Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Από Πέμπτη 13 έως Τετάρτη 19 Οκτωβρίου

INFERNO
Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ.
Πρωταγωνιστούν: Τομ Χανκς, Φελίσιτι Τζόουνς, Ομάρ Σι, Μπεν Φόστερ.
Διάρκεια: 121 λεπτά
Ώρα έναρξης: 19.20 & 21.30 (Μια προβολές)


Ο καθηγητής του Harvard και master της σημειολογίας Robert Langdon ξυπνάει σε ένα ιταλικό νοσοκομείο με αμνησία, έχοντας τρομερούς πονοκεφάλους και βλέποντας φρικτά και ακαταλαβίστικα οράματα. Για να σώσει την ίδια του τη ζωή ενώνει τις δυνάμεις του με τη Sienna Brooks (Felicity Jones), μια γιατρό που ελπίζει να τον βοηθήσει να ανακτήσει τη μνήμη του. Μαζί ξεκινούν έναν αγώνα δρόμου διασχίζοντας την Ευρώπη, ενάντια στο χρόνο που απειλεί να φέρει στο φως μια θανάσιμη συνομωσία ικανή να οδηγήσει σε αφανισμό ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Μετά την παγκόσμιου βεληνεκούς επιτυχία των The Da Vinci Code (2006) και Angels & Demons (2009) έρχεται το πολυαναμενόμενο τρίτο μέρος Inferno, βασισμένο και αυτό στη σειρά μυθιστορημάτων του συγγραφέα Dan Brown με βασικό πρωταγωνιστή τον καθηγητή Robert Langdon (Tom Hanks). Το βιβλίο Inferno, έκανε εισπρακτικό ρεκόρ πωλήσεων το 2013 αποδεικνύοντας έτσι ότι το κοινό, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν χορταίνει να μαθαίνει για τον καθηγητή Langdon και τα κατορθώματά του.

Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ξανά ο Ron Howard, ενώ στο ρόλο του εύστροφου και πολυμήχανου Langdon βρίσκουμε και πάλι τον Tom Hanks που επιστρέφει σε έναν από τους πιο κατατεθέν ρόλους του. Ο Hanks εξηγεί τι τον γοητεύει τόσο πολύ στο ρόλο: “Υπάρχει κάτι στο μυαλό του Dan Brown. Όλοι απολαμβάνουν έναν έξυπνο γρίφο, ειδικά τους δυσεπίλυτους, αυτούς που δεν μπορεί κανείς να λύσει εύκολα. Πρόκειται σχεδόν για μια διαδραστική ταινία. Υπάρχει μια αλληλοεπίδραση με το κοινό. Κάτι τέτοιο πιστεύω πως είχε να συμβεί από το The Da Vinci Code.”

O τίτλος της ταινίας σημαίνει Κόλαση στα λατινικά και είναι εμπνευσμένος από την Κόλαση του Δάντη, το πρώτο μέρος της Θείας Κωμωδίας του Ιταλού ποιητή και εν γένει εμβληματικής φιγούρας των Ιταλικών Γραμμάτων και Τεχνών. Στο σενάριο υπάρχουν έντονα εκείνα τα στοιχεία, ώστε η ταινία θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαν ψυχολογικό θρίλερ. Ο Dr. Robert Langdon έρχεται αντιμέτωπος με μια τεράστια πρόκληση: υποφέρει από έντονους πονοκεφάλους, έχει χάσει προσωρινά τη μνήμη του και βλέπει τρομαχτικά οράματα. Προσπαθεί απεγνωσμένα να αντιληφθεί τι του έχει συμβεί και γιατί. Η κόλαση για τον Langdon βιώνεται με διττό τρόπο. Πρόκειται για μια τραγική πνευματική κατάσταση στην οποία έχει υποπέσει. Από την άλλη βιώνει και έντονο σωματικό πόνο. Επιπροσθέτως, βασανίζεται και από την άγνοιά του, αφού δεν έχει καμία ιδέα τι ακριβώς του έχει συμβεί.

“Ο Robert Langdon, χωρίς αμφιβολία, στην αρχή της ταινίας, βιώνει τη δική του προσωπική κόλαση. Ξυπνάει στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου, όπου κάποιοι προσπαθούν να τον σκοτώσουν. Επίσης, βρίσκει πάνω του ένα αντικείμενο που δεν γνωρίζει ποια είναι η χρησιμότητά του. Πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά στοιχείων, για να καταλάβει ποιος και γιατί τον θέλει νεκρό. Στο τέλος θα αντιληφθεί ότι η όλη κατάσταση δεν περιορίζεται μόνο στο προσωπικό του δράμα, αλλά έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

To Inferno είναι η πιο άρτια στιλιστικά ταινία από τις τρεις. Το κοινό εισέρχεται στο μυαλό του Langdon, αφού παρακολουθούμε μια σειρά από αινιγματικά όνειρα που βλέπει. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από τις δύο προηγούμενες ταινίες. Στην ταινία, ο Langdon προσπαθεί να βγάλει μια άκρη ανατρέχοντας στο ομώνυμο ποίημα του Δάντη από όπου και προσπαθεί να αντλήσει κάποια στοιχεία-κλειδιά. Τα οράματα του Langdon έχουν άμεση σχέση με τα ποιήματα του Δάντη. Πρέπει, όσο μπορεί, να ανασυγκροτήσει τη σκέψη του και να προσπαθήσει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο μυαλό του.

Μια από τις σπουδαίες ικανότητες του Brown που αποτυπώνεται και στα βιβλία του είναι ότι μπορεί να πάρει κάποια ιστορικά άλυτα μυστήρια και να τα παρουσιάσει μέσα από μια πιο σύγχρονη εκδοχή. Στην ταινία Inferno πηγή έμπνευσης του συγγραφέα είναι η Κόλαση του Δάντη. Ο μεγάλος Ιταλός ποιητής του 14ου αιώνα, προσπάθησε να περιγράψει το ταξίδι του ανθρώπου προς το θείο. Ο πρώτος του προορισμός είναι ο εξαγνισμός από τις αμαρτίες του. Στο επικό του ποίημα ο Δάντης οδηγείται ο ίδιος μέσα από εννέα κύκλους στην κόλαση, όπου και συναντά αμετανόητους αμαρτωλούς να τιμωρούνται με έναν ιδιότυπο τρόπο. Μάντεις έχουν τα κεφάλια τους γυρισμένα ανάποδα μην μπορώντας έτσι να δουν το μέλλον και διεφθαρμένοι πολιτικοί βυθίζονται σε αχνιστή, βραστή και κολλώδη πίσσα. Οι μεγαλύτερες τιμωρίες, όμως, επιφυλάσσονται για τους τρεις πιο γνωστούς προδότες της ιστορίας. Ο Κάσιος και ο Βρούτος που δολοφόνησαν τον Ιούλιο Καίσαρα, και ο Ιούδας Ισκαριώτης είναι σφηνωμένοι στους σιαγόνες του Σατανά που τους μασάει ηδονικά και ατέρμονα εις τους αιώνες των αιώνων.