Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

9ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

Η ψυχοθεραπευτική φιλοσοφία του Επίκουρου που σέβεται τον κάθε άνθρωπο

Σε μεγάλη αντίθεση με την διάχυτη ψυχοπαθολογία και το διχαστικό πολιτικό κλίμα που επικρατούν επί μία δεκαετία στην χώρα μας, κάποιοι Έλληνες με την φιλοσοφία ως κυβερνήτη του βίου έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό θεσμό φωτεινό και παγκόσμιας εμβέλειας. Στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης αξιών, η διαφωτιστική και ανθρωπιστική φιλοσοφία του Επίκουρου αναδεικνύεται για ένατη συνεχόμενη χρονιά το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Φεβρουαρίου του 2019 στην Αθήνα, με το 9ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το Πανελλήνιο Συμπόσιο διοργανώνουν ο Δήμος Παλλήνης και οι Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, που αντιστοιχεί με τον αρχαίο Γαργηττό, από τον οποίο καταγόταν ο φιλόσοφος Επίκουρος.

Από την αρχαιότητα έως σήμερα, εκτός του διαλείμματος των σκοτεινών χρόνων του Μεσαίωνα, ο άνθρωπος αναζητεί τον τρόπο με το οποίο θα διάγει έναν ευδαίμονα βίο. Ο Επίκουρος παρατήρησε την φύση του ανθρώπου και του σύμπαντος και έδωσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση που καλύπτει την ερώτηση διαχρονικά. Η Επικούρεια φιλοσοφία εξηγεί τους φυσικούς μηχανισμούς της ψυχικής ισορροπίας και προβάλλει τις προτιμήσεις και αποφυγές για την επίτευξη του ηδέως ζην που οδηγεί στην ευδαιμονία. Το ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Επίκουρου εκφράζει με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο την διαχρονική θεωρητική και πρακτική μέθοδο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, ατομικά και συνεργατικά, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.
Στους ομιλητές του Συμποσίου εφέτος περιλαμβάνονται οι Καθηγητές Φιλοσοφίας Θεόδωρος Γεωργίου, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Ηλίας Τεμπέλης και οι Καθηγητές Ιατρικής Γεώργιος Χρούσος και Χρήστος Γιαπιτζάκης, ο Διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου Αθανάσιος Θέμος και διακεκριμένα μέλη των Κήπων από όλη την Ελλάδα.

Πληροφορίες στο www.epicuros.gr και στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης Κλειτάρχου & Αριστείδου, Τηλέφωνο: 210 6619937.

Φίλοι της Επικούρειας φιλοσοφίας “Κήπος”

Δείτε το πρόγραμμα σε μορφή pdf