Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Όταν οι Φορείς συνεργάζονται (γράφει η Δέσποινα Δαλιάνη)

Κάντε κλικ στη φωτογραφία για περισσότερες
Μια πραγματικά υπέροχη συνεργασία, είχε ως αποτέλεσμα, μια ανεπανάληπτη έκθεση, που όσοι δεν την επισκέφθηκαν έχασαν. Σπάνια εκθέματα, από ιδιωτικές συλλογές, όπως βιβλία, με πιο παλιό ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 13ου αιώνα, με γκραβούρες, με παλιές γραφομηχανές, αλλά και παλιές φωτογραφικές μηχανές και με διακόσιες πενήντα φωτογραφίες, από το αρχείο του Συλλόγου «Πηγή», που απεικονίζουν μια αξέχαστη και πανέμορφη εποχή, η οποία έχει πλέον χαθεί.

Ήταν μια όμορφη ιδέα που εμπνεύστηκε ο φίλος και μέλος του Συλλόγου «Πηγή» Μιχάλης Μεταξάς, όταν εκτίμησε το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο αρχείο της Πηγής, τον περασμένο Μάιο. Ο Σύλλογος «Πηγή», έχει κοινοποιήσει το ενδιαφέρον του, για τη συλλογή φωτογραφιών, εδώ και πολλά χρόνια. Πολλοί συμπολίτες μας, είχαν ανταποκριθεί σε εκείνο το πρώτο κάλεσμα, όπου υλικό του, είχε χρησιμοποιηθεί για την έκδοση ενός ημερολογίου το 1998. 

Η προσπάθεια αναζήτησης φωτογραφιών συνεχίστηκε και τον Ιούνιο του 2003, ο Σύλλογος Πηγή διοργάνωσε στην πλατεία Μακεδονίας, μία αξιόλογη έκθεση, συμμετέχοντας στην Πολιτιστική Άνοιξη του τότε Δήμου Γέρακα. Με την ελπίδα ότι οι καλύτερες φωτογραφίες, δεν έχουν βρεθεί ακόμα, οι αναζητήσεις συνεχίστηκαν, προσθέτοντας αυτή τη φορά και παλαιά έγγραφα, συμβόλαια και ότι έχει σχέση με την ιστορία του Γέρακα. Απώτερος σκοπός, η συγγραφή ενός βιβλίου, το οποίο εκδόθηκε το 2009. Το Μάιο του 2013, σκεφτήκαμε να συνδυάσουμε τον πολιτιστικό και τον κοινωνικό μας ρόλο με την διοργάνωση μιας ακόμη έκθεσης φωτογραφίας, προκειμένου να συγκεντρώσουμε τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης μας. Οι πολίτες του Γέρακα, συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται φωτογραφίες και υπάρχει υλικό, του οποίου η ταξινόμηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. 
Δέσποινα Δαλιάνη - Βασίλης Δημητριάδης
Αποτέλεσμα αυτής της μακροχρόνιας αναζήτησης, ήταν και η συμμετοχή στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε, με την συνεργασία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 2ου, 4ου, 5ου, 6ου, 7ου Δημοτικών Σχολείων, του 2ου Γυμνασίου και των Πολιτιστικών Συλλόγων «Η ΠΗΓΗ» και «ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ». Επτά (7) σχολεία και δύο (2) Πολιτιστικοί Σύλλογοι, δηλαδή εννέα (9) Φορείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο Γέρακα, ένωσαν τις δυνάμεις τους, διέθεσαν τις γνώσεις τους και το μεράκι τους και παρουσίασαν την έκθεση «Ταξίδι στο χρόνο» με τρία διαφορετικά θέματα. Γέρακας - Φωτογραφία - Βιβλίο. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 στην ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού σχολείου Γέρακα και διήρκεσε μέχρι τις 16 Μαρτίου. Το ταξίδι στο χρόνο, αναφερόταν εκτός από την πόλη μας και στη ιστορία της φωτογραφίας και της τυπογραφίας. 

Για το θέμα φωτογραφία, υπήρχε μία συλλογή από φωτογραφικές μηχανές, η παλαιότερη που θαυμάσαμε του 1920, μέχρι και ψηφιακές της τελευταίας εξέλιξης. Επίσης, τα απαιτούμενα υλικά, σκεύη και χημικά, με τη σειρά επεξεργασίας, εμφάνισης και εκτύπωσης ενός φιλμ, όπως γίνεται σε σκοτεινό θάλαμο και ταυτόχρονα, προβολή σε βίντεο. Μια σειρά από φωτογραφίες, στιγμιότυπα της κατασκευής του γηπέδου Καραϊσκάκη, αποδείκνυαν, το αποτέλεσμα αυτής της παραδοσιακής τεχνικής. 

Στο θέμα βιβλίο και την ιστορία της τυπογραφίας είχαμε επίσης εξαιρετικά εκθέματα. Εκτός από το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 13ου αιώνα, μερικά από σπάνια βιβλία που θαυμάσαμε και αγγίξαμε διακριτικά, ήταν, ένα λεξικό του Άγγελου Βλάχου του 1780, ένα Ιερό Ευαγγέλιο από τη Βενετία του 1853, μία Καινή Διαθήκη του 1844, την «Επίτομη Ιστορία της Αναγεννηθείσης Ελλάδος» του Αμβροσίου Φραντζή του1839, ένα «Εγχειρίδιον Πολιτικής Οικονομίας» του Βασ. Οικονομίδου του 1883, ένα Τετραβάγγελο του 1718, το «Συντακτικόν της Ελληνικής γλώσσης» του Σ. Κ. Καταβαίνη του 1861, το τεράστιο σε όγκο, περίπου 1800 σελίδες, «Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσης, Συνταχθέν υπό του Σκαρλάτου Βυζαντίου» του 1852, ως και ένα πιστό αντίγραφο από την διάσημη «Χάρτα του Ρήγα», αλλά και πολλά ακόμη. Ακόμα παλιές γραφομηχανές, μεταξύ των οποίων και μία Royal Quiet Deluxe όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες του συλλέκτη, ήταν το αγαπημένο μοντέλο του διάσημου συγγραφέα Ernest Hemingway και η κατασκευή της σταμάτησε το 1959. 

 Μία άλλη αξιόλογη συλλογή που είχαμε την τύχη να δούμε από κοντά, ήταν οι παλιές γκραβούρες, σπάνια έντυπα επίσης, από αυτά που δεν έχουμε την ευκαιρία να θαυμάζουμε, όπως την Αγιά Σοφιά σε γκραβούρα του 1824, ένα χειρόγραφο σε περγαμηνή του 1400, χειρόγραφες σελίδες του 16ου και 17ου αιώνα, το τέταρτο φύλλο της εφημερίδας της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος (Ναύπλιο 4 Μαρτίου 1833), ένα φύλλο της εφημερίδας «ΝΕΟΛΟΓΟΣ» (Θεσσαλονίκη 1925), μία χειρόγραφη επιστολή του Ε. Βενιζέλου του 1833, ένα χάρτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 1780, πορτρέτα Μουφτήδων του 1850 και άλλα που δεν είναι δυνατόν να αναφέρουμε. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Αθανασίου Ζούτσου όπου κήρυξε και την έναρξη της εκδήλωσης και στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους των σχολείων η κ. Μάτα Στάμου, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Πηγή» κ. Δήμητρα Μανιού και ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑΘΛΕΠΟΛΙΣ κ. Νίκος Σίμος. Επίσης ολιγόλεπτο χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Σμέρος Γεώργιος (Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής). Για τα τρία ξεχωριστά θέματα Γέρακας - Φωτογραφία - Βιβλίο, μίλησαν, η γράφουσα, όπου αναφέρθηκε στην δημιουργία και λειτουργία του πρώτου Δημοτικού σχολείου στο Γέρακα, ο κ. Νίκος Σίμος, για την ιστορία της φωτογραφίας, για την ιστορία της τυπογραφίας ο αιδεσιμότατος κ. Πέτρος Πετρόπουλος και για το Γέρακα ο Άγγελος Κοκκαλιάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στα δύο πρώτα κεφάλαια του βιβλίου «Η Ιστορία του Γέρακα και της Πηγής». Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Μιχάλης Μεταξάς. 

Κατά γενική ομολογία όλων, όσων εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης, οφείλουμε να τονίσουμε, ότι υπήρξε σύμπνοια, άριστες συνθήκες συνεργασίας και φάνηκε με το αποτέλεσμα, το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Εκείνο το οποίο μας ξένισε, ήταν για άλλη μια φορά, η αδιαφορία των ανθρώπων της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της πόλης μας, αλλά και η μικρή έως ανύπαρκτη παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες, ενώ θα έπρεπε να ενδιαφερθούν περισσότερο, διότι η εκδήλωση ήταν περισσότερο επιμορφωτικού χαρακτήρα και λιγότερο ψυχαγωγικού. Πάντως εμείς στη «Πηγή» έχουμε κατά νου να επαναλάβουμε παρόμοιες δράσεις και να συνεργαστούμε με όποιον Φορέα έχει αξιόλογες ιδέες. Διότι όταν οι Φορείς συνεργάζονται μπορούν να κάνουν θάυματα.

Δέσποινα Δαλιάνη - Βακάλη

VIDEO