηκαν σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» μέσω της ΕΕΤΑΑ.

Οι επικρίσεις έφτασαν και σε μένα μετά την ανάρτηση που έκανα επικροτώντας το πρόγραμμα αλλά και τη συμμετοχή του Δήμου μας.

Τώρα λοιπόν που η διαδικασία υποβολής αιτήσεων τελείωσε ήρθε η ώρα να δούμε ποιος είχε δίκιο και ποιος είχε άδικο.

Το σημαντικότερο σημείο κριτικής αφορούσε τη δυνατότητα που έδινε το πρόγραμμα και σε κατοίκους άλλων περιοχών να συμμετάσχουν και άρα να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας. Βέβαια στην κριτική ξεχνούσαν ότι την ίδια δυνατότητα είχαν και οι δικοί μας δημότες. Έτσι λοιπόν έχουν υποβληθεί περίπου 15 αιτήσεις κατοίκων μας για παιδικούς σταθμούς όμορων Δήμων (Πεντέλης και Αγίας Παρασκευής, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα). Αντιθέτως έχουν υποβληθεί μόνο 6 αιτήσεις μη κατοίκων για τους δικούς μας παιδικούς σταθμούς.

Συνολικά έγιναν 377 αιτήσεις ωφελούμενων μητέρων που αφορούσαν 430 παιδιά (συν 6 μη κατοίκων) για την κάλυψη 286 θέσεων.

Εδώ έρχεται κατά τη γνώμη μου το 2ο σημείο αντιδράσεων και επικρίσεων αν και οφείλω να ομολογήσω ότι σε ‘μενα δεν εκφράστηκε ποτέ και περισσότερο αποτελεί εκτίμησή μου από την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Πρόκειται για το ποιος θα επιλέξει αυτά τα παιδιά. Δηλαδή το ότι κανείς από τους παράγοντες-παραγοντίσκους δεν έχει τη δυνατότητα να ανοίξει το μαγαζάκι του και να τοποθετεί παιδιά. Η επιλογή θα γίνει αποκλειστικά από την ΕΕΤΑΑ και θα δημοσιευτεί στις 22 Ιουλίου. Όπως είχα γράψει «μπαίνει ταφόπλακα στην πελατειακή τοποθέτηση παιδιών». Και για να προλάβω κάποιες ερωτήσεις του τύπου «δηλαδή μέχρι τώρα τα παιδιά έμπαιναν πελατειακά;» θα πω πως ΟΧΙ, δεν έμπαιναν έτσι. Αλλά ποιος μπορεί να σβήσει και την παραμικρή υπόνοια του καχύποπτου κατοίκου που το παιδί του δεν είχε μπει στον παιδικό σταθμό; Και αφού ούτε παλιότερα γινότανε ούτε τώρα γίνεται, καλύτερα να το κάνει η ΕΕΤΑΑ ώστε να μην υπάρχουν και υπόνοιες.

Τέλος, όσον αφορά την εξαίρεση των Δημοσίων Υπαλλήλων, έλαβα και ‘γω ένα mail, αυστηρότατο για το Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο κα Κουνενάκη. Είχα την πρόθεση να το συμπεριλάβω στο κείμενο και μάλιστα είχα ζητήσει και στη συγκατάθεση του αποστολέα ο οποίος είναι φίλος μου και δεν είχε αντίρρηση. Μετά τη δημοσίευσή του όμως, σε εφημερίδα της περιοχής, θεωρώ ότι η συμμετοχή του στο κείμενο δεν έχει νόημα.

Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν εξαιρέθηκαν από το Δήμο αλλά από το Πρόγραμμα. Είναι οι προδιαγραφές του ΕΣΠΑ αυτές, όχι του Δημάρχου και της Αντιδημάρχου.  Στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας υπάρχουν, πέρα από τις 286 θέσεις, άλλες 120 περίπου θέσεις οι οποίες θα καλυφθούν με τις διαδικασίες του Νομικού Προσώπου και από τις οποίες δεν εξαιρούνται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι.

Κλείνοντας θα πω πως η δημοσίευση ενός mail-κειμένου είναι το πιο εύκολο, για μια εφημερίδα, γιατί με ένα copy-paste γεμίζεις χώρο και κάνεις και την αντιπολιτευτική δουλειά σου δημιουργώντας εντυπώσεις. Η αναζήτηση της αλήθειας είναι το δύσκολο. Επίσης όταν θέλουμε να σχολιάσουμε αυτό που κάνουμε copy-paste καλό είναι να το διαβάζουμε πρώτα, γιατί όταν ο σχολιασμός-υπότιτλος όχι μόνο δεν προκύπτει από το κείμενο, αλλά το παραποιεί κιόλας, τότε απλά γινόμαστε ρεζίλι.