Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2016 - 23 & 24 Σεπτεμβρίου, «Γαρδένιες μιας Κυρίας» και «ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΑ»


Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου το Οινοποιείο Πέτρου υποδέχθηκε τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη και συγκεκριμένα τις «Γαρδένιες μιας Κυρίας», ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την γέννηση της Billie Holiday, μιας τραγουδίστριας που αποθεώθηκε από το κοινό αλλά υπέφερε λόγω του χρώματος της.

Σε μια περίοδο που η εμφάνιση ρατσιστικών απόψεων προκαλεί έντονο προβληματισμό στο κοινωνικό σύνολο, η Κινηματογραφική Λέσχη Παλλήνης αποφάσισε να παρουσιάσει μια εκδήλωση-φόρο τιμής στη μοναδική αυτή καλλιτέχνιδα.

Αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες που αναφέρονται στη ζωή της αλλά και δραματοποιημένα αποσπάσματα από γραπτές της μαρτυρίες πλέκονται με τη ζωντανή ερμηνεία των τραγουδιών της συναρμολογώντας ένα ευφάνταστο παζλ εικόνας και ήχου το οποίο σε μεταφέρει ονειρικά σε ένα μπαρ της Νέας Υόρκης όπου η Billie Holiday σου αφηγείται την δραματική ιστορία της ζωή της υπό τους ήχους της τζαζ.

Θερμά συγχαρητήρια τόσο στην Κινηματογραφική Λέσχη Παλλήνης όσο και στους συντελεστές: Αλέξης Τσάφας- Καλλιτεχνική Επιμέλεια εκδήλωσης, Μάνος Σαριδάκης - Ενορχήστρωση / Πιάνο, Μαρία Στεφανίδου - Αφήγηση κειμένων, Κατερίνα Τσουλούφη – Τραγούδι, Νέστορας Βασιλάκης –Σαξόφωνο, Μάρκος Βαρελάς – Μπάσο, Κώστας Πανταζής - Τύμπανα για την πραγματικά αξιόλογη εκδήλωση.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, σε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό αποχαιρετήσαμε την τζαζ προκειμένου να υποδεχθούμε την δική μας μουσική παράδοση σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη ξενιτιά από το Κέντρο Διατήρησης & Διάδοσης Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού «ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΑ».

Η ζωντανή ορχήστρα συνόδευσε το χορευτικό συγκρότημα και τη χορωδία των Εθνογραφικών σε τραγούδια με κύριο θέμα την ξενιτιά και την νοσταλγία της πατρίδας. Πέρα από αυτό η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με ομιλίες σχετικά με γεγονότα και τις αιτίες που οδήγησαν στη μετανάστευση μέσα στους αιώνες.

Οι θεατές χειροκρότησαν εγκάρδια την αξιόλογη προσπάθεια των συμμετεχόντων και της ορχήστρας για αυτό το υπέροχο ταξίδι στη μουσική παράδοση και την ιστορία του τόπου μας.