Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Εκλογές στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής

Πρώτη σε ψήφους και έδρες αναδείχθηκε η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ παράταξη «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ», με επικεφαλής το Νίκο Σαράντη Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού, στη διαδικασία για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Εγγεγραμμένοι: 300
Ψήφισαν: 295
Λευκά:1
Άκυρα: 1
ʽΈγκυρα: 293
ʽΈλαβαν:
  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΠΑΣΟΚ) : 122 ψήφους και 10 έδρες. 
  • ΑΤΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ (Ν.Δ.) : 111 ψήφους και 9 έδρες. 
  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ): 22 ψήφους και 2 έδρες. 
  • ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΚΚΕ) : 21 ψήφους και 2 έδρες. 
  • ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ) : 17 ψήφους και 2 έδρες. 
Αμέσως μετα την ψηφοφορία ο Νίκος Σαράντης δήλωσε:

"Ευχαριστώ τους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους της Αττικής που ανέδειξαν το Αυτοδιοικητικό Κίνημα πρώτη δύναμη στη νέα Διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής. Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία αλλά και για μια μεγάλη ευθύνη την οποία όλοι συναισθανόμαστε πλήρως.
Θα επιδιώξουμε άμεσα τη συγκρότηση του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ σε όργανο, με βάση τις προγραμματικές συγκλίσεις και τη συμφωνία σε αξίες και αρχές που έχουν ήδη καταγραφεί και στις Δημοτικές Εκλογές και κατά τις εργασίες του Συνεδρίου της ΠΕΔΑ.
Ως νέο Δ.Σ. της ΠΕΔΑ έχουμε πολλαπλά και σημαντικά καθήκοντα.
Να επεξεργαστούμε την υπάρχουσα εμπειρία από την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», να στηρίξουμε τους Δήμους στην υλοποίηση των νέων θεσμών, να προτείνουμε τις όποιες αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις στη νομοθεσία.
Προτεραιότητα μας επίσης είναι να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της και την ομαλή ανάληψη των νέων αρμοδιοτήτων της.
Θέλω στο σημείο αυτό να εκφράσω την κοινή έκκληση των Δημάρχων, όπως ακούστηκε και στο Συνέδριο μας που μόλις ολοκληρώθηκε, για την στήριξη από την κεντρική εξουσία των κοινωνικών δράσεων και λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης, που τόσο επίκαιρες και αναγκαίες είναι μέσα στη σημερινή δυσχερή κοινωνική και οικονομική συγκυρία.
Τέλος, να επαναλάβω τη δημόσια δέσμευση του Αυτοδιοικητικού Κινήματος για την άσκηση σε όλα τα επίπεδα μιας πολιτικής πρακτικής με χαρακτηριστικά τη διαφάνεια, τη δημόσια λογοδοσία, τη συμμετοχή των πολιτών, έτσι ώστε να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς".


Αξίζει να σημειωθεί ότι υποψήφιος με την παράταξη του Νίκου Σαράντη ήταν και ο Δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος ο οποίος κατέλβε την 8η θέση στους Δημάρχους (εκλέγονται 7 Δήμαρχοι) με 49 ψήφους (ο 7ος Δήμαρχος πήρε 53 ψήφους). Συνολικά οι υποψήφιοι Δήμαρχοι με την παράταξη «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» ήταν 15. Η μη εκλογή του Δημάρχου μας οφείλεται στην πτώση της δύναμης της παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, η οποία ανάλογα με τους εκλέκτορες που συμμετείχαν προσδοκούσε 11 με 12 έδρες.

Παρά τη μη εκλογή του Δημάρχου μας, η υψηλή θέση που κατέλαβε δείχνει την αναγνώριση που κατέχει ανάμεσα στους Δημάρχους της Αττικής, γεγονός που οφείλεται τόσο στο έργο που επιδεικνύεται στο Δήμο Παλλήνης αλλά και στον τέως Δήμο Γέρακα, όσο και στη συνεπή και με άποψη, αυτοδιοικητική του στάση.

Σας προτρέπω να διαβάσετε το αναλυτικό ρεπορτάζ του ΝΕΟΛΟΓΟΥ, κάνοντας κλικ εδώ.