Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Πέμπτη 8 έως Τετάρτη 14 Αυγούστου

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ & ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
THE COMPANY YOU KEEP
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ρέντφορντ.
Πρωταγωνιστούν: Σάια ΛαΜπέφ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Τζούλι Κρίστι, Νικ Νόλτε, Σούζαν Σαράντον.
Διάρκεια: 121 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη - Κυριακή 20.50 & 23.00 (Δυο προβολές)
Δευτέρα - Τετάρτη 23.00 (Μία προβολή)

Ο Τζιμ Γκραντ (Ρόμπερτ Ρέντφορντ) είναι ένας επιφανής δικηγόρος που αναλαμβάνει υποθέσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πατέρας μία κόρης, την οποία μεγαλώνει μόνος του, στα ήρεμα προάστια του Όλμπανι, στη Νέα Υόρκη.

Ο κόσμος του όμως ανατρέπεται όταν ένας φιλόδοξος νέος δημοσιογράφος, ο Μπεν Σέπαρντ (Σία Λαμπέφ), αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητά, αυτή δηλαδή ενός πρώην ακτιβιστή της οργάνωσης Weather Underground, που εξαιτίας της συμμετοχής του σε μία ένοπλη ληστεία, καταζητείται για φόνο.

Έχοντας ζήσει για περισσότερα από 30 χρόνια ως δικηγόρος, ο Γκραντ πρέπει τώρα να τραπεί σε φυγή. Εξαιτίας του, το FBI εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα, ενώ αυτός προσπαθεί να εντοπίσει το μοναδικό άτομο που μπορεί να «καθαρίσει» το όνομά του.




Ο Σέπαρντ, γνωρίζει τη σημασία της δημοσιογραφικής του αποκάλυψης και συνειδητοποιεί ότι αυτή είναι η ευκαιρία της καριέρας του. Είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να επωφεληθεί, ψάχνοντας βαθιά στο παρελθόν της οργάνωσης.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του αρχισυντάκτη του και τις απειλές του FBI, ο Σέπαρντ παρακολουθεί στενά κάθε βήμα του Γκραντ. Καθώς ο Γκραντ αναμοχλεύει το παρελθόν του και επανασυνδέεται με πρώην μέλη της αντιπολεμικής οργάνωσης Weather Underground στην οποία ανήκε, o Σέπαρντ συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν ταιριάζει στην όλη ιστορία.

Καθώς το FBI κλείνει σιγά σιγά τον κλοιό, γύρω από τον Γκραντ, ο Σέπαρντ ανακαλύπτει συγκλονιστικά μυστικά που ο Γκραντ κρατούσε κρυμμένα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Όταν οι δύο τους έρχονται αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο στο Μίσιγκαν, θα πρέπει να βρουν τρόπο να συμφιλιωθούν με το ποιοι πραγματικά είναι και τι θέλουν από τη ζωή...

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, πρωταγωνιστεί αλλά και σκηνοθετεί τον "Κανόνα της Σιωπής". Μια ταινία που διαδραματίζεται στο παρόν με αναφορές στο αντιπολεμικό κίνημα, The Weather Underground, τη δεκαετία του '70. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Νιλ Γκόρντον, το οποίο προσαρμόστηκε για τις ανάγκες της μεγάλης οθόνης από τον Λεμ Ντομπς.

Πολύ καλός ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα. Η δραματική εξέλιξη και οι σεναριακές ανατροπές, είναι το μεγάλου ατού της συγκεκριμένης ταινίας. Μίας ταινίας που ανοίγει τον φάκελο, ενός από τα πιο σημαντικά αντιπολεμικά κινήματα, της δεκαετία του '70.

Ο λόγος βέβαια για το "The Weather Underground", που στην εποχή του, είχε διχάσει την κοινή γνώμη στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Η ταινία έχει βέβαια την τύχη να έχεις στο καστ της, μερικούς από τους κορυφαίους Αμερικανούς ηθοποιούς του παρελθόντος. Καθώς εκτός από τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, σε καθοριστικούς ρόλους συναντάμε μεταξύ άλλων τους: Σούζαν Σαράντον, Νικ Νόλτε, Στάνλεϊ Τούτσι, Κρις Κούπερ και Τζούλι Κρίστι.

Ικανοποιητικός και επαρκής στον ρόλο του, είναι και ο πιτσιρικάς της παρέας μας, ο Σία ΛαΜπέφ. Ο νεαρός ηθοποιός, αφού πρώτα έγινε γνωστός μέσα από τη σχετική τριλογία των Transformers, προσπαθεί σταδιακά να αλλάξει το προφίλ του, μέσα από ταινίες όπως το "Lawless" και το "The Company You Keep" (και οι δύο παραγωγής του 2012). Ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να τον παρακολουθήσουμε και στο "Nymphomaniac", το εν εξελίξει project του σπουδαίου Lars Von Trier.

Από ΔΕΥΤΕΡΑ 12 Έως ΤΕΤΑΡΤΗ 14 Ιουλίου
ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
POPULAIRE
Σκηνοθεσία: Ρεζί Ρουανσάρ.
Πρωταγωνιστούν: Ρομάν Ντουρίς, Ντεμπορά Φρανσουά, Μπερενίς Μπεζό, Σον Μπενσόν.
Διάρκεια: 111 λεπτά
Ώρα έναρξης: 21.00 (Μια προβολή)

Άνοιξη 1958. Η Rose Pamphyle (Deborah Francois) είναι είκοσι ενός, ζει σ‘ ένα χωρίο με τον γκρινιάρη, χήρο πατέρα της και είναι αρραβωνιασμένη με τον γιο ενός μηχανικού. Η μόνη της προοπτική δείχνει να είναι η ήσυχη, ανιαρή ζωή της νοικοκυράς. Όμως η νεαρή Rose έχει διαφορετικές προσδοκίες. Καταφθάνει στη Lisieux της Νορμανδίας, όπου περνάει από συνέντευξη για μια θέση γραμματέως και τα πάει μάλλον άσχημα. Παρόλα αυτά η εκπληκτική ταχύτητα με την οποία δακτυλογραφεί δίνει στον χαρισματικό Louis Echard (Romain Duris), το υποψήφιο αφεντικό της, την ιδέα να την προπονήσει για μεγάλους διαγωνισμούς δακτυλογράφησης. Η Rose θα φτάσει μέχρι τη Νέα Υόρκη για να διεκδικήσει τον τίτλο της πιο γρήγορης δακτυλογράφου στον κόσμο. Αλλά η αγάπη για τους διαγωνισμούς αρχίζει να βάζει εμπόδια στην ίδια την αγάπη...

Μια feelgood ταινία-χάρμα οφθαλμών για τους λάτρεις του ρετρό και της ανάλαφρης, τσιχλοφουσκικής αλλά και κλασάτης κινηματογραφικής δεκαετίας του '50 και ιδιαίτερα του αμερικανικού εμπορικού σινεμά της εποχής.



Πολύχρωμη, ανάλαφρη, διασκεδαστική και αριστοτεχνικά σχεδιασμένη, η ρετρό ρομαντική κομεντί «Χτυποκάρδια Στο Γραφείο» μοιράζεται το DNA της με κλασικές ταινίες του αμερικανικού εμπορικού σινεμά της δεκαετίας του '50 και του '60 (και χάρη στον ελληνικό τίτλο, παραπέμπει και λίγο στο δικό μας), τις οποίες μιμείται με επιτυχία και ακριβώς τις σωστές δόσεις παραπομπών και μοντέρντων στοιχείων. Στην πραγματικότητα είναι μια άσκηση στιλ αλλά όχι απαραίτητα όσο αποστασιοποιημένο και κλινικό ακούγεται αυτό - ο ενθουσιασμός και η πραγματική τρυφερότητά του για το είδος που υπηρετεί, είναι αρκετά μεταδοτικά για να σε κερδίσουν.

Είναι η ιστορία της κάπως ατσούμπαλης αλλά φιλόδοξης και πεισματάρας Ροζ, που είναι κακή σε ό,τι έχει να κάνει με γραμματειακή υποστήριξη αλλά και φυσικό ταλέντο στη δακτυλογράφηση. Το ταλέντο αυτό αντιλαμβάνεται το αφεντικό της, ο γοητευτικός αλλά και απόμακρος Λουί, ο οποίος απελπίζεται με την ανικανότητά της στα του γραφείου αλλά αναλαμβάνει να την προπονήσει για το εθνικό πρωτάθλημα ταχείας δακτυλογράφησης, κάτι που φουντώνει ακόμη περισσότερο την μεταξύ τους έλξη.

Η αφοσίωση αυτή της ταινίας, φόρος τιμής σε κλασικές και αγαπημένες ταινίες εκείνης της εποχής, είναι βέβαια και το μόνο που κάνει την ταινία να ξεχωρίζει από τον σωρό παρόμοιων ιστοριών, αφού τίποτα στην ιστορία δεν εκπλήσσει ουσιαστικά (κλισέ ρομαντικών κομεντί και αθλητικών ταινιών συνδυάζονται, και οργιάζουν) και οι χαρακτήρες ανταγωνίζονται με μικρή επιτυχία το λαμπρό περιτύλιγμα γύρω τους. Οι απόπειρες για κοινωνικό σχόλιο, που προκύπτουν από την ιδέα ότι η συγκεκριμένη δεκαετία, τόσο ανίδεη για τις ριζικές και τραυματικές αλλαγές που θα έρχονταν σύντομα, ήταν η αρχή κοσμογονικών αλλαγών, είναι λιγότερο πετυχημένες (και στην περίπτωση της θέσης των γυναικών, εντελώς απούσες), όπως και η ασταθής εξισορρόπηση ανάμεσα στην κωμωδία και το μελόδραμα.

Ο σκηνοθέτης Ρεζί Ρουανσάρ, όμως, δίνει στην κινηματογράφησή του αρκετή πρωτοτυπία και δυναμισμό ώστε να κάνει ακόμη και τις σκηνές δακτυλογράφησης ενδιαφέρουσες και βοηθείται από τους εξαιρετικούς, και εξαιρετικά ταιριασμένους, κεντρικούς του ηθοποιούς, Ντεμπορά Φρανσουά και Ρομάν Ντουρίς, που δίνουν στους αρκετά δισδιάστατους ρόλους τους τη ζωντάνια, το χιούμορ και το σεξ απίλ που χρειάζονται για να απογειωθούν. Μαζί, όπως και οι ήρωες που υποδύονται, είναι ακαταμάχητοι.