Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Από Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου έως Τετάρτη 4 Οκτωβρίου

ΔΟΥΝΚΕΡΚΗ - DUNKIRK
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν.
Πρωταγωνιστούν: Φιόν Γουάιτχεντ, Μπάρι Κέογκαν, Μαρκ Ρέιλανς, Τομ Χάρντι, Κίλιαν Μέρφι.
Διάρκεια: 106 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη & Κυριακή - Τετάρτη 20.00 (Μια προβολή)
Παρασκευή & Σάββατο 20.50 (Μια προβολή)


Μάιος 1940-Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Καθώς οι Ναζί έχουν εισβάλλει στη Γαλλία και σφίγγουν τον κλοιό καθημερινά, οι Συμμαχικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει στο Βορειότερο άκρο της Γαλλίας, στο λιμάνι της Δουνκέρκης και αναμένουν απελπισμένοι την εκκένωση. Η ταινία περιγράφει τις τραγικές εκείνες ημέρες, αφηγούμενη τρεις ιστορίες που συγκλίνουν. Την προσπάθεια κάποιων νέων στρατιωτών να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο που θα τους πάρει από την παραλία η οποία βομβαρδίζεται ανηλεώς, την επιχείρηση μαζικής βοήθειας προς τους παγιδευμένους από επιταγμένα ιδιωτικά σκάφη που διασχίζουν την ταραγμένη Μάγχη και τις προσπάθειες μερικών ηρωικών πιλότων της RAF να αναχαιτίσουν τα γερμανικά βομβαρδιστικά.

Αυτή η τριπλή αφήγηση είναι και ένα από τα βασικά επιτεύγματα της ταινίας του Νόλαν, της πρώτης ταινίας του που καταπιάνεται με ιστορικά γεγονότα, με τρόπο θεαματικό αλλά και πολύ ανθρώπινο. Μια εβδομάδα αφήγησης στην ξηρά, μια μέρα στη θάλασσα και μια ώρα στον αέρα αντίστοιχα έρχονται σταδιακά και κουμπώνουν με αριστοτεχνικό μοντάζ σε έναν ενιαίο φιλμικό χωροχρόνο, δημιουργώντας μια μοντέρνα και συναρπαστική καταγραφή ενός τεράστιας σημασίας πολεμικού γεγονότος.

Αν και οι αερομαχίες της είναι απίστευτες, δεν πρόκειται πάντως για μια συνηθισμένη πολεμική ταινία με παραδοσιακές μάχες και θριάμβους αλλά για μια εσωτερική περιπέτεια που συνθέτει ένα είδος ανθρώπινου τοπίου μετά τη μάχη και επικεντρώνεται στη διαχείριση της απώλειας και το θρίαμβο της επιβίωσης μέσα από μια κόλαση διασταυρούμενων πυρών. Από αυτή την άποψη είναι περισσότερο ένα θρίλερ παρά μια περιπέτεια με την παραδοσιακή έννοια. Ένα θρίλερ για την εξύψωση της αξίας του ανθρώπου και την φυσική ανάγκη της επιβίωσης πέρα από ηρωισμούς και φανφάρες.

Το άλλο μεγάλο επίτευγμα της ταινίας, η φωτογραφία του Χόιτε Βαν Χόιτεμα, πραγματοποιήθηκε με έναν συνδυασμό καμερών IMAX® και φιλμ 65mm. Το αποτέλεσμα είναι τόσο θεαματικό που κόβει την ανάσα. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες αίθουσες για να το υποστηρίξουν τεχνικά σε όλη του τη δόξα.

Το τρίτο επίτευγμα είναι το αριστουργηματικό soundtrack του Χανς Ζίμερ που γράφει ξανά κινηματογραφική ιστορία. Βάζουμε στοίχημα ότι ταινία, σκηνοθεσία, φωτογραφία, μοντάζ και μουσική θα είναι από τα φαβορί στην επόμενη απονομή των Oscar. Πιθανόν με τη συντροφιά του Μαρκ Ράιλανς στο β΄ ανδρικό ρόλο του φλεγματικού Άγγλου καπετάνιου που με το μικρό του καραβάκι ορμάει στα πυρά του εχθρού «για να φέρει πίσω τα παλληκάρια».

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ - QUE DIOS NOS PERDONE
Σκηνοθεσία: Ροδρίχο Σορογκογιέν.
Πρωταγωνιστούν: Αντόνιο ντε λα Τόρε, Ρομπέρτο Άλαμο, Χαβιέρ Περέιρα.
Διάρκεια: 129 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη & Κυριακή - Τετάρτη 21.45 (Μια προβολή)
Παρασκευή & Σάββατο 22.40 (Μια προβολή)


Μαδρίτη, 2011. Ο πιο ζεστός Αύγουστος στην ιστορία της πόλης. Ενάμιση εκατομμύριο πιστοί περιμένουν την επίσκεψη του Πάπα και η πόλη επιτηρείται στενά από δυνάμεις ασφαλείας. Όμως ξαφνικά η φαινομενικά πανηγυρική ατμόσφαιρα διακόπτεται βίαια όταν μια σειρά περιστατικών κάνει την εμφάνισή της: διάφορες ηλικιωμένες γυναίκες βρίσκονται δολοφονημένες με εμφανή σημάδια σεξουαλικής επίθεσης. Δύο ντετέκτιβ, τους οποίους κανείς δεν θέλει ως συνεργάτες, αναγκάζονται να συνεργαστούν μεταξύ τους στην περίεργη αυτή υπόθεση, για την οποία έχουν λάβει την εξής ξεκάθαρη εντολή: εξιχνιάστε τα εγκλήματα όσο το δυνατόν συντομότερα αλλά με απόλυτη μυστικότητα. Το ανθρωποκυνηγητό τους θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν κάτι που δεν φαντάζονταν ποτέ - κανείς από τους δύο δεν είναι πολύ διαφορετικός από τον δολοφόνο.

Κορυφαία στιγμή στην ιστορία των σύγχρονων ισπανικών θρίλερ είναι τούτη η γεμάτη εκπλήξεις σφιχτοδεμένη και επεξεργασμένη στην κάθε της λεπτομέρεια δημιουργία του του ισπανού Ροντρίγκο Σορογκόγιεν. Χρησιμοποιώντας ώς όχημα της προβληματικής του ένα στερεοτυπικό αστυνομικό θρίλερ, ο δημιουργός αναπτύσσει μεθοδικά και με απαράμιλλη αφηγηματική δεινότητα μια σειρά ζητημάτων που απλώνονται σε ολόκληρο το φάσμα της ζωής. Η υπαρξιακή φιλοσοφία, ο ρόλος της θρησκείας, οι χρηματοοικονομικές δυνάμεις (στο φόντο της δράσης υπάρχουν συνεχώς αναφορές στη σύγχρονη οικονομική κρίση), το ερωτικό ένστικτο, η σημασία της οικογένειας, το ζήτημα της φιλίας είναι μερικά μόνο από τα πολλά επίπεδα στα οποία έχει χτιστεί τούτο το αριστουργηματικό, ρεαλιστικό ισπανικό «Seven» που παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο πλάνο.

ΕΓΩ Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ 3 - DESPICABLE ME 3
Σκηνοθεσία: Πιέρ Κοφέν, Κάιλ Μπάλντα, Έρικ Γκιγιόν.
Με τις φωνές των: Γιάννη Ζουγανέλη, Λευτέρη Ελευθερίου.
Διάρκεια: 90 λεπτά
Ώρα έναρξης: Παρασκευή & Σάββατο 19.20
(Μία προβολή) (Μεταγλωττισμένη)


Ο αγαπημένος μας Γκρου, λοιπόν, επανέρχεται σε άλλη μια ξεκαρδιστική περιπέτεια για μικρούς και μεγάλους. Βλέπετε, εκεί που σχεδίαζε να κλέψει το φεγγάρι και να γίνει επιτέλους ένας πρωτοκλασάτος «κακός», υιοθέτησε τρία μικρά κοριτσάκια, παντρεύτηκε την πράκτορα της Αντιτρομοκρατικής Λούσι και έπιασε κι εκείνος δουλειά στην Αντιτρομοκρατική. Τώρα, όμως, που έχει να αντιμετωπίσει τον Μπαλτάζαρ Μπρατ, ένα εμμονικό πρώην παιδί θαύμα της δεκαετίας του '80! που έχει εξελιχθεί σε παρανοϊκό κακοποιό, ο Γκρου τα βρίσκει σκούρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ξαφνικά μαθαίνει πως έχει ένα δίδυμο αδερφό, τον Ντρου, που είναι όλα όσα ο Γκρου δεν είναι: όμορφος, πλούσιος, με μακριά, ξανθά μαλλιά και «επαγγελματίας» κακοποιός!

Οι ταινίες της Illumination αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο. Από την ταινία «Εγώ, ο Απαισιότατος» το 2010 μέχρι και σήμερα, κάθε animation που βγάζει η εταιρεία του Κρις Μελεντάντρι (Εγώ, ο Απαισιότατος 2, Minions, Μπάτε Σκύλοι Αλέστε, Τραγούδα!) γίνεται επιτυχία, ενώ, πλέον, τα Minions, μετά και τη δική τους ταινία, έχουν εξελιχθεί σε πρωταγωνιστές παγκόσμιου βεληνεκούς!