Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλαγές στο Νόμο για τα αυθαίρετα

Μείωση προστίμων για τα εκτός σχεδίου, αύξηση των παραβόλων και απόδοση έως 15% του προστίμου στα ασφαλιστικά ταμεία

Του Γιωργου Λιαλιου από την Καθημερινή 

Μείωση προστίμων για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα, «ενοποίηση» στα 30 χρόνια της διάρκειας της ρύθμισης, αύξηση των παραβόλων και απόδοση έως 15% του προστίμου στα ασφαλιστικά Ταμεία είναι οι βασικότερες από τις αλλαγές που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή στο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα. Σημαντική αλλαγή επίσης είναι ότι η διάρκεια υπαγωγής στη ρύθμιση περιορίστηκε στους δύο μήνες, από την 1η Οκτωβρίου έως την 30ή Νοεμβρίου.
Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες δεν μεταβάλλουν τη φιλοσοφία της ρύθμισης (πρόστιμο έναντι χρονικά ορισμένης αναστολής των ποινών που ορίζει η νομοθεσία). Ωστόσο, στη ρύθμιση έγιναν μεγάλες ανατροπές, σε δύο κατευθύνσεις: στη μείωση των προστίμων για τις μικρού και μέσου βεληνεκούς αυθαιρεσίες, ώστε να ευνοηθεί η προσέλκυση των αυθαιρετούχων άρα και η εισπρακτική επιτυχία της ρύθμισης. Και στις όποιες ευεργετικές για το περιβάλλον ρυθμίσεις (όσο ευεργετικές για το περιβάλλον ρυθμίσεις μπορεί να έχει μια τέτοια ρύθμιση), με προφανή σκοπό να ξεπεραστεί ο σκόπελος της αντισυνταγματικότητας. Τον δεύτερο αυτό σκοπό εξυπηρετεί και η σπουδή του υπουργείου να περιορίσει χρονικά τη ρύθμιση (στους δύο μήνες από τρεις), προκειμένου... να προλάβει να εισπράξει. Ας δούμε όμως τις επιμέρους αλλαγές:
- Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσα αυθαίρετα είχαν ολοκληρωμένο φέροντα οργανισμό στις 28 Ιουλίου, ημερομηνία κατάθεσης της ρύθμισης στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 23 Ιουνίου ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει ότι «αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί τα τελευταία 1-2 χρόνια θα μείνουν εκτός της ρύθμισης, γιατί πάντα όταν υπάρχει μια συζήτηση για τακτοποίηση, μείωση προστίμων και ούτω καθεξής, αυτό δημιουργεί κίνητρα».
- Καταργείται ο χρονικός ορίζοντας των 40 και 20+20 ετών. Τα κτίρια που θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα «νομιμοποιούνται» για 30 έτη, ανεξαρτήτως θέσης.
- Η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνει από 1 Οκτωβρίου έως 20 Νοεμβρίου. Ειδικά για την περίπτωση όπου απαιτείται έκθεση μηχανικού (χώροι συνάθροισης κοινού) δίνεται επιπλέον προθεσμία 4 μηνών για την υποβολή της απαραίτητης μελέτης.
- Τα παράβολα ουσιαστικά αυξάνονται, καθώς μειώνονται τα τετραγωνικά με τα οποία αντιστοιχούν. Πιο συγκεκριμένα, θα καταβάλλεται παράβολο 500 ευρώ για αυθαίρετη χρήση/κατασκευή έως 50 τ. μ. (αντί 75 τ. μ., που προέβλεπε η προηγούμενη εκδοχή του σχεδίου νόμου) ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 100 τ. μ. (αντί των 120 τ. μ.). Παράβολο 1.000 ευρώ για κτίριο/χρήση από 51 τ. μ. έως 100 τ. μ. ή κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας. Από εκεί και έπειτα τα παράβολα δεν διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος του κτιρίου: 2.000 ευρώ για κτίριο/χρήση από 201 τ. μ. έως 1.000 τ. μ., 4.000 ευρώ για κτίριο/χρήση από 1.001 έως 2.000 τ. μ. και 6.000 ευρώ για κτίριο/χρήση άνω των 2.000 τ. μ.
- Μειώνεται το πρόστιμο για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα (συντελεστής 1,7 αντί 2), μειώνεται για τη β΄ κατοικία αν βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 1.000 ευρώ/τ. μ. (συντελεστής 0,5 αντί 0,6), αυξάνεται για τουρισμό και βιομηχανία (0,6 από 0,5) και τέλος, μειώνεται για τις υπερβάσεις δόμησης από 50 έως 100% του επιτρεπόμενου (συντελεστής 1,4 από 1,4).
- Η αμοιβή του μηχανικού για τις διάφορες βεβαιώσεις ή μελέτες θα οριστεί με υπουργική απόφαση.
- Στην περίπτωση των μικρών αυθαιρεσιών (που καταβάλλουν πρόστιμο εφάπαξ 1.500 - 3.000 ευρώ) ορίζεται ως προϋπόθεση η αυθαιρεσία να μην ξεπερνά τα 20 τ.μ. και το 20% της επιτρεπόμενης επιφάνειας της ιδιοκτησίας, όπως και να μην υπερβαίνει το 10% του επιτρεπόμενου ύψους.
- Για τον υπολογισμό του προστίμου στις περιπτώσεις όπου δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης διευκρινίζεται ότι λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στο δημοτικό διαμέρισμα του αυθαιρέτου και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτό, η ελάχιστη τιμή που ισχύει στον δήμο (ή τελικά, αν τίποτα από τα δύο δεν έχει καθοριστεί, στην περιφερειακή ενότητα).
- Σχετικά με τις πρόχειρες κατασκευές, διευκρινίζεται ποιες θα απορρίπτονται από την επιτροπή της πολεοδομίας (εξετάζονται κατά περίπτωση).
- Ορίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος μπορεί να διαθέσει έως το 15% των εσόδων που θα κατέληγαν στο Πράσινο Ταμείο από τα πρόστιμα, υπέρ οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Η κατανομή του ποσού σε κάθε ταμείο θα γίνει με απόφαση του υπουργού Εργασίας.
- Ο μειωτικός συντελεστής για την α΄ κατοικία δεν λαμβάνεται υπόψη αν τα άμεσα μέλη της οικογένειας έχουν άλλη κατοικία έως 70-120 τ.μ. (ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων).
- Ορίζεται ότι ο χωροταξικός/πολεοδομικός σχεδιασμός των περιοχών με αυθαίρετα θα πρέπει να ολοκληρωθεί... σε βάθος 20ετίας, δηλαδή έως το 2031! Πρόκειται για πρόβλεψη που εμφανίστηκε στον νόμο απλά για να δημιουργήσει την αίσθηση μιας συνολικής πολεοδομικής αντιμετώπισης του ζητήματος των αυθαιρέτων (άρα και να κάμψει τις αντιρρήσεις του ΣτΕ).
- Η πρόβλεψη, υπέρ της αγοράς γης ή καταβολής του τιμήματός της για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα που δεν έχουν αρτιότητα ουσιαστικά καταργείται, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Δείτε ολόκληρο το σχέδιο Νόμου

Δείτε οτιδήποτε αφορά το Νόμο

Δείτε πώς διαμορφώνεται το νέο Φύλλο Καταγραφής Αυθαίρετου  (από το "ΒΗΜΑ")

Η τοποθέτηση Παπακωνσταντίνου στη Βουλή και οι επισημάνσεις Σηφουνάκη στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜΕGΑ" για τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.