Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ο Δήμος αφουγκράζεται τα προβλήματα των Δημοτών του τις ημέρες της οικονομικής κρίσης - της Αλεξάνδρας Κοφινιώτη

Όλοι αναρωτιόμαστε εάν αυτή η χρονιά που διανύουμε θα έχει κάποια διαφορά προς το καλύτερο για όλους μας από την προηγούμενη. Κανένας όμως δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση.
Ζούμε σε μια εποχή που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της προσπάθειας των κεφαλαιοκρατών να την μεταβιβάσουν στον κόσμο της εργασίας, η ανεργία και η φτώχεια αυξάνονται ραγδαία, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους στο περιθώριο.
Λίγο πριν μας εγκαταλείψει το 2013, η κυβέρνηση μετέθεσε κομμάτι των αρμοδιοτήτων της στους Δήμους για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος μετά από την καταγραφή που έπρεπε να γίνει στις ευπαθείς ομάδες. Πάλι ο Δήμος κλήθηκε να συμβάλει στην βοήθεια και στην συμπαράσταση των δημοτών του μιας και η κυβέρνηση φάνηκε για άλλη μια φορά ανεπαρκής.

Ο Δήμος έχει δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και την ευαισθησία του μέσα από την δημιουργία κοινωνικών δομών όπως Ιατρείων, Φαρμακείων, Παντοπωλείων, Φροντιστηρίων αλλά και των Δημοτικών Λαχανόκηπων. Έχει αποδείξει ότι ξέρει να χειρίζεται και να διαχειρίζεται τη τοπική κοινωνία του με μεγαλύτερη ευελιξία από ότι η κεντρική κυβέρνηση. Γιατί απλά ο Δήμος έρχεται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους δημότες του η οικονομική κρίση.
Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα, τι είναι το καθένα από αυτά που ανάγκασε ένα Δήμο να δημιουργήσει μέσα από την Κοινωνική Πολιτική, ώστε να είναι δίπλα στον ταλαιπωρημένο δημότη του.

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο: Στα πλαίσια της υλοποίησης της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και της εμπορευματοποίησης της υγείας μειώνονται δραματικά οι δαπάνες του δημοσίου στο ζωτικό τομέα της υγείας-πρόνοιας και το κράτος αποσύρεται από την στοιχειώδη ευθύνη να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές υγειονομικές ανάγκες μεγάλου τμήματος των κατοίκων της χώρας. Το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας που δεν έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ ανέρχεται στο 20%, μετά την καθιέρωση και της οικονομικής συμμετοχής του ασθενούς, σε αυτό. Γεγονός που για τον φτωχό, τον άνεργο, τον βαριά και τον χρόνιο πάσχοντα σημαίνει ολοκλήρωση του κοινωνικού του αποκλεισμού, ραγδαία επιδείνωση της υγειονομικής του κατάστασης, απόλυτη μιζέρια και πρόωρο θάνατο. Αυτή η κοινωνική συνθήκη είναι βάρβαρη, άδικη και προσβάλλει κάθε αξία του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού.

Το Κοινωνικό Ιατρείο, είναι ένα ιατρείο που θα προσφέρει σε μόνιμη βάση, χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση για τους προσερχόμενους, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους, Έλληνες και μετανάστες, επιδιώκοντας και πιέζοντας την πολιτεία να εξασφαλίζει δωρεάν και την αναγκαία κατά περίπτωση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία και αποκατάσταση.

Εξυπηρετεί Έλληνες και αλλοδαπούς, οι οποίοι σήμερα -νομοθετημένα- δεν γίνονται δεκτοί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αν δεν έχουν να πληρώσουν το κόστος της θεραπείας ή των εξετάσεών τους. Μέσα από αυτή τη δομή γίνονται προσπάθειες σε ορισμένους Δήμους διεκδίκησης από το ΕΣΥ της κάλυψης για τους ανασφάλιστους δημότες σε ότι αφορά τα έξοδα διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων που χρειάζονται πρόσβαση στα νοσοκομεία και ταυτόχρονα κάνουν προσπάθεια να έρθουν σε συμφωνία για συνεργασία με δίκτυα εξειδικευμένων εθελοντών υγειονομικών, ιδιωτών και νοσοκομειακών, για την ολοκλήρωση, πάλι δωρεάν, της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσπέλασης, αλλά και της αποκατάστασης των ανασφάλιστων, όπου αυτή χρειάζεται.

Κοινωνικό Παντοπωλείο: Ο σκοπός της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου και έχει ως σκοπό την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και την ευαισθητοποίηση ατόμων και ομάδων πληθυσμού αλλά και εταιρειών με στόχο τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στήριξης των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου διανέμονται δωρεάν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού :
· Τυποποιημένα τρόφιμα
· Είδη Ατομικής Υγιεινής και καθαριότητας
· Είδη βρεφανάπτυξης
Ο απώτερος σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας μέσω του οποίου καλύπτονται πρωτογενείς ανάγκες διαβίωσης των δημοτών, ώστε να καταστεί εφικτή η με αξιοπρεπείς όρους επανένταξη και επανασύνδεσή τους με τον κοινωνικό ιστό.

Κοινωνικό Φροντιστήριο: Το υψηλό οικονομικό κόστος που καταβάλλεται ετησίως από τους γονείς για την παιδεία, έκανε επιτακτική την ανάγκη λειτουργίας ενός τέτοιου Φροντιστηρίου, το οποίο έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οικογένειες των οποίων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα συγκεκριμένα έξοδα. Η παρεχόμενη εκπαιδευτική αρωγή προέρχεται αποκλειστικά και αφιλοκερδώς από εκπαιδευτικούς που έχουν δηλώσει, μετά από πρόσκληση του κάθε Δήμου, συμμετοχή στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας παρέχονται δωρεάν μαθήματα σε μαθητές (Γυμνασίου και Λυκείου) της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανάλογα με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και τις ειδικότητες που προκύπτουν, με στόχο να καλυφθεί όλο το φάσμα των μαθημάτων. Τα μαθήματα που θα διδάσκονται στο Κοινωνικό Φροντιστήριο σύμφωνα με το υπάρχον εκπαιδευτικό δυναμικό είναι: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αρχαία, Έκθεση, Λογοτεχνία, Οικονομική θεωρία, Πληροφορική, Ξένες Γλώσσες.

Κριτήριο των ενδιαφερομένων στο Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι το συνολικό εισόδημα των συνοικούντων με το δικαιούχο, ενώ λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, τα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία, προβλήματα υγείας (π.χ. αναπηρία, ΑΜΕΑ).

Δημοτικός Λαχανόκηπος: Ύστερα από το Κοινωνικό Ιατρείο, Παντοπωλείο, Φαρμακείο, Φροντιστήριο, αλλά και την διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες καθώς και την Τράπεζα Χρόνου, οι Δήμοι, ως ο πιο κοντινός αιρετός θεσμός, στον πολίτη, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πολίτες να αμυνθούν, ο ένας μετά τον άλλον δημιουργούν τους Αστικούς ή Δημοτικούς Λαχανόκηπους.

Δικαίωμα σ΄ αυτούς έχουν οι άνεργοι, οι άποροι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθες οικογένειες. Πέραν όμως από τους φυσικούς καρπούς των Δημοτικών Λαχανόκηπων, δεν μπορούν να παραβλεφθούν οι κοινωνικοψυχολογικές επεκτάσεις. Οι "ψυχικοί καρποί". Αλήθεια, έχουμε αναρωτηθεί πόσο πιο ευεργετικό είναι να παράγεις μόνος αυτά που χρειάζεσαι να καταναλώσεις ή να ανταλλάξεις, γνωρίζοντας ότι αυτά δεν σου χαρίστηκαν, αλλά είναι αποτέλεσμα του κόπου σου και σου ανήκουν δικαιωματικά;

Η οικονομική κρίση η οποία μαστίζει την πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και την ανέχεια. Το γνωρίζουμε όλοι ότι η στήριξη όλων αυτών των συμπολιτών μας από το κεντρικό κράτος είναι το λιγότερο ελλιπής ειδικότερα στις μέρες μας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο στόχος του Δήμου είναι να δημιουργήσει ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας, με το οποίο θα καλύπτονται ενισχυτικά οι πρωταρχικές ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων δημοτών του.