Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Εβδομάδα 24 - 30/09/2015


MINIONS
Σκηνοθεσία: Πιέρ Κοφέν, Κάιλ Μπάλντα.
Διάρκεια: 94 λεπτά
Ώρα έναρξης: 19.30 (Μια προβολή) (Μεταγλωττισμένη)


Τα Minions έχουν κερδίσει την αγάπη όχι μόνο των παιδιών, αλλά κι όλων των ενηλίκων, πράγμα που επιβεβαιώνει η μονοπωλιακή, σχεδόν, παρουσία τους μέσα από απολαυστικά videos κι αστείες ατάκες στα social media, αλλά κι οι παγκόσμιες εισπράξεις των δύο προηγούμενων ταινιών, όπου πρωταγωνίστησαν στο πλευρό του Γκρου (Εγώ, ο Απαισιότατος-Despicable Me). Τα κίτρινα, αυτά, πλασματάκια, πλέον, αυτονομούνται, και δικαίως, αποκτούν μια ολότελα δική τους ταινία όπου, ό,τι πιο εξωφρενικό υπάρχει, θα τους συμβεί.

Ας απολαύσουμε, λοιπόν, την ξεκαρδιστική διαδρομή των σκανταλιάρικων, μικροσκοπικών ζιζανίων από την εποχή της δημιουργίας της Γης προς τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '60 σε αναζήτηση νέου, δόλιου αφεντικού, μετά από, μεταξύ άλλων, τον Ναπολέοντα, το Δράκουλα, έναν Αιγύπτιο Φαραώ και τον φονικό δεινόσαυρο T-Rex. Ένα μοναδικό ταξίδι στην Ιστορία, με τα MINIONS να υπηρετούν διάσημους «κακούς», κάνοντας κλασικά, αλλεπάλληλες γκάφες, ώσπου θα βρουν το μάστορά τους στο πρόσωπο της σατανικής Σκάρλετ. Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι να βρεθεί ο Γκρου στο δρόμο τους.

Τα minions, ως σύλληψη, είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένας φόρος τιμής στο διαχρονικό, βωβό αλλά σωματικά εκφραστικότατο κινηματογράφο του Τσάρλι Τσάπλιν και του Μπάστερ Κίτον, απλά με την προσθήκη κάποιων ήχων, που συνιστούν την ιδιότυπη γλώσσα των minions. Η ταινία δε διατρέχει μόνο το χρόνο (από τη δημιουργία του κόσμου μέχρι και τη δεκαετία του ‘60), αλλά και το χώρο, μεταφέροντάς μας από τη Νέα Υόρκη στο Ορλάντο κι από την Αυστραλία σε Κίνα, Ινδία και Λονδίνο, εκεί όπου λαμβάνει χώρα και μεγάλο μέρος της ταινίας.

ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ
SOLACE
Σκηνοθεσία: Αφόνσο Πογιάρ.
Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φάρελ, Άντονι Χόπκινς, Τζέφρι Ντιν Μόργκαν, Έιμπι Κόρνις.
Διάρκεια: 101 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη, Δευτέρα & Τρίτη 21.10 & 23.00 (Δυο προβολές)
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή & Τετάρτη 23.00 (Μια προβολή)


Το Χάρισμα διηγείται την ιστορία του βετεράνου πράκτορα του FBI (Τζέφρι Ντιν Μόργκαν) και της συνεργάτιδος του (Άμπι Κόρνις), που ζητούν τη βοήθεια ενός συνταξιοδοτημένου γιατρού, του Τζον Κλάνσι (Άντονι Χόπκινς) για να επιλύσουν μια σειρά από μυστηριώδεις δολοφονίες. Οι υπερφυσικές δυνάμεις του Κλάνσι, τα ζωντανά και ανησυχητικά οράματα, τον βάζουν στο στόχαστρο του δολοφόνου (Κόλιν Φάρελ). Ο γιατρός σύντομα θα αντιληφθεί ότι το χάρισμα του δεν είναι αρκετό ενάντια στις δυνάμεις αυτού του στυγερού εγκληματία. Ο ειδικός πράκτορας του FBI, Τζο Μέριγουεδερ αντιμετωπίζει μια σειρά από μυστηριώδεις δολοφονίες, όταν αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του πρώην συνεργάτη του και γιατρού, Τζον Κλάνσι. Ο μοναχικός γιατρός που τα παράτησε όλα όταν πέθανε η κόρη του και διαλύθηκε ο γάμος του, δεν έχει καμία διάθεση να συνεργαστεί. Αλλάζει γνώμη όταν αρχίζουν τα απανωτά βίαια οράματα για τη νεαρή συνεργάτιδα του Μέριγουεδερ, Κάθι Κάουλες. Θεωρεί ότι είναι προσωπικά μηνύματα για τον ίδιο. Οι δυνάμεις του τον βάζουν στο στόχαστρο του βασικού υπόπτου, Τσαρλς Αμπρός, και αποδεικνύονται λίγες ενάντια στη θέληση του.

Περίπου 13 χρόνια πριν, ο παραγωγός Μπο Φλιν διάβασε το σενάριο του υπερφυσικού θρίλερ Το Χάρισμα και το βρήκε μοναδικό. Ο Φλυν και οι συνεργάτες του, κράτησαν το σενάριο για δέκα χρόνια στο στούντιο χωρίς να το αξιοποιούν. Το 2008, μετά τη συνεργασία του Φλυν με τον Άντονι Χόπκινς στο Η Τελετή (The Rite), έψαχναν μαζί να δουλέψουν σε κάτι νέο, οπότε ο Φλυν έδωσε το σενάριο στο βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό. Ο Χόπκινς δέχτηκε αμέσως. «Όταν ένα σενάριο είναι καλογραμμένο, είναι κι ενδιαφέρον- κι αυτό ήταν καλογραμμένο. Δεν πιστεύω ιδιαίτερα σε υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά προσπαθώ να μένω ανοιχτόμυαλος. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν πάντα πράγματα στη ζωή που δε μπορεί να εξηγήσει κανείς», αναφέρει ο Άντονι Χόπκινς.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ
SUITE FRANCAISE
Σκηνοθεσία: Σαούλ Ντιμπ.
Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Γουίλιαμς, Κρίστιν Σκοτ Τόμας, Σαμ
Ράιλι, Ματίας Σέναρτς.
Διάρκεια: 107 λεπτά
Ώρα έναρξης: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή & Τετάρτη
21.10 (Μια προβολή)


Γαλλία 1940: η Γαλλική Σουίτα διηγείται την ιστορία της όμορφης Λουσίλ, που περιμένει νέα από τον άντρα της- κρατούμενο πολέμου, ενώ ζει με την αυταρχική πεθερά της. Η ζωή της γίνεται άνω κάτω όταν θα φτάσουν μετανάστες από το Παρίσι, ακολουθούμενοι από ορδές Γερμανών στρατιωτών. Δε μπορεί να αγνοήσει το Μπρούνο, τον όμορφο αξιωματικό που μένει στο σπίτι τους. Μια αγάπη γεννιέται μέσα στην τραγωδία του πολέμου.

Η ίδια η ιστορία της έκδοσης του μυθιστορήματος της Ιρέν Νεμιρόβσκυ είναι τραγική. Πολλά χρόνια πριν την παραγωγή της ταινίας, και μισό αιώνα μετά το θάνατο της Νεμιρόβσκι στο Άουσβιτς το 1942, το μυθιστόρημα ανακάλυψε η κόρη της Ντενίς Έπστιν. Η Νεμιρόβσκυ είχε δώσει τις σημείώσεις της σε εκείνη και την αδερφή της Ελίζαμπεθ που πέθανε το 1996. Αρχικά η Ντενίς νόμιζε ότι πρόκειται για ημερολόγιο και δε το διάβασε. Όταν αποφάσισε να το διαβάσει τη δεκαετία του 90, ανακάλυψε ότι επρόκειτο για τα δύο πρώτα μέρη ενός μυθιστορήματος που προοριζόταν για πέντε συνολικά μέρη. Τα δύο ολοκληρωμένα βιβλία, ονομάζοταν «Καταιγίδα τον Ιούνιο» και «Dolce». Το πρώτο περιέγραφε τη χαοτική έξοδο των Παριζιάνων μετά την έλευση των Ναζί τον Ιούνιο του 1940. Το δεύτερο, λάμβανε χώρα σε μια μικρή πόλη έξω από το Παρίσι, όπου οι κάτοικοι προσπαθούσαν να ζήσουν με το κύμα μεταναστών που ήρθε από το Παρίσι αλλά κια τους Γερμανούς αξιωματικούς. Στο επίκεντρο της ιστορίας, ο έρωτας μεταξύ της Γαλλίδας Λουσίλ και του Γερμανού Μπρούνο.

Όταν πέθανε σε ηλικία 39 ετών, η Νεμιρόβσκυ ήταν ήδη γνωστή συγγραφέας Εβραϊκής καταγωγής. Ζούσε στο Παρίσι με το σύζυγο και τις δύο κόρες τους, πριν η Γερμανική εισβολή τους εξωθήσει σε ένα χωριό της Βουργουνδίας. Θεωρούσε το χωριό σχετικά ασφαλές, κι εκεί άρχισε να γράφει το μυθιστόρημα της. Οραματίστηκε μια επική ιστορία για μια χώρα σε πόλεμο, υποβλητική όπως το Πόλεμος και Ειρήνη. Η Ντενίς Έπστιν πήρε τις σημειώσεις και πήγε σε ένα Γάλλο εκδότη, ο οποίος τα εξέδωσε σε ένα βιβλίο με τίτλο «Γαλλική Σουίτα» το 2004. Το βιβλίο σύντομα έγινε παγκόσμιο φαινόμενο. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα στη Γαλλία, την τελευταία δεκαετία. Η αγγλόφωνη εκδοχή κυκλοφόρησε το 2006. «Είναι συναρπαστικό το συναίσθημα να έχω επαναφέρει τη μητέρα μου στη ζωή», δηλώνει η κόρη της. «Είναι απόδειξη ότι οι Ναζί δεν κατάφεραν να τη σκοτώσουν. Δεν πρόκειται για εκδίκηση, αλλά είναι μια νίκη».