Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Στην τελική ευθεία η αποχέτευση του Δήμου Παλλήνης

Στην ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για το έργο της Αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης, προχώρησε η ΕΥΔΑΠ.

Με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπου Σαχίνη, η οποία δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», ανακηρύσσεται ως προσωρινός ανάδοχος του έργου, η κοινοπραξία "ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ-ΕΛΤΕΡΓΑ ΑΕ".

Με την ίδια απόφαση, αποκλείονται οι υπόλοιπες κοινοπραξίες που διεκδικούσαν το έργο, στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ (ΑΝ 91/2020 και 93/2020 16/7/2020) .

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΥΔΑΠ, προς τον Δήμο Παλλήνης, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι ο διαγωνισμός του έργου, βαίνει προς την ολοκλήρωση του.

Απομένει τώρα, η τυπική διαδικασία κήρυξης του αναδόχου ως οριστικού και η υπογραφή της σύμβασης. Η διαδικασία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Εταιρείας, το οποίο έχει τεθεί υπόψη του Δήμου Παλλήνης, θα ολοκληρωθεί, έως τον Οκτώβριο του 2020. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν και οι εργασίες του μεγαλύτερου έργου του Δήμου μας.

Ο διαγωνισμός που προκήρυξε η ΕΥΔΑΠ, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 και ολοκληρώνεται με καθυστέρηση, όπως και το σύνολο, σχεδόν, των διαγωνισμών δημοσίων έργων που δημοπρατήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια. Αιτία αποτέλεσε, ο έλεγχος που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε κατασκευαστικές εταιρείας, για εναρμονισμένες πρακτικές σε διαγωνισμούς μεγάλων έργων, καθώς επίσης και οι δικαστικές προσφυγές όσων αποκλείστηκαν.

Το έργο της αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού του, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από την ΕΥΔΑΠ, όπως κατέστη επανειλημμένως σαφές, στην τακτική επικοινωνία της Εταιρείας με τον Δήμο, σε όλη τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το έργο, δημοπρατήθηκε με χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος Παλλήνης, ύψους 72.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ διεκδικήθηκε από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας.

Αποτελεί, ένα έργο εθνικής σημασίας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα, το οποίο θα συμβάλλει στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας, δίνοντας ώθηση στην πραγματική οικονομία. Επίσης, είναι το πρώτο έργο αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Για την απουσία βιολογικών καθαρισμών στην περιοχή, η χώρα μας καταβάλλει κάθε χρόνο, μεγάλα οικονομικά πρόστιμα στην ΕΕ.

Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος, με υπεύθυνο τρόπο, ενημέρωσαν τους πολίτες για τις καθυστερήσεις στον διαγωνισμό, από την πρώτη στιγμή που η διαδικασία τέθηκε εκτός αρχικού χρονοδιαγράμματος, την Άνοιξη του 2019, πριν τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Επιπλέον, παρείχαν πλήρη ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Σήμερα, βρισκόμαστε ένα βήμα, πριν την στιγμή που όλοι περιμένουμε, για δεκαετίες τώρα. Η αναμονή για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, που αποτελούσε το τελευταίο στάδιο μιας τιτάνιας προσπάθειας που ξεκίνησε από τον Δήμο Παλλήνης το 2011, φτάνει στο τέλος της.

Η εξέλιξη αποτελεί δικαίωση για την επιλογή της Δημοτικής Αρχής να επιμείνει, με σχέδιο και υπομονή στο όραμα για την υλοποίηση του έργου, και να υπερβεί τελικώς, όλα τα εμπόδια που υψώθηκαν, λέγοντας πάντα την αλήθεια στους πολίτες, αρνούμενη να μπει σε μικροπολιτικές λογικές και αντιπαραθέσεις.

Οι κάτοικοι της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης, έχουν το δικαίωμα να πουν οριστικά αντίο στην τριτοκοσμική κατάσταση που βιώνουν εδώ και δεκαετίες και όλοι μαζί, να χαρούμε και να συνεχίσουμε την υλοποίηση του οράματος μας, για το μέλλον του Δήμου μας.