Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Παιδικοί Σταθμοί 2013: Παιχνίδια στις πλάτες των γονιών;

Ένα θρίλερ παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, που αφορά την τοποθέτηση παιδιών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ.

Θρίλερ που το "θύμα" δεν είναι παρά οι γονείς που με μεγάλη αγωνία περιμένουν να μάθουν αν τελικά θα πάνε τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό μέσω ΕΣΠΑ. Η αγωνία τους και το άγχος τους είναι ιδιαίτερα έκδηλο αν παρακολουθήσει κανείς τις συζητήσεις που γίνονται διαδικτυακά.

Ήξερα ότι τον Αύγουστο υπάρχει αγωνία για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά οι κυβερνώντες κατάφεραν να υπάρχει αγωνία και για την εισαγωγή στους παιδικούς σταθμούς. 

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, στήθηκε ένα παιχνίδι στις πλάτες των γονιών, στο οποίο δέχτηκαν πολλοί να πάρουν μέρος.

Αρχικώς λοιπόν ανακοινώθηκαν οι επιλέξιμες δομές (βρεφονηπιακοί σταθμοί) και οι θέσεις για την κάθε δομή. Στον πίνακα παρακάτω που είναι από τα στατιστικά της ΕΕΤΑΑ φαίνονται τα σύνολα
Εγκρίθηκαν λοιπόν 96.175 θέσεις στο σύνολο της χώρας. (Τα πλήρη στατιστικά για τις δομές και τις θέσεις μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ). 

Για τις παραπάνω θέσεις υποβλήθηκαν οι παρακάτω αιτήσεις (πάλι από τα στατιστικά της ΕΕΤΑΑ που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ)

Με τα πρώτα αποτελέσματα της 25ης Αυγούστου οι ωφελούμενες μητέρες και τα παιδιά που τοποθετήθηκαν ήταν τα παρακάτω (Στατιστικά ΕΕΤΤΑ

Οι παραπάνω ωφελούμενες προέκυψαν με την υπάρχουσα στις 25 Αυγούστου χρηματοδότηση των 150.000.000 ευρώ. 

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) δια του Προέδρου της, από τις 13 Αυγούστου λέει:

"Με με βάση τα φετινά στοιχεία, τα οποία παραθέτει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, 91.153 παιδιά πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις δομές τη νέα σχολική περίοδο. Ωστόσο η υπάρχουσα χρηματοδότηση των 150 εκατομμύριων ευρώ επαρκεί για την κάλυψη των 2/3 των αιτήσεων, ήτοι 60.000 θέσεις. Για να γίνει δυνατή η ένταξη όλων των παιδιών στο πρόγραμμα ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράμματος πρέπει να διαμορφωθεί στα 225 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλύψει όλες τις αιτήσεις"

Ξεπεράστε το ότι δεν συμφωνούν τα νούμερα - η ΚΕΔΕ έβγαλε το δελτίο τύπου πριν τα οριστικά στατιστικά -  και προσέξτε ότι σύμφωνα με την πιο επίσημη πηγή, το κεντρικό όργανο των Δήμων, που έχει και κάθε λόγο να φουσκώνει ίσως λίγο τα ποσά, απαιτούνται 75.000.000 ευρώ επιπλέον για να απορροφηθούν όλα τα παιδιά. 

Στις 27 Αυγούστου, με ένα πανηγυρικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώνεται ότι "κανένα παιδί δεν θα μείνει έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς" επειδή "Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη του στόχου δίνοντας επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα ο Υπουργός Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Βρούτσης εξασφάλισε επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ."

Ενώ λοιπόν η ΚΕΔΕ λέει ότι για να καλυφθούν όλες οι θέσεις απαιτούνται 75.000.000, τα Υπουργεία ανακοινώνουν ότι με 30.000.000 θα καταφέρουν να τις καλύψουν (?). 

Την ίδια ημέρα (27 Αυγούστου) κυκλοφορεί δελτίο τύπου της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κας Χριστοφιλοπούλου που λέει ότι η Υφυπουργός εξασφάλισε 65.000.000 ευρώ. 

Την ίδια μέρα δηλαδή, το Υπουργείο Εσωτερικών μας λέει για 30.000.000 μαζί με το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η υφυπουργός μας λέει για 65.000.000 μόνο από το Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν σύμφωνα με την κοινή λογική. α) κάποιος λέει ψέμματα ή β) οι δύο ανακοινώσεις παρά το ότι είναι την ίδια ημέρα έχουν χρονολογική διαφορά και όλοι λένε αλήθεια δηλαδή τα χρήματα που θα διατεθούν επιπλέον είναι: ή 30 εκ + 65 εκ = 95 εκ ή 80 εκ αν υποθέσουμε ότι τα 15 που ανακοίνωσε ο Υπουργός περιλαμβάνονται στα 65 που ανακοίνωσε η Υφυπουργός. 
Το ενδεχόμενο να λένε όλοι ψέματα ούτε που περνάει από το μυαλό μου γιατί μέχρι τώρα είμαι καλόπιστος. 

Και έρχεται η ώρα της κρίσης που είναι οι πρώτες πρωινές ώρες της 31 Αυγούστου, όπου η ΕΕΤΑΑ ανακοινώνει τα αποτελέσματα (αλήθεια μπορεί κάποιος από την ΕΕΤΑΑ να μας πει γιατί όλες οι ανακοινώσεις γίνονται σε περίεργες ώρες - τι σόι συνήθεια είναι αυτή;) μετά τη συμπληρωματική χρηματοδότηση, και που πάλι δεν είναι μέσα όλα τα παιδιά

Ερωτήματα λοιπόν και τώρα γίνομαι πια κακόπιστος:
Αφού ξέραμε όλοι ότι τα 150.000.000 δεν φτάνουν γιατί δεν έγιναν νωρίτερα οι απαραίτητες ενέργειες εξεύρεσης επιπλέον πόρων, που όπως αποδείχτηκε τελικά, υπήρχαν; 
Μήπως για να δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους να παίξουν επικοινωνιακά με την αγωνία των γονιών δείχνοντας επίπλαστα πόσο καλοί είναι και νοιάζονται; Το σενάριο είναι απλό. Δεν δίνουμε τα λεφτά εξ' αρχής, δημιουργείται ένταση από τι μητέρες που δεν επιλέγονται και ερχόμαστε μετά ως σωτήρες να λύσουμε το θέμα. Οι ανακοινώσεις ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός δεν είναι τίποτε άλλο από μέρος του σεναρίου. Αν έχετε άλλη εξήγηση για το ότι ξαφνικά είχαμε βροχή μεταφοράς κονδυλίων είμαι πρόθυμος να την ακούσω. Δεν δέχομαι όμως το "δεν ξέραμε πόσες αιτήσεις θα γίνουν", γιατί οι αιτήσεις ολοκληρώθηκαν στις 2 Αυγούστου. 

Εάν δεχτούμε τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, που όπως προείπα έχει κάθε λόγο να φουσκώνει το λογαριασμό, μας έλειπαν 75.000.000 ευρώ. Πόσα τελικά επιπλέον χρήματα βρέθηκαν;
α) Αυτά που λέει το Υπουργείο Εσωτερικών; 
β) Αυτά που λέει η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης; 
γ) Και τα δύο αθροιστικά; 
δ) Και τα δύο μερικώς; 
Ότι και να ισχύει κάποιος λέει ψέματα αφού δεν μπήκαν όλα τα παιδιά. Το ποιός το αφήνω σε σας.