Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Προβολή της ταινίας «Zenaida» στην Κινηματογραφική Λέσχη Παλλήνης, σε συνεργασία με την Α21 Greece

Η Κινηματογραφική Λέσχη Παλλήνης σε συνεργασία με την Α21 Greece σας προσκαλεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:00 στην εκδήλωση με θέμα την διακίνηση και εμπορεία γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση και την προβολή της ταινίας "Zenaida".
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Είσοδος Ελεύθερη - ΩΡΑ 19:00

Με αφορμή την προβολή της ταινίας των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου «Zenaida», η Κινηματογραφική Λέσχης Παλλήνης διοργανώνει σε συνεργασία με την Α21GR εκδήλωση με θέμα την διακίνηση και εμπορεία γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση (sex trafficking).

Η «Zenaida» είναι μια μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας που κατά ένα μέρος γυρίστηκε στην Παλλήνη με την συμμετοχή πολλών μελών και φίλων της Κινηματογραφικής Λέσχης και παρουσιάζει τον απάνθρωπο τρόπο ζωής μιας νεαρής κοπέλας από την Αφρική, θύματος του sex trafficking.

Η Α21 είναι μια διεθνής, μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων (human trafficking). Μοναδικός στόχος της οργάνωσης είναι η καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος μέσα από την προστασία των θυμάτων trafficking, την ποινική δίωξη των σωματεμπόρων αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό την πρόληψη του φαινομένου.
Η συμμετοχή της Α21 στην εκδήλωση θα βοηθήσει σημαντικά στην ενημέρωση των θεατών για την σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος και θα παρουσιάσει τους τρόπους που οι συνειδητοποιημένοι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση με εκπροσώπους της Α21 και με τους συντελεστές της ταινίας.

Υπόθεση
Στα δεκαεννέα της χρόνια η Ζενάιντα έχει ήδη γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο του ευρωπαϊκού ονείρου. Γεννημένη στην Αφρική, θύμα trafficking, εγκλωβισμένη σε μια αφιλόξενη μεγαλούπολη, απλά επιβιώνει μοιράζοντας την καθημερινότητα της ανάμεσα στους πελάτες ενός σύγχρονου οίκου ανοχής και τις παραισθήσεις ουσιών που της προσφέρουν αποδράσεις από το παρόν αλλά της προκαλούν και εφιάλτες από το παρελθόν. Εικόνες παράλληλες της ζωής της στη μιζέρια της αφρικάνικης φαβέλας και στην ψυχοφθόρα ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Το απόλυτο αδιέξοδο. Ένα «σκουπίδι» που κανείς δεν ενδιαφέρεται γι αυτό.

Φεστιβάλ Και Διακρίσεις
Berlin Black international film festival – Germany * Βραβείο καλύτερης ταινίας
Festival Internacional de Cinema da Praia – Cape Verde *Βραβείο καλύτερης ταινίας
Festival International du Film Panafricain – Cannes – France
Fantasporto Porto – Portugal
FESTin Lisbon – Portugal
The Exile International Film Festival of Gothenburg – Sweden
28ο Πανόραμα Ευρωπαικού Κινηματογράφου της Αθήνας
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Hellas Filmbox Berlin – Germany
London Greek Film Festival – UK
Human District International Film Festival Belgrade – Serbia

Σχόλια Για Την Ταινία Μετά Την Προβολή Της Στο 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

Νίνος Φένεκ Μικελιδης: Στη ταινία Zenaida, με ένα ρεαλισμό, που αγγίζει τα όρια του νατουραλισμού, και με μια εκπληκτική ερμηνεία από την Μαρία Στεφανίδου (πραγματική αποκάλυψη, που σε κάνει να πιστεύεις πως είναι πράγματι Αφρικάνα!), οι σκηνοθέτες Τσάφας και Φώτου έφτιαξαν μια συγκινητική, ελεγειακή ταινία.
Στράτος Κερσανίδης: Zenaida των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου (Ελλάδα – Πράσινο Ακρωτήριο): Μια σκληρή ταινία για το trafficking γυναικών. Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τη δύναμη της εικόνας και με ελάχιστα λόγια, οι σκηνοθέτες καταφέρνουν με επαναλαμβανόμενα μοτίβα να δώσουν μια συγκλονιστική ταινία. Η συχνά ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση, προσδίδει μεγαλύτερο ρεαλισμό και πιο δραματικό τόνο.
Αλέξης Δερμεντζόγλου: Εξαιρετική η Zenaida των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου. Πορνεία, αδιέξοδα, ναρκωτικά, συνεχείς ψευδαισθήσεις, αγωνία για φυγή σε ένα πολύ αισθαντικό φιλμ. Οι σκηνοθέτες ανασύρουν το πέπλο του trafficking μέσα από έναν διπλό παραισθητικό κόσμο. Από την «παρασκευή» στην «κατανάλωση», από το πραγματικό στο ομοίωμά του και από εκείνο στο μοντέλο μιας αναγκαστικής ηδονής. Παρά τον σκληρό καταγγελλτικό χαρακτήρα της, είναι μια ταινία με ασυνήθιστη αισθητική ποιότητα με το σημαίνον να μετατρέπεται σε απροσδόκητο σημαινόμενο.
Ευάννα Βενάρδου: Zenaida. Μια κοπέλα με δύο πρόσωπα. Το ένα είναι το ψεύτικο. Η μάσκα της σαγηνευτικής εξωτικής πόρνης που ικανοποιεί τις φαντασιώσεις των Ελλήνων πελατών της. Το άλλο το αληθινό. Ένα συνηθισμένο κορίτσι, που άβαφο δεν θα του έριχνες μια δεύτερη ματιά. Με συναισθήματα που με το χρόνο μοιάζουν να αδράνησαν, με διαψευσμένα όνειρα, με απλανές βλέμμα, εγκλωβισμένο στα πλοκάμια ενός σκληρού και απάνθρωπου διεθνούς δικτύου τράφικινγκ γυναικών. Το πιο αποκαρδιωτικό απ’ όλα, στην συγκλονιστική ταινία του Αλέξη Τσάφα και του Γιάννη Φώτου, σε σενάριο της Βάσιας Καρυτινού, είναι το πόσο παραιτημένη είναι η ηρωίδα του. Βυθισμένη στην κατάθλιψη δεν αντιδρά, δεν αντιστέκεται στην σκληρή μοίρα της, δεν κάνει τίποτε για να την αλλάξει. Η νεαρή πόρνη, η Ζενάιντα (εκπληκτική στον ρόλο η Ελληνίδα -αν και θα στοιχηματίζαμε πως είναι μιγάδα- Μαρία Στεφανίδου) στα 19 της χρόνια έχει ήδη γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο του ευρωπαϊκού ονείρου. Η Zenaida είναι μια μικρή παραγωγή. Αλλά βλέπεται με αμείωτο ενδιαφέρον και με κλιμακούμενη συγκίνηση που ενδυναμώνεται από τη λιτότητα της κινηματογράφησης. Οι τολμηρές σκηνές είναι αρκετές, αλλά δεν έχουν ενσωματωθεί με μια ηδονοβλεπτική διάθεση. Αντίθετα, καθώς συνεχώς εναλλάσσονται με αυτές της στυγνής και θλιβερής καθημερινότητας της κοπέλας, αφήνουν μια πικρή γεύση στον θεατή.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία : Αλέξης Τσάφας, Γιάννης Φώτου
Σενάριο : Βάσια Καρυτινού
Πρωταγωνιστές: Μαρία Στεφανίδου, Γιώργος Νούσσης

Τρέιλερ
Πατήστε εδώ για να δείτε το τρέιλερ

Α21 – Διεθνής, μη κερδοσκοπική οργάνωση
Στην Ελλάδα, η Α21 λειτουργεί ξενώνα φιλοξενίας αφιερωμένο αποκλειστικά στη φροντίδα των θυμάτων trafficking με κατάλληλα προγράμματα αποκατάστασης από το τραύμα. Παράλληλα, από το 2012, με πρωτοβουλία της Α21 έχει ξεκινήσει η 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, η οποία δέχεται ανώνυμες καταγγελίες για ύποπτα περιστατικά που σε συνεργασία με τις αρχές οδηγούν πολύ συχνά σε διασώσεις θυμάτων.
Site: http://www.a21.org/content/greece/gnqxx4?permcode=gnqxx4& site=true
Facebook: https://www.facebook.com/TheA21CampaignGreece/

Πρόγραμμα Για να δείτε το πρόγραμμα της σεζόν 2017-2018 πατήστε εδώ.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥ- Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 117, ΠΑΛΛΗΝΗ