Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Γρηγόρη Καραγιάννη στην εφημερίδα 'ΕΠΙΚΑΙΡΑ"

ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Δίκαιοι οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί του νόμου
Η τροποποίηση όφελος για τους πολίτες και το κράτος
Πρόταση «σοκ» για την αποπληρωμή του προστίμου
Αναγκαίες οι αλλαγές σε περιοχές υπό ένταξη σχεδίου και όπου αναμένεται ανάρτηση δασικών χαρτών
Λύση για τα ημιτελή αυθαίρετα κτίσματα
Πρωτοπόρος ο δήμος Παλλήνης στην αλλαγή του νόμου.

Παρακολουθώντας τον προβληματισμό των ιδιοκτητών αυθαιρέτων κτισμάτων σε ότι αφορά την εφαρμογή του Ν.4014/11 ρωτήσαμε τον Αντιδήμαρχο Παλλήνης Γρηγόρη Καραγιάννη, πολιτικό μηχανικό την γνώμη του. Από την συνέντευξη που παρατίθεται στη συνέχεια γίνεται αντιληπτό ότι ο αντιδήμαρχος έχει εμπεριστατωμένες θέσεις και απόψεις για το νόμο και χωρίς περιστροφές σημειώνει και παρατηρεί.
Ο νόμος επί της αρχής του είναι σωστός αλλά η εφαρμογή του δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα.
Δίκαια χαρακτηρίζεται πρόχειρος, εισπρακτικός, εκβιαστικός.
Προτείνει τροποποίηση του νόμου που επιφέρει όφελος για τους πολίτες και το κράτος.
Η πρόταση αποπληρωμής του προστίμου είναι πρωτοπόρα.
Θεωρεί αναγκαίες τις αλλαγές του νόμου σε περιοχές υπό ένταξη στο σχέδιο και όπου αναμένονται δασικοί χάρτες δίνοντας λύσεις.
Προτείνει τρόπο τακτοποίησης των ημιτελών αυθαιρέτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Όλα τα παραπάνω προκύπτουν έχοντας γνώση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών σε συνδυασμό με τις ασάφειες του νόμου που τον καθιστούν ανεφάρμοστο.
Προβλέπει συνεχείς παρατάσεις του νόμου τονίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα παραμείνουν για μια ακόμα φορά όμηροι.




κ. Αντιδήμαρχε, ποια είναι η γνώμη σας για το Νόμο 4014/11σχετικά με την ρύθμιση αυθαίρετων;

Είναι αλήθεια πως η αυθαιρεσία σε ότι αφορά τη δόμηση έπρεπε να ελεχθεί και να σταματήσει.
Από το 1977 με το Ν.720/77 και αργότερα το 1983 με το Ν.1337/83 δόθηκε η δυνατότητα της εξαίρεσης της κατεδάφισης σε αυθαίρετα κτίσματα αλλά η αυθαίρετη δόμηση δεν σταμάτησε.
Πάνω σε αυτή τη βάση θα μπορούσε κάποιος να καλωσορίσει το Ν. 4014/11 αφού έρχεται μετά από 27 και πλέον χρόνια να ρυθμίσει ένα σημαντικό ζήτημα όπως αυτό των αυθαίρετων κτισμάτων και να σταματήσει την δημιουργία νέας γενιάς.

Θα αποφέρει ο νόμος σχετικά με τη ρύθμιση αυθαιρέτων κατά την εφαρμογή του τα οφέλη που αναμένονται από την κυβέρνηση για το κράτος και για τους πολίτες;
Ενώ ο νόμος επί της αρχής του είναι σωστός, στην εφαρμογή του δεν μπορεί να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τους πολίτες ούτε τα αναμενόμενα για το κράτος.
Προσκρούει στη οικονομική στενότητα των πολιτών που δημιουργήθηκε από τις συνεχείς έκτακτες φορολογικές εισφορές, τις μειώσεις μισθών και εν γένει στην οικονομική ύφεση.
Σε ότι αφορά το ύψος των πρόστιμων φαντάζει εφιάλτης.
Σε ότι αφορά τις δόσεις και το χρόνο αποπληρωμής σε πολλές περιπτώσεις η δόση είναι πολλαπλάσια του με περικοπές μισθού σήμερα.
Έτσι ενώ έπρεπε να χαιρετίζεται από όλους τους ανά την Ελλάδα ιδιοκτήτες αυθαίρετων, που επιτέλους περιούσιες θα καταστούν νόμιμες και θα έχουν το δικαίωμα της μεταβίβασης, την ιδία ώρα αφορίζεται.

Από πολλούς συναδέλφους σας Πολιτικούς Μηχανικούς ο νόμος έχει χαρακτηριστεί ως ανεφάρμοστος. Ποια είναι η γνώμη σας;
Δικαίως οι συνάδελφοι μηχανικοί τον θεωρούν ανεφάρμοστο εφόσον έχει πολλα αδιευκρίνιστα σημεία. Θα χρειαστούν πολλές διευκρινήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του. Τα προβλήματα σημειώνονται τόσο σε αυθαίρετα κτίσματα σε εντος σχεδίου όσο και σε εκτός σχεδίου.
Σε ότι αφορά αιγιαλούς, δάση, ρέματα γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει χάραξη του αιγιαλού σε όλη την χώρα, και όπου υπάρχει δεν έχει επικαιροποιηθεί. Σε ότι αφορά τα ρέματα πολλα δεν είναι οριοθετημένα. Επίσης δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες για να χαρακτηρίσουν μία περιοχή ως δασική ή μη.

Επίσης έχει χαρακτηριστεί και εκβιαστικός.
Έχει χαρακτηριστεί και εισπρακτικός, αφού προσδοκία της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εισπραχθεί συγκεκριμένα χρήματα.
Για να απαντήσω όμως στο ερώτημα σας είναι αλήθεια εκβιαστικός.
Στο άγχος που δημιουργεί η σημερινή οικονομική αστάθεια προστίθεται και αυτό που προκαλείται από το μικρό χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου, μόνο δυο μήνες, σε ότι αφορά την υπαγωγή στη ρύθμιση.
Φαντάζει λοιπόν σαν δαμόκλεια σπάθη πάνω από τα κεφάλια των πολιτών αφού μετά την εκπνοή του νόμου και με την μη υπαγωγή του αυθαίρετου στη ρύθμιση κάθε δικαιοπραξία εν ζωή θεωρείται άκυρη.
Επίσης θεωρείται πρόχειρος γιατί εκτός άλλων σε ότι αφορά τα οικονομικά θέματα έρχεται να προστεθεί και η αμοιβή των μηχανικών για την οποία έχει στηθεί ένα ατελείωτο παζάρι διαπραγματεύσεων για να μας θυμίζει τι σημαίνει ¨ανοιχτό επάγγελμα¨.
Επαναλαμβάνω ότι παραμένουν αδιευκρίνιστα πολλα ερωτήματα που αφορούν την εφαρμογή του νόμου και σημειώνονται σοβαρές παραλείψεις σε σημαντικά θέματα.

κ.Καραγιάννη με όλα τα παραπάνω βλέπετε χρονική παράταση του νόμου;
Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η παράταση του νόμου είναι αναγκαία και αναπόφευκτη.
Ακριβώς ότι παρατηρήθηκε με το νόμο 3843/2010 που αφορούσε αλλαγή χρήσης σε ημιπαίθριους χώρους και ημιυπόγεια, παρά το ότι ο συγκεκριμένος νόμος ήταν πιο σαφής στην εφαρμογή του.

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις θα προτείνετε κάτι που θα μπορούσε να αφορά την όποια αλλαγή του νόμου;
Ο νόμος χρειάζεται τροποποίηση σε ότι αφορά τη ρύθμιση αυθαιρέτων προκειμένου να επιτευχθεί όφελος για τους πολίτες και για κράτος.
Μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να εξεταστούν και να συμπεριληφθούν στη όποια τροπολογία ή σε υπουργική απόφαση είναι τα παρακάτω.
Να παραμείνει το πρώτο στάδιο δήλωσης υπαγωγής στη ρύθμιση και να συμπληρωθεί. Δηλαδή μέσω μηχανικού με τοπογραφικό διάγραμμα-αεροφωτογραφίες-φωτογραφίες - υπολογισμό εμβαδού με πρόχειρες αποτυπώσεις-σκαριφήματα, καταβολή παράβολου και υπολογισμός προσωρινού προστίμου.
Αυτό να ονομαστεί Α φάση, για την βοήθεια στην συζήτηση μας. Να καθορίζεται ελάχιστη αμοιβή μηχανικού, να αυξηθεί ο χρόνος δήλωσης υπαγωγής στη ρύθμιση, ενδεικτικά τουλάχιστον έξι μήνες, και να δοθεί χρονική εξαίρεση για κατοίκους εξωτερικού όπου ο νόμος δεν το προβλέπει.

Ποια νομίζετε ότι είναι τα όποια οφέλη μιας τέτοιου είδους τροποποίησης;
Με αυτό τον τρόπο μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα θα γίνει ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων. ¨Έτσι θα δημιουργηθεί μητρώο αυθαιρέτων που θα βοηθήσει στη σύνταξη περιουσιολογίου αλλά και άλλες υπηρεσίες. Επιπρόσθετα , με αυτήν την ηλεκτρονική καταγραφή θα είναι δύσκολη για να μην πω απραγματοποίητη η οποιαδήποτε νέα αυθαιρεσία αφού κατά το πρώτο στάδιο θα υπάρχουν φωτογραφίες για όλα τα αυθαίρετα, ενώ με τις αεροφωτογραφίες θα επισημαίνεται κάθε νέα αυθαιρεσία.

Αποτελεί ικανό λόγο η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου αυθαιρέτου για να μιλάμε για τροποποίηση;
Σύμφωνα με το νόμο αμέσως μετά την δήλωση υπαγωγής στη ρύθμιση καταβάλλεται το παράβολο και υπολογίζεται προσωρινό πρόστιμο. Γίνεται σαφές ότι εντός τετραμήνου πρέπει να υποβληθούν από το μηχανικό όλα τα απαραίτητα σχέδια για να προκύψει το οριστικό πρόστιμο το οποίο θα καταβληθεί εντός 28 μηνών.
Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας αυτό είναι ανέφικτο για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών οι οποίοι θα αποφύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Εκ του λόγου αυτού, ο νόμος συνεχώς θα παρατείνεται, θα κινδυνεύει να γίνει ανεφάρμοστος και αναποτελεσματικός και ως εκ τούτου δεν θα εισπραχθούν τα αναμενόμενα για το κράτος έσοδα, οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα παραμείνουν όμηροι και η αυθαιρεσία θα συνεχίζεται.
Προτείνεται λοιπόν σαφής χρονικός διαχωρισμός Α φάσης και Β φάσης η οποία αφορά την υποβολή όλων των σχεδίων-δικαιολογητικών από τον μηχανικό και την οριστικοποίηση του προστίμου. Να σημειωθεί εδώ και η ανάγκη του καθορισμού ελάχιστης αμοιβής του μηχανικού για την εκπόνηση της φάσης αυτής, όπως αντίστοιχα προτείνεται παραπάνω για την Α φάση.
Με τον τρόπο αυτό αν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης τα αυθαίρετα εντός και έκτος σχεδίου είναι περίπου 1.000.000 τότε εντός του παραπάνω συγκεκριμένου προτεινόμενου χρονικού διαστήματος που αφορά την Α φάση, μόλις σε έξι μήνες θα εισπραχθούν άμεσα και χωρίς παρατάσεις 1.000.000 αυθαίρετα επί 1.000€ ανά αυθαίρετο ήτοι 1.000.000.000 €.
Διαφαίνεται με αυτό τον τρόπο η άμεση εισροή χρημάτων προς το κράτος.

Με όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνομαι το οικονομικό όφελος για το κράτος και τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσει η αυθαιρεσία. Περιμένω με αγωνία να ακούσω με ποιο τρόπο ο χρονικός διαχωρισμός της Α φάσης από την Β φάση θα δημιουργήσει όφελος για τους πολίτες.
Σε ότι αφορά τους πολίτες το όφελος βρίσκεται στη συνέχεια της πρότασης.
Η Β φάση που χρονικά θα είναι αποκομμένη από τη Α φάση και αφορά την οριστικοποίηση του προστίμου με την υποβολή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών - σχεδίων να γίνεται οποιαδήποτε στιγμή ο ιδιοκτήτης το επιθυμεί και πάντα πριν την όποια δικαιοπραξία περιλαμβανομένης και της αποδοχής κληρονομιάς. Η χρονική απόσταση ας μην υπερβαίνει τα 10 έτη από την έναρξη του νόμου για να μπορεί να εφαρμοστεί η παράγραφος β του αρθ.24 η οποία ορίζει ¨εντός προθεσμίας 10 ετών από την έναρξη του νόμου πρέπει να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός με την έγκριση ή αναθεώρηση ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ ή άλλου τύπου σχεδιασμό και την αναθεώρηση των εγκεκριμένων σχεδίων πόλης. Όπου απαιτείται. Σε όλους τους Δήμους στους όποιους δηλώνονται αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις κατά τις διατάξεις του. Με τα παραπάνω σχέδια καθορίζονται στις έκτος σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, οι ζώνες που επιτρέπεται η δόμηση¨.

κ.Καραγιάννη, προτείνετε δεκαετή χρονικό διαχωρισμό Α και Β φάσης. Με ποιόν τρόπο μπορεί να υπάρξει τόση χρονική απόσταση;
Το πρόστιμο που βεβαιώθηκε με την δήλωση υπαγωγής στο νόμο και που σύμφωνα με την πρόταση θα πληρωθεί με την ολοκλήρωση της Β φάσης ενδεχομένως σε διαφορετικό οικονομικό έτος αναπροσαρμόζεται είτε τιμαριθμικά είτε με τη τότε ισχύουσα τιμή ζώνης. Ισχύει σύμφωνα με την πρόταση η έκπτωση 20% της εφάπαξ καταβολής. Σε περίπτωση δόσεων αντί να προσπαθούμε να βρούμε λύση για την επιμήκυνση των δόσεων, οι δόσεις θα μπορούν να μειωθούν σε 12 ή 24, όσοι και οι μήνες των οικονομικών ετών αποπληρωμής του προστίμου. Χρόνο όμως, που θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης του δηλωθέντος αυθαιρέτου σύμφωνα με τις δικές του οικονομικές δυνατότητες χωρίς να νιώθει την πίεση της άμεσης καταβολής του προστίμου.
Ακόμη προτείνεται ότι, εάν παρέλθει ο χρόνος της δεκαετίας όπως παραπάνω ειπώθηκε και ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου αποδείξει βάση εισοδημάτων τα τελευταία δυο χρόνια ότι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή του προστίμου να δίδεται εκ νέου παράταση, τουλάχιστον μιας πενταετίας.

Θεωρείτε σε ότι αφορά την τιμή ζώνης με την οποία καθορίζεται η επιβολή του προστίμου  δίκαιο;
Όχι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περιοχές εκτός σχεδίου όπου σύμφωνα με την εφορία ΠΟΛ 1033/07 έχει προσδιοριστεί αντικειμενική αξία κτισμάτων, αυτά καλούνται να αναλάβουν το πρόστιμο ανέγερσης με τιμή ζώνης που είναι κατά κανόνα μεγαλύτερη από την αντικειμενική με την οποία υπολογίζεται κάθε δικαιοπραξία από την αρμόδια ΔΟΥ.

Με τα παραπάνω καταλαβαίνω ότι με την επισήμανση της διαφοράς της αντικειμενικής αξίας με την τιμή ζώνης, και με το σαφή χρονικό διαχωρισμό διαφαίνεται διευκόλυνση των πολιτών. Ποια είναι η ωφέλεια για το κράτος;
Αναμφίβολα για ένα κράτος δικαίου, η διευκόλυνση των πολιτών αποτελεί ωφέλεια.
Με το διαχωρισμό της Α φάσης από την Β, δίνεται η χρονική δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν όλες τις δηλώσεις υπαγωγής των αυθαιρέτων στη ρύθμιση, να εισπραχθεί το παράβολο, να διαπιστώσουν και να εξαιρέσουν όσες από την ρύθμιση ιδιοκτησίες βρίσκονται σε δασικές περιοχές, σε αιγιαλό ή σε κοίτες ρεμάτων έγκαιρα. Όχι όπως τώρα ο νόμος ορίζει ότι, δηλαδή θα εξαιρεθούν από την ρύθμιση αυθαίρετα σε όποια φάση και να βρίσκονται εάν κριθεί ότι αυτά βρίσκονται είτε σε δάσος, είτε σε αιγιαλό, είτε σε ρέμα. Τι θα γίνει εάν εν τω μεταξύ έχει πληρωθεί μέρος ή το σύνολο του προστίμου;
Εκτός από τα παραπάνω, αξιοσημείωτο είναι και ότι δεν προβλέπεται τίποτα για αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε προβλεπόμενους κοινόχρηστους ή κοινωφελείς χώρους, σε περιοχές όπου υπάρχει σε εξέλιξη πολεοδομική μελέτη.
Θα εξαιρεθούν από την ρύθμιση με την ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης και την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο; Και αν μέχρι να ενταχθεί η περιοχή στο σχέδιο πόλης έχουν καταβληθεί τα οποιαδήποτε πρόστιμα;
Το ίδιο εύλογο ερώτημα γεννιέται και με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Προτείνεται λοιπόν, για τις περιοχές που υπάρχει σε εξέλιξη πολεοδομική μελέτη και αυθαίρετα βρίσκονται εντός προτεινόμενων Κ/Χ και Κ/Φ να προταθεί η Β φάση να μην υλοποιείται για αυτά και να αναστέλλεται έως την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης και την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως .
Εφόσον δεν υπάρξει ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης εντός πενταετίας από την ολοκλήρωση της Α φάσης τότε να ενεργοποιείται η Β φάση.
Είναι ένας τρόπος αυτός να προωθηθούν κατατεθειμένες πολεοδομικές μελέτες στο αρμόδιο υπουργείο χωρίς να κωλυσιεργούν και χωρίς να είναι ανεφάρμοστες μετά την έγκριση τους και την παρέλευση πολλών ετών.
Σε ότι αφορά τις περιοχές που αναμένεται η ανάρτηση δασικών χαρτών προτείνεται να ισχύει το ίδιο δηλαδή υποβολή Α φάσης, πληρωμή παράβολου και αναστολή της Β φάσης εντός πενταετίας, μέχρι την ανάρτηση των δασικών χαρτών, την υποβολή τυχόν ενστάσεων, και τον τελεσίδικο χαρακτηρισμό.
Κατ΄επέκταση, το ίδιο θα μπορεί να ισχύει για τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε αιγιαλό και σε κοίτες ρεμάτων. Δηλαδή υποβολή Α φάσης, πληρωμή παράβολου και αναστολή της Β φάσης εντός πενταετίας μέχρι την χάραξη του αιγιαλού και τις οριοθετήσεις ρεμάτων.
Η ωφέλεια για το κράτος θα είναι ότι πλέον καθίσταται επιβεβλημένη η χάραξη του αιγιαλού σε ολόκληρη την χώρα, όπως επίσης και η επικαιροποίηση όποιων έχουν ήδη χαραχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τις οριοθετήσεις ρεμάτων.

Δηλαδή κ. Αντιδήμαρχε προτείνετε την αναστολή της Β φάσης για τις υπό ένταξη περιοχές για μία πενταετία;
Όχι ακριβώς. Προτείνεται εφόσον ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου σε υπό ένταξη περιοχή θέλει να προβεί στην Β φάση και την καταβολή προστίμου για να έχει το δικαίωμα της δικαιοπραξίας, αυτό να είναι δυνατό εάν το αυθαίρετό του δεν βρίσκεται εντός προτεινόμενου Κ/Χ ή Κ/Φ χώρου σύμφωνα με την μελέτη πολεοδόμησης της υπό ένταξη περιοχής.
Να διατηρεί όμως το δικαίωμα σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση, δηλαδή της αναστολής της Β φάσης εντός πενταετίας μέχρι την έγκριση του σχεδίου. Έτσι του δίνεται η δυνατότητα με την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο να μπορεί να νομιμοποιεί και να παίρνει συνέχιση εργασιών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί δίκαιο γιατί όπως προβλέπεται από το νόμο στην παράγραφο 2 του άρθρου 26 για αυθαίρετα κτίσματα για τα οποία μπορεί να εκδοθεί άδεια δηλαδή, διαδικασία Α φάσης, πληρωμή μόνο του παραβόλου, και αναστολή της πληρωμής προστίμου εφόσον μπορούν να εκδώσουν εντός 3 ετών οικοδομική άδεια για να άρουν την αυθαιρεσία, το ίδιο να ισχύει για αυθαίρετα κτίσματα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές υπό ένταξη στο σχέδιο.

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός ιδιοκτητών ημιτελών αυθαιρέτων τα οποία να σημειώσουμε είναι και πολλά. Εσείς τι προτείνετε;
Πράγματι υπάρχουν πολλά ημιτελή αυθαίρετα κτίσματα τα οποία σύμφωνα με το νόμο και αυτά πρέπει να υπαχθούν στη ρύθμιση ώστε να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση. Το πρόστιμο αυτών υπολογίζεται με αναλυτικό προσδιορισμό και γίνεται σαφές ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν οικοδομικές εργασίες αφού επιτρέπονται μόνο επισκευαστικές.
Επισκευαστική εργασία δεν νοείται η αποπεράτωση των ημιτελών αυθαιρέτων. Γεννιέται το ερώτημα γιατί να υπαχθεί κάποιο ημιτελές αυθαίρετο στη ρύθμιση; Ποιο το όφελος για τον πολίτη; Ποιο για το κράτος; Ποιο το νόημα εξαίρεσης από την κατεδάφιση; Δηλαδή να περιμένει εσαεί την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης; Και αν αυτή δεν ενταχθεί ποτέ; Προτείνεται αυθαίρετα ημιτελή κτίσματα εκτός σχεδίου που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τον οικοδομικό σκελετό και άρα ο όγκος τους δεν μεταβάλλεται να υπολογίζονται σαν αποπερατωμένα εάν ο ιδιοκτήτης τους το επιθυμεί. Με τον τρόπο αυτό και μετά την καταβολή του οριστικού προστίμου δηλαδή της Β φάσης να μπορούν με έκδοση ειδικής αδείας να αποπερατώνουν τις οικοδομικές εργασίες. Εφόσον βέβαια δεν βρίσκονται σε προτεινόμενους Κ/Χ και Κ/Φ υπό ένταξη περιοχών, σε δάση, ρέματα και αιγιαλούς. Ή εάν δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας προτείνεται να πληρώνεται το πρόστιμο που αναλογεί στο στάδιο εργασιών που το ημιτελές αυθαίρετο βρίσκεται και να δίνεται η δυνατότητα για έκδοση κανονικής αδείας αποπεράτωσης εργασιών.
Για την συνέχιση της συζήτησης ας μου επιτραπεί ένα παράδειγμα ακόμα: πλήρως αποπερατωμένο αυθαίρετο κτίσμα εκτός σχεδίου έτοιμο προς εγκατοίκηση, μετά την ένταξη στη ρύθμιση μπορεί να συνδεθεί με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Έστω ότι δεν έχει ολοκληρώσει εργασίες που αφορούν διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου ούτε περιμάνδρωση οικοπέδου.
Αφού αυτές θεωρούνται εργασίες για τις οποίες σύμφωνα με ΓΟΚ απαιτείται έκδοση οικοδομικής αδείας και μάλιστα στη ρύθμιση χρεώνονται ξεχωριστά, πώς ο ιδιοκτήτης θα μπορέσει να τις εκτελέσει;
Πώς θα καταστεί ο περιβάλλον χώρος βιώσιμος; Και πώς θα προστατεύσει την νομιμοποιημένη από το κράτος πλέον ιδιοκτησία του μη μπορώντας να κατασκευάσει μάντρα επί του οικοπέδου του;
Απαιτείται οικοδομική άδεια, μα σε εκτός σχεδίου περιοχή;
Θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε νέες αυθαιρεσίες. Άρα είναι ανάγκη λοιπόν να βρεθεί τρόπος ώστε μετά την ρύθμιση να δίδεται συνέχιση εργασιών.
Με αυτό τον τρόπο προκύπτει ωφέλεια για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων αφού αυτά θα καταστούν κατοικήσιμα.
Ωφέλεια όμως και για το κράτος αφού από τη ρύθμιση αυτή και τα έσοδα θα είναι περισσότερα και έναυσμα θα δοθεί στην οικοδομική δραστηριότητα και θα υπάρξουν θέσεις εργασίας.

Από αυτά που μας είπατε προκύπτει επιτακτική ανάγκη τροποποίησης του νόμου σε αρκετά σημεία. Έχετε εντοπίσει πέραν των παραπάνω σημείων τροποποίησης και κάποια άλλα θέματα που να επισημανθούν;
Πέραν των προτάσεων οι οποίες μπορούν με κατάλληλη επεξεργασία να τροποποιήσουν τον υπάρχοντα νόμο περί ρύθμισης αυθαιρέτων, ώστε να γίνει ανθρώπινος, δικαιότερος, αποτελεσματικότερος και ευέλικτος, και από ανάθεμα να γίνει προσδοκία, επιφέροντας τα αναμενόμενα για τους πολίτες και για το κράτος, θα μπορούσαν να σημειωθούν και άλλες αστοχίες που όμως δεν δύνανται να τροποποιηθούν λόγο του ότι ήδη ο νόμος εφαρμόζεται.
Απορία δημιουργούν οι συντελεστές που εφαρμόζονται στον υπολογισμό του προστίμου. Λες και είναι διαφορετική πράξη η αυθαιρεσία εάν εκτελείται σε εντός σχεδίου περιοχή ή σε εκτός. Είναι διαφορετική εάν πραγματοποιείται πέραν της δόμησης που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια και διαφορετική σε αυτόν που αυθαιρετεί χωρίς οικοδομική άδεια; Μήπως αναγκάστηκε να οικοδομήσει σε μια περιοχή εκτός σχεδίου περιμένοντας από γενιά σε γενιά την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης; Εδώ που είναι οι ευθύνες του κράτους;
Όπως και να έχει η αυθαιρεσία είναι μια και μοναδική πράξη. Για να αρθεί αυτή δια παντός χρειάζεται άμεση προώθηση των σχεδίων πόλης. Πιστή τήρηση και επίβλεψη των οικοδομικών αδειών. Ανάρτηση των δασικών χαρτών. Καθορισμός των αιγιαλών και οριοθετήσεις ρεμάτων.
Για να επανέλθω στις αστοχίες του νόμου αξίζει να σημειωθεί το εύλογο ερώτημα. Πώς γίνεται ισόγειες αυθαίρετες κατασκευές εκτός σχεδίου πόλης να μπορούν να χαρακτηριστούν βοηθητικοί χώροι, αποθήκες κατά δήλωση του ιδιοκτήτη, ενώ κατά τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό σε εντός σχεδίου περιοχές αυτές προσμετρούνται στη δόμηση;
Δεν θα παρατηρηθούν αργότερα αλλαγές χρήσεων;
Ακόμη, πώς γίνεται κατά την ρύθμιση του αυθαιρέτου που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή κάθε παράβαση για την οποία χρειάζεται οικοδομική άδεια να θεωρείται αυθαιρεσία και να χρεώνεται ξεχωριστά;
Ναι, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτή είναι μία πιστή εφαρμογή του ΓΟΚ.
Δεν είναι άδικη όμως όταν κατά την έκδοση οικοδομικής άδειας, ανέγερσης οικοδομής σε εντός σχεδίου περιοχή, σε αυτήν να συγκαταλέγεται και η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και η περιμάνδρωση του οικοπέδου;
Δεν είναι άδικη όταν σε ημιτελές αυθαίρετο εκτός σχεδίου δεν μπορείς να πάρεις συνέχιση εργασιών;
Δηλαδή, δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Είναι ευκαιρία λοιπόν, ο νόμος με τις κατάλληλες τροποποιήσεις να είναι τέτοιος ώστε να δίνει τέλος στη όποια αυθαιρεσία. Να μην εμπεριέχει άδικες μεταχειρίσεις των πολιτών και με την σαφήνεια του να μην καθιστά όμηρους τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στην εκάστοτε Κυβέρνηση.
Το Υπουργείο θα πρέπει να προβεί σύμφωνα με τις παραπάνω προτάσεις στις απαιτούμενες τροποποιήσεις του νόμου, ώστε να σταθεί αντάξιο των περιστάσεων.
Με την αποσαφήνιση του νόμου να απελευθερώσει την αγορά του ακινήτου που από την ημερομηνία εφαρμογής του η συγκεκριμένη αγορά έχει υποστεί ένα ακόμα πλήγμα .

κ.Αντιδήμαρχε ποια είναι η γνώμη σας για τις προτάσεις βουλευτών και άλλων παραγόντων περί μείωσης της τιμής ζώνης και της επιμήκυνσης των δόσεων;
Είναι άκαιρο να συζητάμε για μείωση της τιμής ζώνης όταν αυτή αποτελεί την βάση υπολογισμού του προστίμου, τη στιγμή που ο νόμος εφαρμόζεται.
Σε ότι αφορά την επιμήκυνση των δόσεων την θεωρώ ημίμετρο δεδομένου ότι με το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον δεν είναι σίγουρο ότι ακόμα και έτσι ο ιδιόκτητης του αυθαιρέτου θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πληρωμή του προστίμου.
Να επαναλάβω την πρότασή μου.
Σαφής χρονικός διαχωρισμός Α και Β φάσης για να δοθεί η δυνατότητα στον αυθαιρετούντα να επιλέξει εντός δεκαετίας το χρόνο αποπληρωμής του προστίμου για την εξαίρεση του αυθαιρέτου του από την κατεδάφιση.

Αυτά που μας είπατε φαίνονται λογικά. Σκεφτόσαστε πώς αυτές οι προτάσεις μπορούν να προωθηθούν προς τους αρμόδιους για υλοποίηση;
Οι συγκεκριμένες σκέψεις δημιουργήθηκαν και οι προτάσεις διαμορφώθηκαν επειδή στα διοικητικά όρια του Δήμου μας υπάρχουν περιοχές υπό ένταξη σχεδίου πόλης, και περιοχές με αποπερατωμένα και ημιτελή αυθαίρετα κτίσματα.
Υπάρχουν σε εξέλιξη πολεοδομικές μελέτες, εκκρεμεί ανάρτηση δασικών χαρτών σε περιοχές του Δήμου και οριοθετήσεις ρεμάτων.
Άλλα, προέκυψαν και λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας.
Οι προτάσεις αυτές ήδη έχουν συζητηθεί με τον Δήμαρχο.
Εντός των ημερών θα αποστείλω e-mail σε όλους τους βουλευτές της περιφέρειάς μας ανεξαρτήτως κόμματος, προκειμένου να πληροφορηθούν τις προτάσεις μου και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τύχει ο νόμος των αναγκαίων τροποποιήσεων.
Ο Δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, είναι γνώστης όλων των παραπάνω, κατανοεί τα προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου και πρόκειται εκ της θέσεως του, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να επιτευχθούν τα όποια αποτελέσματα.