Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Σινέ ΓΕΡΑΚΑΣ 03-09/05/2018


ΕΝΑ ΗΣΥΧΟ ΜΕΡΟΣ
A QUIET PLACE
Σκηνοθεσία: Τζον Κραζίνσκι.
Πρωταγωνιστούν: Έμιλι Μπλαντ, Τζον Κραζίνσκι, Νόα Τζουπ.
Διάρκεια: 90 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη - Τρίτη 22.30 (Μία προβολή)


Μια πενταμελής οικογένεια καλείται να επιβιώσει σε έναν κόσμο με τέρατα με υπερφυσική ακοή, όπου ο παραμικρός θόρυβος μπορεί να τους στοιχίσει τη ζωή. Ο Λι προσπαθεί να κρατήσει ασφαλείς τη σύζυγό του Έβελιν και τα τρία τους παιδιά, αλλά η οικογένεια καλείται να βιώσει τις δικές της απώλειες. Πόσο δύσκολο είναι να μην κάνεις θόρυβο σε έναν κόσμο που έχει χτιστεί πάνω στον υπερβολικό ήχο και πώς η εγκυμοσύνη της Έβελιν θα ανατρέψει τα δεδομένα;

Ο Κραζίνσκι αξιοποιεί υπέροχα την κεντρική ιδέα της σιωπής, χαρίζοντάς μας μεγάλα διαστήματα χωρίς ήχο, όπου ο μοναδικός θόρυβος αρκεί για να κάνει τον θεατή να πεταχτεί από την καρέκλα του, γνωρίζοντας τι είναι πιθανόν να συμβεί. Σφιχτοδεμένη στο μοντάζ και με ένα εξαιρετικό καστ που εκτός από τον Κρασίνσκι και τη σύζυγό του, Έμιλι Μπλαντ -υπέροχη όπως πάντα- στους δύο κεντρικούς ρόλους, περιλαμβάνει και την Μίλισεντ Σίμοντς, τη νεαρή κωφή ηθοποιό που είδαμε πρόσφατα στο Wonderstruck.

To Ένα Ήσυχο Μέρος αξιοποιεί έξυπνα τα μέσα του για να παραδώσει μια ταινία που από την πρώτη σεκάνς μέχρι την τελευταία καταφέρνει να κρατήσει τον θεατή σε αγωνία. Η ταινία διαθέτει υποβλητική ατμόσφαιρα που ενισχύεται από το γεγονός ότι παραμένει σε μία συγκεκριμένη περίμετρο για τη μεγαλύτερη διάρκειά της. Ταυτόχρονα δεν ξεχνά να βασίσει την αφηγηματική της δύναμη στις ανθρώπινες σχέσεις: τους οικογενειακούς δεσμούς και τα συναισθήματα που μέσα στη σιωπή δύσκολα μπορούν να εκφραστούν.

ΤΡΕΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΙΝΓΚ, ΣΤΟ ΜΙΖΟΥΡΙ
THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI
Σκηνοθεσία: Μάρτιν ΜακΝτόνα.
Πρωταγωνιστούν: Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, Σαμ Ρόκγουελ, Γούντι Χάρελσον.
Διάρκεια: 115 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη, Δευτέρα & Τρίτη 20.30 (Μία προβολή)
Τετάρτη 21.30 (Μια προβολή)


Μία από τις κορυφαίες ταινίες της σεζόν έχει επίσης, αν και με διαφορετική χροιά, πολιτικό περιεχόμενο. Αρκετούς μήνες μετά την άγρια δολοφονία της κόρης της, η Μίλντρεντ (Φράνσις Μακ Ντόρμαντ) τοποθετεί γιγάντιες αφίσες στην είσοδο της κωμόπολης όπου κατοικεί, κατηγορώντας τον σεβαστό αρχηγό της αστυνομίας (Γούντι Χάρελσον) για αδράνεια. Η πράξη της θα σταθεί αφορμή να βγουν στην επιφάνεια προσωπικές έριδες καθώς και διάφορα ζητήματα της στενής κοινότητας, η οποία λειτουργεί ως μικρογραφία της επαρχιακής (τουλάχιστον) Αμερικής.

Ο Μάρτιν Μακ Ντόνα («Αποστολή στην Μπριζ») παραδίδει ένα σπουδαίο σενάριο, στο οποίο καταφέρνει να πυκνώσει το αστυνομικό θρίλερ, το δράμα, αλλά και την κοινωνική σάτιρα, αποφεύγοντας σχεδόν όλα τα κλισέ και τους κλασικούς διαχωρισμούς ανάμεσα σε «καλούς» και «κακούς». Η ηθική μπαίνει εδώ στο επίκεντρο, όμως ο εύκολος δρόμος προς την ανάδειξή της είναι απλώς ανύπαρκτος. Όσο η ένταση κλιμακώνεται και η βία αποκτά τον πρώτο λόγο, η γελαστή μορφή του Ντόναλντ Τραμπ αρχίζει να αχνοφαίνεται πάνω από τις καταπράσινες εκτάσεις του Μιζούρι...

Τίποτα, ωστόσο, δεν θα ήταν εξίσου πειστικό, χωρίς τις εξαιρετικές ερμηνείες τόσο στους πρώτους όσο και στους δεύτερους ρόλους. Ο Σαμ Ρόκγουελ, Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, διαπρέπει στον ρόλο του άξεστου, ολίγον ρατσιστή «μπάτσου», όπως και ο φτιαγμένος, θαρρείς, για τέτοιους χαρακτήρες Γούντι Χάρελσον. Η δε Φράνσις Μακ Ντόρμαντ με τη μοναδική, υπνωτιστική της ψυχρότητα, κέρδισε δίκαια το δεύτερο βραβείο Όσκαρ. Σε έναν κόσμο ολοκληρωτικά αλλαγμένο, εκείνη, όπως και η Αμερική, ψάχνει συγχυσμένη τον βηματισμό της.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ
EARLY MAN
Σκηνοθεσία: Νικ Παρκ.
Διάρκεια: 89 λεπτά
Ώρα έναρξης: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή
20.30 (Μία προβολή) (Μεταγλωττισμένη)


Οι προϊστορικοί άνθρωποι Νταγκ και Χόγκνομπ προσπαθούν να ενώσουν τη φυλή τους απέναντι στην εχθρική απειλή του Λόρδου Νουθ, ώστε να σώσουν την κοιλάδα και τα σπίτια τους.

Υπέροχο χιούμορ κατάλληλο εξίσου για μικρούς και μεγάλους από την ομάδα που δημιούργησε το 2005 το θεσπέσιο «Γουάλας και Γκρόμιτ στον Τεράστιο Λαχανόκηπο». Οι συντελεστές της βρετανικής εταιρείας Aardman επιστρέφουν με μεγάλα κέφια και επιχειρούν να παντρέψει την αρχή της ανθρωπότητας (η ιστορία είναι τοποθετημένη χρονικά στις απαρχές του κόσμου με προϊστορικά πλάσματα και τεράστια μαμούθ να κατοικούν στη Γη) με κάποια σύγχρονα αναγνωρίσιμα σύμβολα.

Ανάμεσα στα τελευταία ξεχωρίζει φυσικά η παραδοσιακή λατρεία των Άγγλων για το ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η τελική λύση δίνεται μέσω ενός επεισοδιακού ποδοσφαιρικού αγώνα με τους δύσμοιρους ήρωες να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες – χειρότερη όλων η στημένη διαιτησία- και να θριαμβεύουν, με τους δαιμόνιους σπορτκάστερ να δίνουν ρεσιτάλ περιγραφής!