Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Από Πέμπτη 4 έως Τετάρτη 10 Αυγούστου


ΠΟΥ ΠΑΩ, ΘΕΕ ΜΟΥ;
QUO VADO?
Σκηνοθεσία: Τζέναμο Νουτζιαντε.
Πρωταγωνιστούν: Κέκο Ζαλόνε, Ελεονόρα Τζιοβανάρντι, Μαουρίτσιο Μικέλι.
Διάρκεια: 86 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη – Κυριακή 21.00 (Μια προβολή)
Δευτέρα – Τετάρτη 22.45 (Μια προβολή)


Μέχρι που θα έφτανε ένας δημόσιος υπάλληλος για να μην χάσει την θέση του; Ως την άκρη του κόσμου! Ο Κέκο από μικρό παιδί ονειρευόταν να γίνει δημόσιος υπάλληλος και το κατάφερε! Τώρα ζει μία άνετη ζωή απολαμβάνοντας τα προνόμια του. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που η κυβέρνηση θα αποφασίσει να καταργήσει την υπηρεσία του. Ο Κεκό θα δεχθεί κάθε είδους μετάθεση προκειμένου να μην παραιτηθεί απ΄την θέση του!

Γνήσια, λαϊκή κωμωδία, που σατιρίζει πετυχημένα τόσο τα κακώς κείμενα στον δημόσιο τομέα της Ιταλίας, όσο και τις αντιθέσεις ανάμεσα στους βορειοευρωπαίους και τους νοτιοευρωπαίους! Δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση αν ξαφνικά οι ήρωες της ταινίας άρχιζαν να μιλάνε ελληνικά! Τόσο γνώριμα για τα καθ' ημάς και τη νοοτροπία μας ως λαός φαίνονται αυτά που περιγράφει η ταινία! Αυτό που λειτουργεί σαφέστατα υπέρ της ταινίας είναι ότι η κριτική της γίνεται καλοπροαίρετα και με χιουμοριστική. Μ' αυτόν τον τρόπο ακόμα και οι... δημόσιοι υπάλληλοι, δεν μπορεί, θα γελάσουν με αυτά που θα δουν επί της μεγάλης οθόνης! Το ρουσφέτι που μπορεί να σε κάνει δημόσιο υπάλληλο. Το γεγονός ότι οι συνάδελφοί σου, σου χτυπάνε την κάρτα όταν εσύ αποφασίζεις να λείψεις καμιά δυο ώρες παραπάνω. Το ότι όλοι κάνουν τα προσωπικά τους τηλεφωνήματα από το χώρο της εργασίας («κλείσε, θα σε πάρω εγώ από τη δουλειά, για να μην πληρώνεις»)! Όλα αυτά λίγο ως πολύ τα γνωρίζουμε, αλλά έχουν και πλάκα. Μια σκηνή στην οποία ο φοβερός και τρομερός αυτός δημόσιος υπάλληλος, ο Κέκο, προσπαθεί να εξηγήσει σε έναν κυνηγό που πάει να του δώσει πεσκέσι ένα ορτύκι, τη διαφορά του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του μη ηθικά και νομικά κολάσιμου δώρου, είναι απολαυστική! Οι δε σκηνές στη Νορβηγία, αυτό το ευνομούμενο και... πολιτισμένο κράτος, όπου κανείς δεν κορνάρει κανέναν, ότι και να γίνει, βγάζουν πάρα πολύ γέλιο!

Το εύρημα του ότι ο Κέκο αφηγείται την ιστορία του σε μια άγρια φυλή Αφρικανών οι οποίοι τον συλλαμβάνουν και θα κρίνουν αν θα τον σκοτώσουν αφού τους πει πως έφτασε εκεί, είναι λειτουργικό και έξυπνο. Γενικώς, υπάρχουν μια σειρά από σκηνές, που σε κάνουν να χτυπιέσαι στο γέλιο, μερικά one-liners που χτυπάνε κέντρο και πολλές καταστάσεις ιδιαιτέρως αστείες.

ΕΝΑ ΟΛΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ
A HOLLOGRAM FOR A KING
Σκηνοθεσία: Τομ Τίκβερ.
Πρωταγωνιστούν: Τομ Χανκς, Αλεξάντερ Μπλακ, Σανίτα Τσουντχούρι.
Διάρκεια: 98 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη – Κυριακή 22.45 (Μια προβολή)


Ένας πρόσφατα διαζευγμένος και αποτυχημένος Αμερικανός επιχειρηματίας πηγαίνει στη Σαουδική Αραβία με ένα φιλόδοξο σχέδιο να εντυπωσιάσει τον πρίγκιπα, όμως σύντομα αισθάνεται εντελώς έξω απ’ τα νερά του. Ο Άνταμ Κλέι περνά την κρίση μέσης ηλικίας με τον χειρότερο δυνατό τρόπο: η καρέκλα του στην επιχείρηση όπου εργάζεται τρίζει επικίνδυνα, ο γάμος του έχει μόλις καταστραφεί, οι οικονομίες του εξανεμίζονται γρήγορα και το τεράστιο καρούμπαλο που έχει στην πλάτη του δείχνει επικίνδυνο. Ως λύση απελπισίας, πείθει τον διευθυντή του να αναλάβει τον σχεδιασμό και την παρουσίαση ενός φιλόδοξου project για έναν πρίγκιπα στη Σαουδική Αραβία: ένα πρόγραμμα διαδραστικών ολογραμμάτων. Το μοναχικό του ταξίδι στην, παντελώς άγνωστη σε εκείνον, περιοχή θα είναι, το λιγότερο, σουρεαλιστικό, ενδοσκοπικό αλλά και αποκαλυπτικό, δίνοντάς του την ευκαιρία (αν αποδεχτεί την πρόκληση) να ξαναβρεί τον εαυτό του και το νόημα της ζωής.

Ο Τομ Τίκβερ σκηνοθετεί αυτή την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου και δημοφιλούς μυθιστορήματος του Ντέιβ Έγκερς, με τον Τομ Χανκς, μεγάλο θαυμαστή του συγγραφέα, στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Και το αποτέλεσμα είναι… ενδιαφέρον. Ο Χανκς είναι σαφέστατα η ψυχή της ταινίας, ο πάντοτε αξιόπιστος και αρχετυπικός «καλός Αμερικανός» που δεν μπορείς να μη συμπαθείς. Η ερμηνεία του εδώ έχει μια μελαγχολική διακριτικότητα – ο «καλός Αμερικανός» που βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και πλήρους απελπισίας, με μια ανησυχητική χροιά που διαφαίνεται πίσω από το υπερ-αισιόδοξο προσωπείο, που μόνο μια τεράστια αλλαγή στην ζωή του μπορεί να «εξαγνίσει». Και το σχεδόν εξωγήινο ερημικό τοπίο της Σαουδικής Αραβίας ίσως είναι αυτή η τελευταία του ευκαιρία. Την πραγματικά δύσκολη δουλειά εδώ την έχει ο Τίκβερ, λόγω της ιδιόμορφης αφηγηματικής γραφής τού Έγκερς που είχε στα χέρια του και έπρεπε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη – και ως έναν σημαντικό βαθμό τα καταφέρνει και με το παραπάνω. Με αρκετές ονειρικές σεκάνς, ιδιότροπα flashback και το ίδιο το απέραντο φυσικό τοπίο ως σύμβολο αποξένωσης και απομόνωσης, ο Τίκβερ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το εκκεντρικό, δημιουργώντας μια γλυκόπικρη «υπαρξιακή» κομεντί.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ:
ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
ICE AGE: COLLITION COURSE
Σκηνοθεσία: Μάικ Θερμάγιερ, Γκέιλεν Τσου.
Διάρκεια: 95 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Δευτέρα – Τετάρτη 20.45 (Μια προβολή) (Μεταγλωττισμένη)


Το αέναο κυνήγι του Σκρατ για το βελανίδι του τον εκτοξεύει στο διάστημα, όπου κατά λάθος ξεκινά μια σειρά γεγονότων που αλλάζουν και απειλούν τον κόσμο της Εποχής των Παγετώνων. Στην προσπάθεια τους να σωθούν, ο Σιντ, ο Μάνι, ο Ντιέγο και οι υπόλοιποι της αγέλης θα αφήσουν το σπίτι τους για μια αποστολή γεμάτη χιούμορ και περιπέτεια, ταξιδεύοντας σε εξωτικά νέα μέρη και συναντώντας διάφορους εκκεντρικούς χαρακτήρες.

Έχοντας κατακτήσει τον τίτλο του δεύτερου πιο πετυχημένου franchise κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, η «Εποχή των Παγετώνων» δεν θα μπορούσε παρά να συνεχίσει την ξεκαρδιστική ιστορία της, πάντα στοχεύοντας ψηλά όσον αφορά το χιούμορ, την δράση και την συγκίνηση. Η νέα αυτή ιστορία είναι και η πιο φιλόδοξη της σειράς, εκτοξεύοντάς μας στο διάστημα και ταξιδεύοντάς μας σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο.

Αφορμή για την νέα ιστορία ήταν μια εικόνα από την πρώτη κιόλας ταινία και συγκεκριμένα τη σκηνή στην οποία οι ήρωες περνούν μέσα από ένα είδος «μουσείου πάγου», στο όποιο βλέπουμε ένα προϊστορικό ψάρι, έναν δεινόσαυρο, την εξέλιξη του Σιντ και έπειτα ένα διαστημόπλοιο. Φυσικά, υπάρχει ένας χαρακτήρας που δεν αλλάζει ποτέ: ο Σκρατ. Συνεχίζοντας απτόητος το θρυλικό κυνήγι για το πολυπόθητο βελανίδι, ο Σκρατ θέτει σε κίνηση γεγονότα που δεν τα φαντάζεται ο μικρός, εμμονικός νους του! Πάντως, η κοσμογονική καταστροφή που -όπως πάντα, άθελά του- δημιουργεί ο Σκρατ δεν είναι το χειρότερο νέο για τον Μάνι – ο τίτλος αυτός ανήκει στην ανακοίνωση της κόρης του ότι είναι έτοιμη να παντρευτεί, κάτι που ανατρέπει τη ζωή του αξιαγάπητου μαμούθ. Από την άλλη, οι αλλαγές στην οικογένεια του Μάνι δεν τρομάζουν καθόλου τον Ντιέγκο, ο οποίος νιώθει έτοιμος να ξεκινήσει την δική του οικογένεια. Ο μόνος που δεν έχει ακόμη βρει το ταίρι του είναι φυσικά ο Σιντ, παρά την μεγάλη του λαχτάρα και ξεκαρδιστική επιμονή στην αναζήτηση της κοπέλας που θα του κλέψει την καρδιά. Σίγουρα, έχει φίλους που είναι η οικογένειά του, και ο ίδιος ήταν ο βασικός λόγος που τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες ενώθηκαν σε αυτήν την εκκεντρική αλλά δεμένη ομάδα, όμως η ρομαντική αγάπη είναι ο βασικός του στόχος. Πέρα από τις διαστημικές περιπέτειες του Σκρατ που μας ταξιδεύουν στο διάστημα, στην νέα αυτή ταινία έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μία νέα γωνιά του πλανήτη: την Γεωτοπία, έναν υπέροχο κόσμο που γεννήθηκε από παλαιότερη πτώση αστεροειδούς και είναι γεμάτος βλάστηση και πανέμορφους κρυστάλλους. Εκεί ο χρόνος σταματά και ένα ολόκληρο χωριό από ζώα ευημερεί, προστατευμένο από τα καιρικά φαινόμενα. Παρά τις μεγάλες αλλαγές που βιώνουν, τα ταξίδια που αναγκάζονται να κάνουν και τις περιπέτειες που περνούν, όλοι οι ήρωες του «Η Εποχή των Παγετώνων: Σε Τροχιά Σύγκρουσης» θα καταλάβουν ότι παρόλο που οι οικογένειες μεγαλώνουν και αλλάζουν, η αγάπη θα μένει πάντα βαθιά και αληθινή.