Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Από Πέμπτη 25 έως Τετάρτη 31 Αυγούστου


ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ
THE SECRET LIFE OF PETS
Σκηνοθεσία: Γιάροου Τσένεϊ, Κρις Ρενό.
Διάρκεια: 90 λεπτά
Ώρα έναρξης: 20.45 (Μια προβολή) (Μεταγλωττισμένη)


Έχετε ποτέ σας αναρωτηθεί πώς περνούν την ημέρα τους τα αγαπημένα μας κατοικίδια, ενώ εμείς είμαστε εκτός σπιτιού; Μας περιμένουν καρτερικά να επιστρέψουμε ή μήπως έχουν κι αυτά τη ζωή τους και τον κοινωνικό τους κύκλο;

Φέτος το καλοκαίρι, ο Κρις Μελεντάντρι των Despicable Me και Minions μάς φέρνει στη μεγάλη οθόνη τις ξεκαρδιστικές περιπέτειες των αγαπημένων μας τετράποδων φίλων και συγκεκριμένα του Μαξ, του Δούκα, της Γκίτζετ, της Κλόη και του Μελ, που από τη θαλπωρή των διαμερισμάτων τους, στην καρδιά του Μανχάταν, βρίσκονται ξαφνικά στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Κι όλα αυτά, εξαιτίας του ανταγωνισμού που γεννιέται ανάμεσα στον «κατοικίδιο» Μαξ και τον Δούκα, όταν η Κέιτι, η γλυκιά ιδιοκτήτης του Μαξ ξαφνικά τού φέρνει τον αδέσποτο Δούκα στο σπίτι. Ο μπόγιας, αλλά και τα αδέσποτα δε βλέπουν και με πολύ καλό μάτι τις νέες αφίξεις των καλοζωισμένων κατοικίδιων και το κυνηγητό που ακολουθεί δεν αφήνει τίποτα όρθιο.

Η αρχική ιδέα, όπως την περιέγραψε ο Μελεντάντρι στους σεναριογράφους ξεκίνησε από μια εικόνα: ένας σκύλος που παρακολουθεί το αφεντικό του να φεύγει από το σπίτι για δουλειά. Μόλις κλείνει η πόρτα, το σκυλί πετάει το φαγητό του και τρέχει στο ψυγείο να βρει κάτι καλύτερο να φάει. Αυτή η εικόνα ακολούθησε την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής, έχοντας πάντα κατά νου πως αυτό που χαρακτηρίζει όλες τις παραγωγές της Illumination είναι το χιούμορ και το συναίσθημα. Και η δράση λαμβάνει χώρα σε μια πολυκατοικία στην καρδιά της Νέας Υόρκης κι έτσι έχουμε πολλά κατοικία τα οποία, μόλις φεύγουν τα αφεντικά τους, το γλεντάνε, κάνοντας όλα όσα τους απαγορεύουν οι ιδιοκτήτες τους, αρκεί, στο τέλος της ημέρας, να είναι εκεί, πίσω από την πόρτα, για να τους υποδεχτούν χαρούμενα. Όλα τα ζώα της ταινίας συμπεριφέρονται σαν… ζώα ώστε και ο θεατής να μπορεί να αναγνωρίζει συμπεριφορές των δικών του κατοικίδιων στους ήρωες της ταινίας.

Ας γνωρίζουμε τους ήρωές μας… ΜΑΞ, ένα καλοζωισμένο ημίαιμο τεριέ που θα χρειαστεί να βρει θάρρος ώστε να επιστρέψει σπίτι. ΔΟΥΚΑΣ, ένα τεράστιο, ατσούμπαλο αδέσποτο που η Κέιτι το φέρνει σπίτι ώστε να γίνει ο αδερφός του Μαξ, είτε του αρέσει είτε όχι αυτό του Μαξ. ΧΙΟΝΟΜΠΑΛΑΣ, ένα αξιολάτρευτο αλλά τρελαμένο, μην πούμε θεοπάλαβο, λαγουδάκι που φτιάχνει ένα στρατό από «Πεταμένα κατοικίδια» για να εκδικηθεί τους άκαρδους ιδιοκτήτες που τα πέταξαν (κι αυτόν) στο δρόμο. ΚΛΟΗ, μια χοντρή γάτα που το μόνο που την νοιάζει είναι το φαγητό. ΓΚΙΤΖΕΤ, η αθώα, μυστική θαυμάστρια του Μαξ, το πομεράνιαν αυτό μπορεί να γίνει απίστευτα δυνατό και αποφασιστικό. ΤΙΒΕΡΙΟΣ, ένα μοναχικό γεράκι που έχει οξύ πνεύμα και καλο-ακονισμένα νύχια. ΜΕΛ, ένα υπεραισιόδοξο παγκ που έχει τον τρόπο του με τις γυναίκες, ΜΠΑΝΤΙ, το σαρκαστικό ντάσχουντ είναι το πρώτο που έρχεται και το τελευταίο που φεύγει. ΠΑΠΠΟΥΣ, ένα ηλικιωμένο Μπάσετ Χουντ που ξέρει απέξω κι ανακατωτά την πόλη. ΟΖΟΝ, μια αδέσποτη γάτα που όσο χάλια είναι εξωτερικά τόσο χάλια είναι και εσωτερικά.

Από ΠΕΜΠΤΗ 25 Έως ΚΥΡΙΑΚΗ 28 Αυγούστου
ΠΟΥ ΠΑΩ, ΘΕΕ ΜΟΥ;
QUO VADO?
Σκηνοθεσία: Τζέναμο Νουτζιαντε.
Πρωταγωνιστούν: Κέκο Ζαλόνε, Ελεονόρα Τζιοβανάρντι,
Μαουρίτσιο Μικέλι.
Διάρκεια: 86 λεπτά
Ώρα έναρξης: 22.30 (Μια προβολή)


Μέχρι που θα έφτανε ένας δημόσιος υπάλληλος για να μην χάσει την θέση του; Ως την άκρη του κόσμου! Ο Κέκο από μικρό παιδί ονειρευόταν να γίνει δημόσιος υπάλληλος και το κατάφερε! Τώρα ζει μία άνετη ζωή απολαμβάνοντας τα προνόμια του. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που η κυβέρνηση θα αποφασίσει να καταργήσει την υπηρεσία του. Ο Κεκό θα δεχθεί κάθε είδους μετάθεση προκειμένου να μην παραιτηθεί απ΄την θέση του!

Γνήσια, λαϊκή κωμωδία, που σατιρίζει πετυχημένα τόσο τα κακώς κείμενα στον δημόσιο τομέα της Ιταλίας, όσο και τις αντιθέσεις ανάμεσα στους βορειοευρωπαίους και τους νοτιοευρωπαίους! Δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση αν ξαφνικά οι ήρωες της ταινίας άρχιζαν να μιλάνε ελληνικά! Τόσο γνώριμα για τα καθ' ημάς και τη νοοτροπία μας ως λαός φαίνονται αυτά που περιγράφει η ταινία! Αυτό που λειτουργεί σαφέστατα υπέρ της ταινίας είναι ότι η κριτική της γίνεται καλοπροαίρετα και με χιουμοριστική. Μ' αυτόν τον τρόπο ακόμα και οι... δημόσιοι υπάλληλοι, δεν μπορεί, θα γελάσουν με αυτά που θα δουν επί της μεγάλης οθόνης! Το ρουσφέτι που μπορεί να σε κάνει δημόσιο υπάλληλο. Το γεγονός ότι οι συνάδελφοί σου, σου χτυπάνε την κάρτα όταν εσύ αποφασίζεις να λείψεις καμιά δυο ώρες παραπάνω. Το ότι όλοι κάνουν τα προσωπικά τους τηλεφωνήματα από το χώρο της εργασίας («κλείσε, θα σε πάρω εγώ από τη δουλειά, για να μην πληρώνεις»)! Όλα αυτά λίγο ως πολύ τα γνωρίζουμε, αλλά έχουν και πλάκα. Μια σκηνή στην οποία ο φοβερός και τρομερός αυτός δημόσιος υπάλληλος, ο Κέκο, προσπαθεί να εξηγήσει σε έναν κυνηγό που πάει να του δώσει πεσκέσι ένα ορτύκι, τη διαφορά του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του μη ηθικά και νομικά κολάσιμου δώρου, είναι απολαυστική! Οι δε σκηνές στη Νορβηγία, αυτό το ευνομούμενο και... πολιτισμένο κράτος, όπου κανείς δεν κορνάρει κανέναν, ότι και να γίνει, βγάζουν πάρα πολύ γέλιο!

Το εύρημα του ότι ο Κέκο αφηγείται την ιστορία του σε μια άγρια φυλή Αφρικανών οι οποίοι τον συλλαμβάνουν και θα κρίνουν αν θα τον σκοτώσουν αφού τους πει πως έφτασε εκεί, είναι λειτουργικό και έξυπνο. Γενικώς, υπάρχουν μια σειρά από σκηνές, που σε κάνουν να χτυπιέσαι στο γέλιο, μερικά one-liners που χτυπάνε κέντρο και πολλές καταστάσεις ιδιαιτέρως αστείες.

Από ΔΕΥΤΕΡΑ 29 Έως ΤΕΤΑΡΤΗ 31 Αυγούστου
ΣΤΑΣΟΥ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΣΟΥ
UN HOMME A LA HAUTEUR
Σκηνοθεσία: Λορέρ Τιράρ.
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Ντιζαρντέν, Βιρτζινί Εφιρά, Σεντρίκ Καν.
Διάρκεια: 98 λεπτά
Ώρα έναρξης: 22.30 (Μια προβολή)


Η Ντιάν είναι μια πολύ όμορφη γυναίκα, πετυχημένη δικηγόρος και γοητευτικός χαρακτήρας. Έχει μόλις βάλει τέλος σε έναν γάμο στον οποίο ήταν δυστυχισμένη και είναι πια ελεύθερη να συναντήσει την μεγάλη αγάπη της ζωής της. Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, η Ντιάν δέχεται ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα ονόματι Αλεξάντρ, ο οποίος έχει βρει το χαμένο της κινητό. Ο Αλεξάντρ είναι ευγενικός, αστείος και καλλιεργημένος, και η Ντιάν, μαγεμένη από την προσωπικότητά του, δέχεται να συναντηθούν από κοντά. Το ραντεβού τους, όμως, δεν είναι καθόλου όπως το περίμενε…

Η βασική ιδέα της ιστορίας γεννήθηκε το 2012 στην Αργεντινή, όπου έναν χρόνο αργότερα ο σκηνοθέτης Μάρκος Καρνεβάλε παρουσίασε το «Corazón de León», μια ρομαντική κομεντί για έναν έρωτα που ανατρέπει την ζωή μιας νέας γυναίκας. Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας έκανε την παραγωγό Βανέσα Βαν Ζίλεν να αγοράσει τα δικαιώματα της ιστορίας για να προετοιμάσει την γαλλική της εκδοχή. Όταν προσέγγισε τον σκηνοθέτη Λοράν Τιράρ, εκείνος αρχικά πίστεψε ότι θα αρνηθεί την πρόταση. Όταν άρχισε το σενάριο, ο Τιράρ άντλησε έμπνευση από τις αγαπημένες του ταινίες, αυτές του Φρανκ Κάπρα. Όταν ολοκληρώθηκε η προσαρμογή του σεναρίου, η παραγωγή το έστειλε στον βραβευμένο με Όσκαρ Ζαν Ντιζαρντέν, ο οποίος και δέχθηκε μέσα σε 24 ώρες. Για να πετύχουν την απαραίτητη διαφορά ύψους ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, οι συντελεστές κατέφυγαν σε διάφορα τρικ, πριν φυσικά έρθει η σειρά των ειδικών εφέ: σε κάποιες λήψεις ο Ντιζαρντέν είναι γονατιστός, σε άλλες είναι αισθητά πιο πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους στο πλάνο ή σε άλλες το σετ είναι πολύ μεγαλύτερο του κανονικού, έτσι ώστε ο Ντιζαρντέν να φαίνεται κοντύτερος μέσα του. «Ήταν πιο απλό απ’ ό,τι πίστευα, ευτυχώς!», παραδέχεται ο Τιράρ.