Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Σινέ ΓΕΡΑΚΑ 21 έως 27/05/2015

Με τρεις ταινίες η εβδομάδα 21 έως 27 Μαϊου για το Δημοτικό Κινηματογράφο Γέρακα:

ΠΕΜΠΤΗ 21 Έως ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Μαΐου
ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ - FIFTY SHADES OF GRAY

Σκηνοθεσία: Σαμ Τέιλορ Τζόνσον.
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμι Ντόρναν, Ντακότα Τζόνσον, Ρίτα Όρα, Λουκ Γκράιμς.
Διάρκεια: 125 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη 20.45 & 23.00 (Δυο προβολές)
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 22.45 (Μια προβολή)

Σε πρώτο επίπεδο «Οι Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι» αφηγούνται την ιδιαίτερη σχέση του αινιγματικού 27χρονου δισεκατομμυριούχου Κρίστιαν Γκρέι και της άπειρης τελειόφοιτης Αναστάζια Στιλ. Όντως πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, αλλά μια πολύ προκλητική που εξερευνά τα όρια και τις ιδιαιτερότητες, τα σεξουαλικά όρια –το να τα θέτεις, να τα σέβεσαι και να τα παραβιάζεις- και να διερευνάς την εμπιστοσύνη, την παράδοση και το σεβασμό αμοιβαία αποδεκτών κανόνων. Αυτός είναι και ο λόγος που πέντε χρόνια πριν, με την έκδοση του πρώτου βιβλίου της τριλογίας, του οποίου κινηματογραφική μεταφορά είναι η ταινία, το κοινό μαγεύτηκε και αναζητούσε απαντήσεις στα διακαή τους ερωτήματα «Τι θα γίνει με…εκείνη…εκείνον…εκείνους;», «Θα υποταχτεί η Άνα και θα δώσει στον Κρίστιαν αυτό που θέλει και χρειάζεται και το οποίο έχει συνηθίσει να αποκτά;», «Θα υπογράψει το συμβόλαιο ή θα τον εγκαταλείψει;». Αυτές τις απορίες καλείται να αποτυπώσει η ταινία...

Οι παραγωγοί Michael De Luca και Dana Brunetti είχαν προϋπηρεσία στη μεταφορά βιβλίων στη μεγάλη οθόνη (21, SocialNetwork, CaptainPhillips). Το συγκεκριμένο πολυσέλιδο βιβλίο προσαρμόστηκε (σε στενή συνεργασία με την ίδια τη συγγραφέα) από την Kelly Marshal σε ένα καλοκουρδισμένο σενάριο, δίχως να χάσει καθόλου από την ένταση και την ουσία του μυθιστορήματος, καθώς η ίδια η δομή του οπτικοποιούσε, ήδη, από το γραπτό κείμενο, τις σκηνές.

Η Σαμ Τέιλορ - Τζόνσον, η Βρετανίδα σκηνοθέτης πολλών μικρού μήκους ταινιών, επελέγη γρήγορα να αναλάβει το project, πείθοντας τους παραγωγούς πως είχε κατανοήσει σε βάθος τον αισθησιασμό της ιστορίας και το πάθος των αναγνωστών. Σχολιάζει η σκηνοθέτης «Ο βασικός λόγος που ήθελα να γυρίσω αυτήν την ταινία είναι πως το αισθάνθηκα ως ένα παραμύθι με θεματολογία οικεία ήδη από τα παιδικά μας χρόνια (μόνο που εδώ έχουμε την ενήλικη αφήγησή του) : Νεαρό κορίτσι γνωρίζει τον πρίγκιπά του. Δεν είναι διαθέσιμος. Είναι επιτυχημένος, διάσημος, λαμπερός, πλούσιος, αλλά υποβόσκει μια ανατροπή που αλλάζει την κατάσταση. Είναι, ακόμα, ένα ταξίδι σεξουαλικής αναζήτησης και ωρίμανσης. Είναι η πιο καθαρή μορφή ερωτικής σχέσης δύο ανθρώπων που ερωτεύονται και διαπραγματεύονται το τι θα κάνει και τι όχι ο ένας στον άλλο και τι προτίθενται να εγκαταλείψουν και τι όχι ώστε το ταξίδι της συνύπαρξής του να συνεχιστεί.»

Οι ακροάσεις για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έλαβαν χώρα σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και Λονδίνο. Η Ντακότα Τζόνσον ήταν, πολύ γρήγορα, η επιλογή των συντελεστών για την ενσάρκωση της Αναστάζια, καθώς συνδυάζει ιδανικά την ευθραυστότητα, την αθωότητα, το πνεύμα, τη γοητεία, την ομορφιά και το θάρρος της ηρωίδας. Ο Ιρλανδός Τζέιμι Ντόρναν, με την ένταση που αποπνέει και το ραφινάτο παρουσιαστικό του, αλλά και τις επιδόσεις του γρήγορα μάγεψε τους συντελεστές κατά τις ακροάσεις και τις αναγνώσεις. Το τελευταίο οχυρό για τον πολυπόθητο ρόλο ήταν η χημεία του με την Ντακότα. Τελικά αποδείχτηκε πως οι δυο τους από την αρχή «έδεσαν». Και το (κάθε άλλο παρά φυσιολογικό / κανονικό) ζευγάρι Κρίστιαν – Αναστάζια πήρε τη μορφή των Τζέιμι και Ντακότα.

Όλα, από τα πλούσια σκηνικά των επαύλεων, τα σπάνια βιβλία και τα πανάκριβα αυτοκίνητα –Audi- και το ελικόπτερο του Κρίστιαν μέχρι τα προσεγμένα ρούχα που φανερώνουν τις αλλαγές των ηρώων είναι παραμυθένια. Έτσι, η Άνα από απλή κοπέλα μεταμορφώνεται σε σικάτη γυναίκα που μαθαίνει να αγαπά το σώμα της και να εξερευνά τη σεξουαλικότητά της για χάρη του έρωτά της, ενώ ο Κρίστιαν -με σήμα κατατεθέν τη μεταξωτή, γκρι γραβάτα…-από απρόσιτος και συναισθηματικά παγερός σιγά - σιγά μειώνει τις άμυνές του για χάρη της αγάπης. Μάλιστα, για την αίσθηση της προσιδιάζουσας σε πολυεκατομμυριούχους χλιδής χρησιμοποιήθηκαν και αυθεντικοί πίνακες των Ed Ruscha, John Baldessari, αλλά και πολλών άλλων σύγχρονων καλλιτεχνών. Και ερχόμαστε στο Κόκκινο Δωμάτιο που παραπέμπει στο φουτουριστικό κόσμο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και το οποίο συνιστά το μόνο χώρο όπου ο Κρίστιαν νιώθει ασφαλής και κυρίαρχος. Όλα όσα μπορεί να φανταστεί κάποιος πως μπορεί να προσφέρει ηδονή σε έναν Κυρίαρχο έχουν τη θέση τους στην αίθουσα ψυχαγωγίας και μάλιστα στην πλέον ακριβή και στιλάτη εκδοχή τους, με το δέρμα να πρωτοστατεί…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Έως ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Μαΐου
ΜΠΟΜΠ Ο ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΗΣ: ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ
THE SPONGEBOB MOVIE: SPONGE OUT OF WATER

Σκηνοθεσία: Πολ Τίμπιτ.
Διάρκεια: 93 λεπτά
Ώρα έναρξης: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή
20.45 (Μια προβολή) (Μεταγλωττισμένη)

Η ζωή στο Βυθό του Μπικίνι δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τον αιώνια αισιόδοξο Μπομπ Σφουγγαράκη και τους φίλους του: τον πιστό αστερία Πάτρικ, τον σαρδόνιο Καλαμάρη, την επιστήμονα σκίουρο Σάντι και τον οστρακόδερμο καπιταλιστή κύριο Καβούρη. Όταν, όμως, κλέβουν τη σούπερ μυστική συνταγή της Καβουροπάτη, οι αιώνιοι αντίπαλοι, ο αθώος και αφελής Μπομπ Σφουγγαράκης και ο κυνικός Πλαγκτόν, πρέπει να συνεργαστούν σε ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο και να τιθασεύσουν τις εσωτερικές τους υπερδυνάμεις ώστε να πολεμήσουν τον σατανικό πειρατή Μπεργκερογένη (Αντόνιο Μπαντέρας) με τα ίδια του τα σχέδια για τις νόστιμες λιχουδιές.

Η ταινία είναι βασισμένη στην πλέον επιτυχημένη σειρά της Nickelodeon "Μπομπ Σφουγγαράκης" των Στίβεν Χίλενμπεργκ και σενάριο των Χίλενμπεργκ και Πολ Τιμπίτ (ιστορία) και Τζόναθαν Έιμπελ και Γκλεν Μπέργκερ, και μετράει δεκαετίες επιτυχιών ως διεθνές φαινόμενο. Ο σκηνοθέτης Πολ Τιμπίτ λέει "Έχει όλα όσα ζητάς από μια ταινία. Πήραμε γνωστούς χαρακτήρες και τους δώσαμε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Είναι μια ταινία "δρόμου", μια ταινία υπερ-ηρώων και μια μετα-αποκαλυπτική ταινία. Οι υπερήρωες στους οποίος μεταμορφώνονται οι ήρωές μας σε αυτήν την ταινία έχουν ιδιότητες ανάλογες των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Έτσι, ακόμα και στη νέα τους διάσταση, ο Μπομπ πάλι λατρεύει να σπάει φυσαλίδες, ο Πάτρικ να καταναλώνει άπειρες ποσότητες παγωτού κι ο Καλαμάρης να «παίζει» κλαρίνο.

Η προσθήκη του Μπεργκερογένη Αντόνιο Μπαντέρας (που επελέγη καθώς θυμίζει σε πολλά τον Μπάστερ Κίτον) ανέβασε κι άλλο τον πήχη του γέλιου αυτής της περιπέτειας που είναι για μικρούς και μεγάλους. Την ταινία ʺΜπομπ Σφουγγαράκης: Έξω Απ' Τα Νερά Τουʺ σκηνοθετεί ο Πολ Τιμπίτ, ενώ οι ηθοποιοί τελούν υπό τη σκηνοθεσία του Μάικ Μίτσελ. Οι εκτελεστικοί παραγωγοί είναι οι Στίβεν Χίλενμπεργκ, Κάιλ Μπόιτερ, Ναν Μοράλες και Κρεγκ Σοστ, ενώ την παραγωγή υπογράφουν οι Πολ Τιμπίτ και Μέρι Πάρεντ. Η μουσική είναι του Τζον Ντέμπνι.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 Έως ΤΕΤΑΡΤΗ 27 Μαΐου
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
THE THEORY OF EVERYTHING

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μαρς.
Πρωταγωνιστούν: Έντι Ρεντμέιν, Φελίσιτι Τζόουνς, Ντέιβιντ Θιούλις.
Διάρκεια:123 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Δευτέρα & Τρίτη 20.45 & 22.45 (Δυο προβολές)
Τετάρτη 21.10 & 23.20 (Δυο προβολές)

Η εκπληκτική, ανθρώπινη ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα μυαλά που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, του Στίβεν Χόκινγκ, ξεδιπλώνεται στη βιογραφική αυτή ταινία, από τα φετινά φημολογούμενα μεγάλα Οσκαρικά φαβορί, χάρη στη μοναδική ερμηνεία του Έντι Ρέντμεϊν (Οι Άθλιοι) που τον υποδύεται συγκλονιστικά.

Η ταινία βασίζεται σε υλικό από το βιβλίο της πρώην συζύγου του, Τζέιν Χόκινγκ (στην ταινία την υποδύεται σε μια εξαιρετικά ισορροπημένα ανθρώπινη ερμηνεία η Φελίσιτι Τζόουνς) «Traveling to Infinity: My Life with Stephen Hawking» και οι ειδήμονες μιλούν για μια συγκινητική ταινία «οσκαρικών» προδιαγραφών, σε σκηνοθεσία του ήδη βραβευμένου με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ Man on Wire (2009) Τζέιμς Μαρς.

Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, τα βήματα του Στίβεν Χόκινγκ από το 1963, τότε που σπουδάζει στο Κέιμπριτζ, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται τη συμφοιτήτρια και μετέπειτα σύζυγό του Τζέιν Γουάιντ, μέχρι τη συνεχιζόμενη, από τα 21 του χρόνια έως και σήμερα μάχη του, μετά τη διάγνωσή του με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, επιτρέποντάς του την επικοινωνία μόνο μέσω συσκευής ομιλίας. Παράλληλα παρακολουθούμε τις καινοτόμες και αιχμηρές απόψεις του Χόκινγκ για τη Φυσική και κυρίως την πρωτοποριακή έρευνά του που προκάλεσε το θαυμασμό των καθηγητών του και τελικά οδήγησε στην ρηξικέλευθη θεωρία του για το σύμπαν. Παράλληλα βλέπουμε και τη γεμάτη αγάπη, περίπλοκη σχέση του με τη γυναίκα που τον στήριξε σε όλα τα πρώτα δύσκολα χρόνια προκειμένου εκείνος να συνεχίσει να ψάχνει την μια και μοναδική αιτιολογική εξίσωση για το Σύμπαν και το Χρόνο.

Ο Χρόνος υπήρξε πάντα αγαπημένο θέμα του αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ, προκειμένου να προσδιορίσει την αρχή και το τέλος του σύμπαντος, καθώς και ό,τι συντελείται ενδιαμέσως. Μάλιστα, το θέμα του χρόνου άρχισε να τον αφορά και σε προσωπικό επίπεδο, όταν στα 21 του χρόνια, το 1963, διαγνώστηκε με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα και του έδωσαν μόνο δύο χρόνια ζωής. Εκείνος, σε πείσμα όλων των προγνώσεων, ήθελε περισσότερο χρόνο ζωής, ακόμα κι αν αυτό συνεπαγόταν απώλεια ομιλίας και κίνησης. Και πολύτιμος σύντροφος ζωής του ήταν η γυναίκα του, Τζέιν Γουάιλντ, ένα πολύ δυνατό μυαλό, που αφοσιώθηκε στον Στίβεν και στην οικογένεια που δημιούργησαν. Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, συνέχισε να αναζητά τα όρια της θεωρητικής φυσικής και σύντομα το όνομά του εμφανιζόταν σε αναζητήσεις που εμπεριείχαν και εκείνο του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Το ανανεωμένο βιβλίο του καθηγητή «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου» έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Για τη σκηνοθεσία αυτής της φιλόδοξης, ανθρώπινης ιστορίας αγάπης επιλέχτηκε ο βραβευμένος με Όσκαρ Τζέιμς Μαρς, καθώς έχει αποδείξει πως μπορεί να κατανοεί συναισθηματικά και να συναισθάνεται αληθινούς ανθρώπους και αυτό να το αποτυπώνει στη μεγάλη οθόνη. Και αυτήν ακριβώς την ευαισθησία απαιτούσε η ταινία αυτή.

Η επιλογή του κατάλληλου ηθοποιού για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Στίβεν Χόκινγκ ήταν μια καίρια απόφαση, δεδομένου πως μιλάμε για ένα πολύ δημοφιλές δημόσιο πρόσωπο. Σύμφωνα με το σενάριο, έπρεπε να βρουν έναν ηθοποιό που να μπορεί πολύ εύκολα, μέσα στην ημέρα, να περνά από το νεαρό Χόκινγκ που περπατά και μιλά σε εκείνον που σταδιακά χάνει τους μύες του και καταλήγει σε αναπηρικό καροτσάκι. «Όποιος έπαιζε αυτόν το ρόλο θα έπρεπε να κάνει τρελή προετοιμασία. Και θα έπρεπε να πείσει και όλους όσοι τον γνωρίζουν τον Στίβεν, δηλαδή όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.» επισημαίνει ο σκηνοθέτης. Και το πρόσωπο του Έντι Ρέντμεϊν συγκέντρωνε τα πάντα. Σχολιάζει ο ηθοποιός «Όταν διάβασα το σενάριο με άφησε έκπληκτο το τι είχε περάσει αυτός ο άνθρωπος και τι είχε κατορθώσει από το 1963. Είναι από τις πιο εμπνευσμένες ιστορίες που έχω διαβάσει. Ο Στίβεν Χόκινγκ ενσαρκώνει την ελπίδα. Αλλά η ταινία αφορά και στον άνθρωπο πίσω από το είδωλο. Όταν τον συναντάμε είναι 21, γεμάτος ζωή. Παρά τα όσα βιώνει συνεχίζει να αγωνίζεται και να ζει, κλείνοντας το μάτι στη ζωή. Έχει ευφυΐα, θέληση, σοφία και πείσμα. Με τη γυναίκα του, ήταν διαφορετικοί άνθρωποι που συμπλήρωνε ο ένας τον άλλον, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Αυτό κι αν είναι ρομαντικό! » Ιδιαίτερη προσοχή έδωσε ο ηθοποιός στον τρόπο που όφειλε να κινεί τα φρύδια (πράγμα που σήμαινε πολύμηνες πρόβες), καθώς ο Χόκινγκ χρησιμοποιεί ελάχιστους μύες για να επικοινωνεί και ο Ρέντμεϊν έπρεπε να μάθει ακριβώς πώς να απομονώνει τους μύες του προσώπου του. Στο πλευρό του, η αφρόκρεμα των ειδικών ανέλαβε να τον εκπαιδεύσει, ενώ ειδικοί στη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα γιατροί του εξήγησαν ακριβώς τα συμπτώματα και την εξέλιξη της ασθένειας.

Στο ρόλο της Τζέιν βρίσκουμε τη Φελίσιτι Τζόουνς. Σχολιάζει η ηθοποιός «Είναι κάποια που ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Αφιέρωσε τη ζωή της στον Στίβεν, αλλά κάποια στιγμή θέλησε να διεκδικήσει και τη δική της υπόσταση ως ανεξάρτητος άνθρωπος. Ήθελε να είναι μια ξεχωριστή οντότητα γι’ αυτό και συνέχισε τις σπουδές της, ενώ παράλληλα φρόντιζε τον άνθρωπό της και την οικογένειά της. […] Από την αρχή υπήρξε μεταξύ τους έλξη, αλλά υπήρξε και πνευματική χημεία. Υπήρχε υγιής άμιλλα μεταξύ τους, που προκαλούσε καθέναν τους να γίνεται καλύτερος.»

Κι ενώ κάθε γάμος υφίσταται αλλαγές και εξελίσσεται με το χρόνο, ο συγκεκριμένος γάμος είχε τόσες δυσκολίες που, αν ήταν άλλοι, θα είχε λήξει ήδη από τις αρχές του. Κι όμως εκείνοι κατόρθωσαν κι έμειναν πολλά χρόνια μαζί. Σχολιάζει η Φελίσιτι Τζόουνς «…ενώ ήταν μαζί η Τζέιν γνωρίζει κάποιον άλλο και ο Στίβεν τον καλωσορίζει στο σπιτικό τους. Και όλο αυτό εξελίχτηκε σε μια πολύ ιδιαίτερη και αληθινά δυναμική σχέση μεταξύ τριών ανθρώπων. Η σχέση του Στίβεν και της Τζέιν είχε φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο που δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Αυτό φαίνεται και όταν, αργότερα, μπαίνει στην ιστορία και η Ιλέιν. Είναι μπερδεμένο, αλλά πολύ ανθρώπινο.» Στο ρόλο του καταλύτη Τζόναθαν βρίσκουμε τον Τσάρλι Κοξ «Είναι ένας καλός άνθρωπος που προσπαθεί να κάνει το σωστό.». Δεν πρόκειται για ένα χολιγουντιανής κοπής Καλό Τέλος, αλλά είναι καλό τέλος για όλους τους εμπλεκόμενους.