Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Δελτίο τύπου της Ένωσης Γονέων και απάντηση του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής

Δελτίο τύπου εξέδωσε η ένωση Γονέων Παλλήνης σχετικά με την οικονομική διαχείριση της Σχολικής Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Παλλήνης, στο οποίο απάντησε ο σημερινός Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Καρκούλιας. 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τόσο το Δελτίο Τύπου όσο και την απάντηση του σημερινού Προέδρου. 

Να σας πω ενημερωτικά πως υπήρξε ένα πόρισμα Ορκωτών Ελεγκτών, του οποίου τη σύνταξη ζήτησε το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής (από 01/01/2013 υπάρχει νέο ΔΣ) και το οποίο παρουσιάστηκε και συζητήθηκε σε δύο συνεδριάσεις της Σχολικής Επιτροπής. Η απόφαση του νέου ΔΣ ήταν το πόρισμα αυτό να διαβιβασθεί σε κάθε ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να λάβουν γνώση και να το αξιοποιήσουν κατά το δοκούν.  

Το ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης έχει παραπεμφθεί από τον ίδιο το Δήμαρχο τόσο στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή όσο και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή και στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ο έλεγχος από τις αρχές αυτές είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου κάθε άλλη συζήτηση είναι εκ του περισσού.  


Δελτίο Τύπου της Ένωσης Γονέων Παλλήνης της 3/4/2013

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με την οικονομική διαχείριση της Α’βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Παλλήνης.

Το θέμα απασχόλησε την Επιτροπή και στη σημερινή της συνεδρίαση, στην οποία παραβρέθηκε για να δώσει διευκρινήσεις και εκπρόσωπος των ορκωτών λογιστών που έχουν οριστεί για τον έλεγχο της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε, προκύπτουν οικονομικές ατασθαλίες και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, όπως ρητά αναφέρθηκε από τον ορκωτό.

Υπενθυμίζουμε ότι η εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων κα Ρέα Ρουμελιώτη, ήταν από τους πρώτους που είχαν επισημάνει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη λειτουργία της Επιτροπής και είχε αρνηθεί να υπογράψει τα σχετικά πρακτικά.

Η Ένωση Γονέων ζητάει να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.
Να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε κάθε υπεύθυνο.
Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη παρουσιαστούν ξανά τέτοια φαινόμενα.
Να εκδημοκρατιστεί ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής, έτσι ώστε όλα τα μέλη της να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και ελέγχου των οικονομικών και διοικητικών πεπραγμένων.

Για μια ακόμη φορά ζητάμε την αυξημένη συμμετοχή των εκπροσώπων των γονέων στις δύο Σχολικές Επιτροπές, επειδή θεωρούμε ότι ο ρόλος των γονέων έχει βαρύνουσα σημασία και η φωνή τους πρέπει να ακούγεται πιο δυνατή.

Για το ΔΣ


Απάντηση του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αγαπητά μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Παλλήνης.
Επί του θέματος που αναφέρεσθε σχετικά με την διελεύκανση της διαχείρισης της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής σας γνωρίζω ότι πρώτη η διοίκηση εζήτησε από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές τον έλεγχο και τον καταλογισμό ευθυνών οποιουδήποτε φέρει ευθύνη και εφόσον βέβαια αποδειχθεί δικαστικά η ενοχή του.

Εμείς δεν υποκαθιστούμε σε καμμιά περίπτωση την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και δεν ποιούμε ενόχους. Σάς υπενθυμίζω ότι σχετικοί νόμοι καθορίζουν την λειτουργία των σχολικών επιτροπών  εξασφαλίζοντας τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας αυτών καθόσον ισότιμα συμμετέχουν σε αυτές εκπρόσωποι της μειοψηφίας, διευθυντές σχολείων, πρόεδροι συλλόγων και εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι συνεδριάσεις των σχολικών επιτροπών είναι δημόσιες αναρτώνται στο διαδίκτυο  και ποτέ τουλάχιστον όσο αφορά εμένα δεν αρνήθηκα οποιονδήποτε έλεγχο και ειδικά από εσάς που ποτέ δεν με επισκεφθήκατε για ενημέρωσή σας περί της διαχείρισης και της λειτουργίας της σχολικής επιτροπής της οποίας είμαι Πρόεδρος.

Εμείς επειδή πιστεύουμε ότι ο ρόλος των γονέων έχει βαρύνουσα σημασία ,έχουμε καθιερώσει συναντήσεις με τους συλλόγους γονέων των σχολείων, όπου μαζί με τον Δήμαρχο και άλλους αντιδημάρχους έχουμε επισκεφθεί πολλά σχολεία έχουμε ακούσει την φωνή των γονέων καί έχουμε επιλύσει πολλά προβλήματα των σχολείων.

Γνωρίζετε οτι η διοίκηση του Δήμου προχωράει στην εκτέλεση έργων σε όλο τον Δήμο και οτι και οι δύο σχολικές επιτροπές παράγουν μεγάλο έργο στον χώρο των σχολείων που μπορείτε να διαπιστώσετε αν επιθυμείτε και εσείς.

Με το θέμα που αναφέρεσθε ασχολείται η δικαιοσύνη τρείς ελεγκτικές αρχές και η αντιπολίτευση συνεχώς επειδή δεν έχει άλλους ουσιαστικούς αντιπολιτευτικούς λόγους.Εμείς προχωράμε μπροστά.

Καρκούλιας Δημήτρης.
Πρόεδρος Α/θμιας Σχολ. Επιτροπής Δήμου Παλλήνης