Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Αθανάσιος Ζούτσος, Δήμαρχος Παλλήνης Αττικής: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ηλεκτρονική Αυτοδιοίκηση (e-aftodioikisi.gr): Αθανάσιος Ζούτσος, δήμαρχος Παλλήνης Αττικής: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

- Οι πιέσεις από τις ανάγκες των πολιτών είναι τρομακτικές, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθεί έστω και ένα ευρώ

- Αν αξιοποιηθεί η έως τώρα εμπειρία των αιρετών και γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, ο Καλλικράτης θα πετύχει. 

- Πρώτος από όλους τους δήμους της Ανατολικής Αττικής, η Παλλήνη λύνει το πρόβλημα της αποχέτευσης 


Έναν σχεδόν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο δήμαρχος Παλλήνης Αττικής κ. Αθανάσιος Ζούτσος ανοίγει τα χαρτιά του στηνΗλεκτρονική Αυτοδιοίκηση. Έχοντας μια μεγάλη εμπειρία μέσα από τη θητεία του στο δήμο Γέρακα, αναφέρεται στις προκλήσεις του Καλλικράτη, στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση να μπορέσει να φέρει τα ποθητά αποτελέσματα και στις δυσκολίες που και ο ίδιος αντιμετωπίζει καθημερινά προκειμένου να μπορέσει να συνδυάσει τις μεγάλες ανάγκες των πολιτών μέσα στην κρίση, με τη μειωμένη χρηματοδότηση των δήμων.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο δήμο Παλλήνης Αττικής στέκεται ιδιαίτερα στη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Προσπάθεια που φέρνει ήδη σημαντικά αποτελέσματα καθώς ο δήμος Παλλήνης ενέταξε στο ΕΣΠΑ τη μελέτη και την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης) εξασφαλίζοντας 74 εκ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο δίνει λύση πρώτος από όλους τους δήμους της Ανατολικής Αττικής στο φλέγον πρόβλημα της έλλειψης αποχέτευσης.

Η συνέντευξη του δημάρχου Παλλήνης στην Ηλεκτρονική Αυτοδιοίκηση www.e-aftodioikisi.gr  έχει ως εξής:

Μετά από έναν σχεδόν χρόνο διοικητικής εμπειρίας με τον Καλλικράτη θα θέλαμε να μας πείτε μια συνολική πρώτη εντύπωση.

Είναι σίγουρο ότι το πρόγραμμα Καλλικράτης αποτελεί το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα των τελευταίων ετών που συνοδεύτηκε από ένα ώριμο αίτημα που ξεκίνησε από την ίδια την Αυτοδιοίκηση και εκφράστηκε στο συνέδριο της Κυλλήνης.
Επίσης είναι σαφές ότι δεν μπορεί να ασκηθεί οριζόντια κριτική στον Καλλικράτη. Η συνένωση των δήμων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχεια και την βιωσιμότητα της Αυτοδιοίκησης. Η δημιουργία δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης σε περιφερειακό επίπεδο, επίσης αποτελούσε αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας.
Από εκεί και πέρα δυστυχώς ο Καλλικράτης εφαρμόστηκε σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης τη στιγμή που είναι αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο ότι οι μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες θα συνοδεύονταν από τους απαραίτητους πόρους.
Η όποια εντύπωση λοιπόν δημιουργείται μέσα από το πρίσμα μιας οικονομικής στενότητας που εμποδίζει την καθολική εφαρμογή των σχεδιασμών και βέβαια την οικονομική υποστήριξη των πολιτικών αποφάσεων.

Όμως πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και διοικητικές δυσλειτουργίες και αστοχίες στον νόμο

Αλίμονο αν περίμενε κανείς να νομοθετήσει μια ολόκληρη διοικητική μεταρρύθμιση και να μην υπάρξουν λάθη και παραλείψεις. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι στην καθιέρωση θεσμοθετημένων διαδικασιών που να μπορούν αποτελεσματικά και γρήγορα να εντοπίζουν τα προβλήματα, να παρεμβαίνουν και να τα διορθώνουν. Από τον Μάιο ακούμε γι αυτήν την επιτροπή ΚΕΔΕ και Υπουργείου που θα ασχοληθεί και θα αναλύσει τον Καλλικράτη και την πορεία του, θα συγκεντρώσει τις εντυπώσεις και τις διαπιστώσεις όλων των Δημάρχων και θα εισηγηθεί τις απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις. Αυτό ακόμη το περιμένουμε όπως και το πολυνομοσχέδιο που θα δώσει λύσεις σε δεκάδες λειτουργικά προβλήματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο δρόμο. Θα δούμε.

Εσείς ποια βασικά προβλήματα εντοπίζετε στον Καλλικράτη

Να ξεκινήσουμε με την διαπίστωση ότι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ένας δήμος δεν οφείλονται στον Καλλικράτη αλλά συμπέσανε με αυτόν δίνοντας την εντύπωση συνενοχής.
Το βασικό πρόβλημα βέβαια είναι οικονομικό. Αν και σήμερα η Αυτοδιοίκηση για να λειτουργήσει στοιχειωδώς χρειάζονται 3,8 δις εντούτοις είδαμε στον φετινό προϋπολογισμό μετά την μείωση του 35% πέρσι, νέα μείωση 1,1 δις και 35%.
Δεύτερο πρόβλημα είναι ο περιορισμός των προσλήψεων που με τα στεγανά του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι δημότες και αναφέρομαι στους Παιδικούς Σταθμούς, στους φύλακες, στην καθαριότητα, στις πολεοδομίες και σε άλλες υπηρεσίες όπου η οριζόντια περικοπή είναι εντελώς εσφαλμένη και η επίπτωση είναι τραγική για δήμους σαν τον δικό μου που έχουν πραγματική ανάγκη από προσωπικό.

Τρίτο πρόβλημα που αφορά τον Καλλικράτη είναι οι ίδιοι οι νόμοι που οδηγούν το Ελεγκτικό Συνέδριο σε αποφάσεις εκτός πραγματικότητας.
Και ένα τέταρτο πρόβλημα είναι η τεράστια γραφειοκρατία και ο ασφυκτικός αλλά ανούσιος το τονίζω έλεγχος των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης που φτάνει σε έλεγχο σκοπιμότητας.
Και εδώ θέλω να τονίσω ότι η Αυτοδιοίκηση παρά τα όσα αφήνουν κάποιοι σκοπίμως να διαρρεύσουν, δεν ευθύνεται όπως έδειξαν οι αδιάψευστοι αριθμοί για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Χρωστάνε ότι τους χρωστάει το κράτος.
Άρα δεν μιλάμε για μια παθολογική κατάσταση χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα.

Είστε εκλεγμένος στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Αττικής, Πιστεύετε ότι η τακτική που ακολουθείται είναι σωστή για τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης; 

Σήμερα τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης είναι κοινωνικά. Οι Δήμαρχοι δεν διεκδικούν χρήματα για λογαριασμό τους και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε γιατί πολλές φορές δημιουργείται μια εντύπωση ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της κοινωνίας. Η Αυτοδιοίκηση είναι το πλησιέστερο κομμάτι εξουσίας στον πολίτη και γι αυτό αντιλαμβάνεται με τον ποιό έντονο τρόπο τις παθολογικές εστίες της κοινωνίας.
Η Αυτοδιοίκηση λοιπόν διεκδικεί να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες να αμβλύνει τα κοινωνικά προβλήματα και να στηρίξει τον πολίτη με κάθε τρόπο και σε κάθε έκφανση της ζωής. Εξυπηρέτηση προς τον πολίτη σημαίνει λιγότερο κόστος και λιγότερο κόπο γι αυτόν.
Η Αυτοδιοίκηση όμως είναι μέρος της δημόσιας διοίκησης με την ιδιαιτερότητα και την αυτοτέλεια που της δίνει το Σύνταγμα.
Διεκδικεί όμως με κάθε τρόπο ως θεσμικός δημοκρατικός πυλώνας.
Νομίζω ότι και οι προηγούμενες διοικήσεις των συλλογικών οργάνων και η σημερινή, διεκδικούν καθημερινά χρήματα για τον πολίτη μέσα στα πλαίσια και στα όρια που υπαγορεύονται από τον ρόλο των Δήμων.

Μια που αναφέρατε τις κοινωνικές υπηρεσίες, θεωρείτε ότι οι υπηρεσίες που παρέχετε εσείς στους δημότες σας είναι αρκετές; 

Ποτέ δεν είναι αρκετές. Ειδικότερα στις μέρες μας οι πιέσεις από τις ανάγκες των πολιτών είναι τρομακτικές. Όσο μειώνεται το κράτος, όσο δυσκολεύουν οι οικονομικές συνθήκες, αυξάνεται η ένταση με την οποία η Αυτοδιοίκηση γίνεται δέκτης αιτημάτων και απαιτήσεων.
Εμείς καταβάλουμε μια τεράστια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων για να τους απελευθερώσουμε στην συνέχεια και να τους διαθέσουμε στην κοινωνική πολιτική. Διεκδικούμε όλες τις δυνατές χρηματοδοτήσεις και γι αυτό έχουμε ρίξει το βάρος μας και όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος με μεγάλη επιτυχία, στην οργάνωση του Δήμου για αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία των υποδομών. Εφαρμόζουμε παντού αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια. Ασχολούμαστε με κάθε τι που μπορεί να απαλύνει τα οικογενειακά βάρη και βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών στους δημότες.
Από τους παιδικούς σταθμούς, τα δημοτικά ιατρεία, τα ΚΑΠΗ, τα κοινωνικά προγράμματα, τις ημερίδες ενημέρωσης το κοινωνικό παντοπωλείο, μέχρι και τα σχολεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό που και αυτά είναι στοιχεία κοινωνικής πολιτικής αφού προσφέρονται σε χαμηλές τιμές και με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Συμμετείχατε και στην κινητοποίηση των δήμων για το ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ.

Είναι αλήθεια ότι ήμασταν από τους πρώτους δήμους που έθεσαν στην διάθεση των δημοτών την νομική τους υπηρεσία. Χωρίς λαϊκισμούς. Δεν είπαμε ποτέ σε κανέναν, μην πληρώνεις. Γνωρίζουμε όμως ότι αρκετοί συνδημότες μας αδυνατούν να πληρώσουν ένα άδικο κατά τη γνώμη μας φόρο. Είπαμε λοιπόν ότι μέσα στα πλαίσια των νόμων της συντεταγμένης πολιτείας και των δικαιωμάτων, οι πολίτες θα πρέπει να τα υπερασπιστούν και ειδικά αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα δικαστικά έξοδα. Από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Επίσης απευθυνθήκαμε και στην πολιτική ηγεσία διαμαρτυρόμενοι. Και την καλέσαμε να αποσύρει τα άδικα μέτρα.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που καίνε τους κατοίκους των Μεσογείων είναι η αποχέτευση. Εσείς τι κάνετε;

Πρώτα από όλα εντάξαμε στο ΕΣΠΑ πρόσφατα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Γέρακα με αποδέκτη την Ψυτάλλεια.
Εξασφαλίσαμε για την μελέτη και την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης) ποσό 74 εκ. ευρώ επίσης από το ΕΣΠΑ . Έχουμε ακόμη υποβάλλει νέες μελέτες για την ένταξη στο ΕΣΠΑ και στα προγράμματα του ΥΠΕΚΑ και άλλων έργων υποδομής (όμβρια, δίκτυα ύδρευσης, εξοικονόμησης ενέργειας κτλπ).
Παράλληλα όμως πιέζουμε την πολιτεία να διεκπεραιώσει και αυτή τις δικές της υποχρεώσεις με το ΚΕΛ. Ότι και να κάνουμε εμείς, αν δεν υπάρξει κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός είναι δώρον άδωρο. Αν και σήμερα είμαι αισιόδοξος. Νομίζω ότι μια σειρά παράλληλων ενεργειών και εντάξεων θα οδηγήσει στην τελική λύση. Θα αποκτήσουν και οι κάτοικοι των Μεσογείων τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους κατοίκους της Αττικής.