Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Θύμα του μεσοπρόθεσμου και η Φωνή του Γέρακα - Ανακοίνωση του Συλλόγου ΠΗΓΗ


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρακα Η ΠΗΓΗ, ιδιοκτήτης της μηνιαίας εφημερίδας η ΦΩΝΗ του Γέρακα, ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι:

Μετά από τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Τύπου σε εφαρμογή των όρων του γνωστού μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, κατά την εφαρμογή των οποίων “θύματα” έπεσαν και η επί δεκαετίες προβλεπόμενη επιδότηση της ταχυδρομικής αποστολής των εντύπων, ο Σύλλογός μας είναι αναγκασμένος να αποστέλλει ταχυδρομικά την εφημερίδα μόνο στους συνδρομητές της που είναι ενήμεροι όσο αφορά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Δυστυχώς μετά την παραπάνω εξέλιξη από πλευράς της Πολιτείας το κόστος της ταχυδρομικής αποστολής καθίσταται απαγορευτικό για τις οικονομικές δυνατότητες του Συλλόγου μας. Έτσι στο εξής, η ΦΩΝΗ του Γέρακα, θα αποστέλλεται στους εγγεγραμμένους συνδρομητές που θα επιθυμούν να την λαμβάνουν ταχυδρομικώς καταβάλλοντας τα ετήσια τέλη που θα ανέρχονται στα 5 ευρώ το χρόνο για τα μέλη του Συλλόγου ΠΗΓΗ και στα 10 ευρώ το χρόνο για όλους τους άλλους αναγνώστες.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως η ιδιότητα του παραλήπτη της εφημερίδας, δεν συγχέεται με κανένα τρόπο με την ιδιότητα του μέλους του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρακα Η ΠΗΓΗ.

Μέλος στο Σύλλογο ΠΗΓΗ μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε συμπολίτης μας, αρκεί να καταθέσει σχετική αίτηση προς το Δ.Σ του Συλλόγου. Τέλος θα πρέπει να σας ενημερώσουμε πως η ΔΩΡΕΑΝ διάθεση των φύλλων της εφημερίδας μας από τα καταστήματα του Γέρακα, της Παλλήνης και της Ανθούσας (περίπου από 25 σημεία διάθεσης σήμερα τα οποία και θα αυξηθούν σύντομα) συνεχίζεται κανονικά, (εκεί το… μεσοπρόθεσμο βλέπετε, δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ούτε και θα αποκτήσει τουλάχιστον με το συγκεκριμένο… πολίτευμα).

Καλούμε λοιπόν τους αναγνώστες μας που επί χρόνια αποτελούσαν για όλους εμάς σε αυτή την εφημερίδα, το μοναδικό λόγο για να εργαζόμαστε εθελοντικά για την έκδοση της, να εγγραφούν στους συνδρομητές της, δίνοντας της την δυνατότητα να αγνοεί στο εξής “μεσοπρόθεσμα προγράμματα” και διατάξεις λάστιχο από πλευράς της Πολιτείας, αλλά και από το προκλητικό φαινόμενο της κατά το δοκούν εφαρμογής κάποιας πολιτικής ηθικής κάθε Κυβέρνησης, ηθική η οποία στην προκειμένη περίπτωση έχει ως αποκλειστικό στόχο, το σβήσιμο της ΦΩΝΗΣ του τοπικού τύπου και την κυριαρχία των εκδοτικών συγκροτημάτων και στην τοπική διαφήμιση, (αφού για τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες των εκατοντάδων χιλιάδων φύλλων ανά μήνα… δεν ισχύουν οι περιορισμοί που ισχύουν για τα ελάχιστα μηνιαία, διμηνιαία ή και τριμηνιαία φύλλα των τοπικών εφημερίδων Συλλογικού χαρακτήρα, που προφανώς όπως έκριναν οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης… επιβαρύνουν τρομακτικά την μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού της. Και όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που θα μπορούσε ο αρμόδιος Οργανισμός Κοινής Ωφελείας ΕΛΤΑ να συνεχίσει να διανέμει τέτοιου χαρακτήρα έντυπα, τα έντυπα δηλαδή των μαζικών φορέων, χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση για τους υπαλλήλους του που ούτως ή άλλως βρίσκονται στους δρόμους!!!

Σημείωση για τους μη γνωρίζοντες: Το μειωμένο ταχυδρομικό τιμολόγιο για τον τύπο, ίσχυε από παλιά και διατηρήθηκε από πολλές Κυβερνήσεις.

Αυτό που μπορούμε να πούμε εμείς ως υπεύθυνοι της έκδοσης της ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑ, είναι πως όλα τα παραπάνω μας πεισμώνουν τόσο, ώστε η ΦΩΝΗ μας θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή, μάλιστα πιο δυνατή από ποτέ αφού πλέον είμαστε αναγκασμένοι να αυξήσουμε τον αριθμό των φύλλων, ώστε η εμβέλειά μας να επεκταθεί σε κάθε άκρη και γωνιά του Δήμου Παλλήνης.

Το επικείμενο (αν δεν αλλάξει κάτι στις αποφάσεις της Κυβέρνησης) «σβήσιμο» από το δημοσιογραφικό χάρτη του τοπικού τύπου αλλά και των συλλόγων της χώρας που μέχρι χθες είχαν τη δυνατότητα να αποστέλλουν στα μέλη τους τα νέα του τόπου τους -πολλές φορές Ακριτικό- κρατώντας τον ζωντανό αναγκαστικά θα οδηγήσει στη διακοπή έκδοσης εκατοντάδων εντύπων συλλογικού – εθελοντικού χαρακτήρα, θα επιτείνει την κρίση σε μια σειρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θα παραδώσει τους τοπικούς επαγγελματίες στα χέρια των ισχυρών εμπόρων του χώρου.

Παράλληλα η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα ελεύθερη διακίνηση απόψεων και ιδεών και αυτός ο ίδιος ο Δημοκρατικός διάλογος όπως φαίνεται, προσκρούει στα συμφέροντα, τις διαθέσεις και στο πατρονάρισμα των μεγάλων συγκροτημάτων του τύπου συμπεριλαμβανομένου του γνωστού ξενόφερτου Life Style και των απαράδεκτων πολιτιστικά και ηθικά εκφράσεων του τα οποία έχουν κατακλύσει και αλλοτριώνουν όλο και περισσότερο την κοινωνία μας. Δεν μπήκαν καν στον κόπο μέσα στα κριτήριά τους να προσθέσουν και αυτό της σοβαρότητας και της δημοσιογραφικής και εκδοτικής συνέπειας, επιβραβεύοντας αυτά τα δύο κυρίαρχα στοιχεία και όσους τα υπερασπίζονται σε τοπικό επίπεδο.

Ειδικά για τους εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μαζικούς φορείς οι οποίοι είναι και εκείνοι που αποκλείονται από το μειωμένο τιμολόγιο, ακόμα και αν εξέδιδαν επί δεκαετίες τα έντυπά τους -όπως ο Σύλλογος ΠΗΓΗ- προφανώς αποτελούσαν κάποιο “ξένο σώμα” στα ξενόφερτα και αλλότρια νέα ήθη και έθιμα. Ο εθελοντισμός, ιδιαίτερα εκείνος ο οποίος δεν συνοδεύεται από “επιδοτήσεις” από τον δημόσιο κορβανά προς τα νέα μορφώματα που ονομάζονται πλέον “Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις” (έμμισθου τύπου), αποτελούσε αγκάθι που έπρεπε να εκριζωθεί.

Σε αυτή τη χώρα τελικά που όλα πληρώνονται, πάνω ή κάτω από τα τραπέζια, μπροστά ή πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, με θράσος και εμπαιγμό για τους πολλούς, δεν υπάρχει θέση για «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» πρωτοβουλίες. «Χαλάνε την πιάτσα»! Και για να συνεχίσουν να πληρώνονται στο εξής οι ανταγωνιστές αυτής της λογικής, θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλοι πόροι, ακόμα και οι πιο ελάχιστοι, αφού οι μέχρι τώρα πόροι φυσικά εξαντλήθηκαν και κατέληξαν να μετατραπούν, είτε σε επίσημες αμοιβές, είτε σε μικρές ή μεγάλες “μίζες”, είτε σε καταθέσεις σε Ελβετικές τράπεζες!!!

Εμείς πάντως θα είμαστε εδώ και στο μέλλον και μάλιστα με διπλασιασμό της παρουσίας μας. Ο Σύλλογός μας πέρασε από εποχές -παράδεισο των επιδοτήσεων προς τους μαζικούς φορείς, μέσω παρεμβάσεων διαφόρων πολιτικών προσώπων (προερχομένων από τα δύο κόμματα που έχουν την ευθύνη της σημερινής κατάστασης), χωρίς να διεκδικήσει ούτε μία δραχμή από τα χρήματα του Ελληνικού λαού στο παρελθόν με αντίτιμο να μετατραπεί σε ομάδα εκλογικής υποστήριξης οποιουδήποτε. Μάλιστα πολλάκις έχει καταγγείλει τέτοιες ενέργειες και έχει αρνηθεί με απόφαση του Δ.Σ τη δημοσίευση «ευχαριστηρίων» προς πολιτικά πρόσωπα. Έχει μάθει να λειτουργεί με τα ελάχιστα μέσα που του έδινε η εθελοντική – μη κερδοσκοπική δραστηριότητά του και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον. Όμως δεν θα ξεχάσουμε να ρωτήσουμε δημόσια και τους Βουλευτές, (πλην του Βουλευτή Αττικής κ. Βασίλη Οικονόμου του «Αρματος Πολιτών» ο οποίος υπέβαλλε ήδη σχετικό ερώτημα προς τον Υπουργό Επικρατείας, καθώς και του κ. Κουβέλη της «Δημοκρατικής Αριστεράς»), οι οποίοι κατά τακτά διαστήματα μας τιμούν με τις ανακοινώσεις τους και τα δελτία τύπου τους, ποια είναι ακριβώς η άποψή τους για όλα αυτά και βεβαίως τι σκοπεύουν να κάνουν.

Θα πρέπει να παρατηρήσουμε όμως, πως το σημείο εκκίνησης της οικονομικής… ευταξίας, βρίσκεται συνεχώς και μόνιμα στα χαμηλά και πιο αδύναμα και ανυπεράσπιστα στρώματα. Είτε πρόκειται για εισοδήματα, είτε πρόκειται για τον Συλλογικό τύπο και ποιος ξέρει για τι άλλο ακόμα. Ας είναι… ευχόμαστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τιμολογίου, να… λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της ταλαίπωρης χώρας μας.