Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Οι δράσεις του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Παλλήνης

Το Τμήμα προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Παλλήνης υλοποιεί διαρκώς προγράμματα, δράσεις και παρεμβάσεις. Οι δράσεις πραγματοποιούνται τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, εθελοντές ιατρούς και παρόχους ιατρικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο πρόληψης, ενημέρωσης αλλά και ευαισθητοποίησης των μελών της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν την Δημόσια Υγεία.

Ενδεικτικά αναφέρονται (Σεπτέμβριος 2016 - Ιούνιος 2017):

► Διενέργεια προληπτικού Οδοντιατρικού Ελέγχου καθώς και ελέγχου σκολίωσης σε μαθητές Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου Παλλήνης. Διενεργήθηκε έλεγχος σκολίωσης σε 7 δημοτικά σχολεία (δέχτηκαν και εξετάστηκαν 553) καθώς και οδοντιατρικός έλεγχος σε 14 σχολεία δημοτικά και νηπιαγωγεία (δέχτηκαν και εξετάστηκαν 857 παιδιά)
► Συντονισμένη εκστρατεία εκπαιδευτικών ενημερώσεων σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για την χρήση ουσιών και απόκτησης συνηθειών που προκαλούν εθισμό, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ – ομιλίες σε 3 σχολεία στους μαθητές της β’ και γ’ Λυκείου, ΚΕΘΕΑ–2 ομιλίες για ενημέρωση μαθητών του εσπερινού Γυμνασίου και εσπερινού Λυκείου Παλλήνης).
► Συμμετοχή στην θεματική Εβδομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας στα γυμνάσια της χώρας με διαλέξεις και ενημερώσεις της σχολικής κοινότητας σε ζητήματα που αφορούν την διατροφή και την ποιότητα ζωής καθώς και την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων.
► Συντονισμένη εκστρατεία εκπαιδευτικών ενημερώσεων μαθητών Δημοτικών σχολείων σε θέματα υγιεινής διατροφής, με παιγνιώδη τρόπο. Οι δράσεις έγιναν στο 4ο ΔΣ Παλλήνης, 1ο και 3ο ΔΣ Γέρακα, σε συνεργασία με εθελοντική ομάδα ειδικών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.
Διοργάνωση και συντονισμό ανοικτών διαλέξεων προληπτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα, καθώς και προγραμμάτων εκπαιδευτικού χαρακτήρα που απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό η σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Την παρελθούσα χρονιά πραγματοποιήθηκαν:  
- Πρώτες βοήθειες-Εκπαίδευση στη βασική υποστήριξη της ζωής “ΚΑΡΠΑ”, με χορήγηση βεβαιώσεων εκπαίδευσης σε 115 συμμετέχοντες.
► Δωρεάν παροχή, προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων
-Μέτρηση οστικής πυκνότητας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης (εξετάστηκαν 290 άτομα),
-Μαστογραφικός έλεγχος για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού (διενέργεια ελέγχου σε 42 γυναίκες),
-Διαβητολογικός έλεγχος (εξετάστηκαν 112 άτομα) και παροχή προσωποποιημένης συμβουλευτικής από επιστημονική ομάδα εθελοντών των νοσοκομείων Σισμανογλείου, Αμαλίας Φλέμιγκ και Παίδων Πεντέλης.
► Δωρεάν παροχή βασικών υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της Παλλήνης μέσω της λειτουργίας των Δημοτικών – Κοινωνικών Ιατρείων και των εθελοντών Ιατρών της περιοχής μας, που τα στελεχώνουν (παροχή υπηρεσιών σε 400 και πλέον δημότες και κατοίκους)
► Δωρεάν παροχή φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες του Δήμου Παλλήνης, μέσω της λειτουργίας του Κοινωνικού φαρμακείου, (υπήρξε εξυπηρέτηση περίπου 70 δικαιούχων με χορήγηση συνολικά 2000 σκευασμάτων), και χορήγηση ιατρικών σκευασμάτων σε φορείς εκτός Δήμου ( πχ Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής “Γαλιλαία”, Νοσοκομεία “Άγιος Σάββας”, Γιατροί του Κόσμου, Φαρμακοποιοί του Κόσμου, Κοινωνικό Φαρμακείο Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών).
► Διενέργεια προληπτικών εμβολιασμών σε ευπαθείς ομάδες (15 άτομα – δικαιούχοι κοινωνικού φαρμακείου)
► Συντονισμός και οργάνωση Εθελοντικών Αιμοδοσιών για την ενίσχυση των Τραπεζών Αίματος του Δήμου, καθώς και διαχείριση τους για την κάλυψη των αναγκών κατοίκων και δημοτών (συλλογή περίπου 230 φιαλών αίματος ετησίως)
► Παράλληλη συμμετοχή σε δράσεις ευαισθητοποίησης για την Εθελοντική Αιμοδοσία (Συμμετοχή στην 14η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών σε συνεργασία την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών Π.Ο.Σ.Ε.Α και τη συμμετοχή δημοτών, σχολείων και αθλητικών σωματείων της πόλης μας)
► Ολοκλήρωση με επιτυχία του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε ερευνητικού προγράμματος UHCE που είχε ως σκοπό την παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας και πρόνοιας σε ηλικιωμένους που ζουν σε αστικά κέντρα. Στο πρόγραμμα ιατροί νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, ψυχολόγοι κλπ παρείχαν προληπτική φροντίδα και παρακολούθησαν την υλοποίηση μονοπατιών ολοκληρωμένης φροντίδας που αφορούσαν την μοναξιά, την πολυφαρμακία καθώς και τον κίνδυνο για πτώσεις.

Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια, με όποιο τρόπο δύναται ο καθένας, και παράλληλα περιμένουμε τις προτάσεις σας για περαιτέρω διεύρυνση των παροχών, στο πλαίσιο πρόληψης, ενημέρωσης αλλά και ευαισθητοποίησης των μελών της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν την Δημόσια Υγεία, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τμήμα Προστασίας & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας:
(Φειδιππίδου 25α, Δημοτικό Κατάστημα Παλλήνης – Τηλ.: 231-2031604-605-606-610)
Δημοτικά Ιατρεία Παλλήνης (Υψηλάντου 3 – Τηλ Επικ: 2106668888)
Κοινωνικό Φαρμακείο : (Υψηλάντου 3- Τηλ :2106665265)
Αρμόδια αντιδήμαρχος : Πόπη Ζινέλη 6974020778, 2132031651