Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

8o Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

Ο Επικούρειος ανθρωπισμός και διαφωτισμός ως πνευματικό αντίδοτο στην δυστυχία

Στην Ελλάδα της κρίσης, της διάχυτης δυστυχίας και της κυνικής αποδόμησης των αξιών, κάποιοι Έλληνες έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν έναν δυναμικό πολιτιστικό θεσμό, στηριζόμενοι στην παγκόσμιας εμβέλειας μορφή του ανθρωπιστή φιλόσοφου Επίκουρου, το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας.

Το Σαββατοκύριακο 10-11 Φεβρουαρίου 2018, το Συμπόσιο διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης για όγδοη συνεχή χρονιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» στην περιοχή καταγωγής του φιλοσόφου, τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, τον σημερινό Γέρακα. Το διήμερο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε σε κλίμα φιλίας και πνευματικής απόλαυσης, που βίωσαν πάνω από τετρακόσιοι πενήντα σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.

Στο φετινό Συμπόσιο, αναδείχθηκε η ψυχοθεραπευτική και παυσίπονη δράση της Επικούρειας φιλοσοφίας, που προσφέρει βιωματικά μια πνευματική θωράκιση απέναντι στα σημερινά πανανθρώπινα αδιέξοδα. Ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χρούσος αναφέρθηκε στον έλεγχο του στρες μέσω της φιλοσοφικής σκέψης, ο Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Γιαπιτζάκης παρουσίασε την επικούρεια μέθοδο ψυχοθεραπείας μέσω της παρρησίας, δηλαδή της ειλικρινούς νουθεσίας, και ο ψυχίατρος Παναγιώτης Γεωργάκας περιέγραψε την ανελευθερία του εξαρτημένου ατόμου και την μέθοδο της επικούρειας απελευθέρωσής του.

Επιπλέον, υπήρξαν εξαιρετικές ομιλίες από μέλη των Κήπων και προσκεκλημένων επιστημόνων που ανέδειξαν την κοινωνική διάσταση της Επικούρειας φιλοσοφίας. Αξιοσημείωτη ήταν η ομιλία του οικονομολόγου και ιδρυτικού μέλους της ομάδος των ellinikahoaxes.gr Γιώργου Γιώτη σχετικά με την χρησιμότητα της Επικούρειας φιλοσοφία ως θωράκιση στην παραπληροφόρηση και στην ψεύτικες ειδήσεις.

Το καλλιτεχνικό μέρος του Συμποσίου μάγεψε τους συνέδρους, καθώς περιλάμβανε την προβολή μέρους της νέας ακυκλοφόρητης ταινίας του σκηνοθέτη Θεόδωρου Μαραγκού “Εν Δυνάμει” και την απόδοση τραγουδιών που αφορούσαν ουράνια σώματα από την αστροφυσικό Φιόρη Μεταλληνού με συνοδεία πιάνου.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και δίνουμε ραντεβού σε ένα χρόνο, στο 9ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας.