Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Είμαστε όλοι μαζί, είμαστε μια πόλη

Όχι δεν είναι ένας αγώνας ποδοσφαιρικού τύπου πράσινων κόκκινων.


Δεν είναι καν ένας αγώνας μεταξύ Παλληνιακού-Γέρακα . Έχω συμμετάσχει και ‘γω σε τέτοιες αναμετρήσεις και αυτό που κρατώ ως ομοιότητα με το σήμερα είναι ότι ήμασταν όλοι συμμαθητές όλοι φίλοι μεταξύ μας  που μετά τον αγώνα είχαμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα. 
Από το μεγάλο ζητούμενο της καθημερινότητας, το σχολειό που δεν είχαμε και κάναμε μάθημα στου «στάβλους»,  μέχρι το γενικότερο, το τι θα κάνουμε στη ζωή μας (το οποίο οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το σκεφτόμασταν και πολύ - ήμασταν άλλωστε πολύ νέοι).


Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι κάτι πολύ σοβαρότερο. Το Καλλικράτειο εγχείρημα έρχεται να εφαρμοστεί στην πράξη, κάτι που κατά την ταπεινή μου εκτίμηση προερχόμενη από 16ετή εμπειρία συμμετοχής στο Δημοτικό συμβούλιο Γέρακα μέσα από διάφορες θέσεις (ακόμη και του υποψήφιου Δημάρχου),  θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολο.


Μπορεί μέχρι τις εκλογές να δούμε και να ακούσουμε πολλά. Δηλώσεις, αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις, χτυπήματα κάτω από τη μέση (που ήδη έχουν ξεκινήσει) και πολλά άλλα. Οι εκλογές όμως καθώς και ο δρόμος μέχρι αυτές δεν είναι παρά μόνο μια μικρή παρένθεση.


Έρχεται στη συνέχεια η σκληρή καθημερινότητα που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική αρχή. Μια καθημερινότητα που θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή που αντιμετωπίζουν οι διοικήσεις των σημερινών ΟΤΑ. Μια καθημερινότητα που θα πρέπει να 
διαχειριστεί και να συνθέσει διαφορετικές νοοτροπίες και λογικές και που παράλληλα θα έχει απέναντί της απαιτητικούς δημότες (και δικαίως θα είναι απαιτητικοί). Αλλά με τις όποιες δυσκολίες θα ξεπεραστεί κι αυτό. Επιτρέψτε μου να είμαι αισιόδοξος μέσα στη γενικότερη κατήφεια και απαισιοδοξία που συναντώ σε κάθε μου βήμα. Η καθημερινότητα όσο σκληρή και αν είναι, όσο και αν απαιτεί τρομερή δουλειά από τους εκλεγμένους, μα σε μικρό μα σε μεγάλο διάστημα θα αντιμετωπιστεί.


Το δύσκολο είναι το άλλο το γενικότερο που έλεγα και παραπάνω αγαπητοί συνδημότες μου, και δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αγνοήσουμε. Το ΟΡΑΜΑ. Το που θέλουμε να την πάμε την πόλη και το τι θέλουμε να κάνουμε. Και εδώ δεν δυστυχώς δεν θα υπάρξουν νικητές. Εάν οι επιλογές μας είναι λάθος θα είμαστε όλοι χαμένοι. Από την εποχή που ο Γέρακας δεν είχε σχολείο και μαζί με αρκετούς από σας  πήγαμε στους «στάβλους», μέχρι σήμερα, οι δύο πόλεις έχουν διανύσει μεγάλη πορεία. Δεν έχετε παρά να δείτε γύρω σας. Τα αλματώδη βήματα της μιας και το σημειωτόν της άλλης. Νομίζω πως η επιλογή είναι εύκολη.


Ένα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πια. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ. Οι τοπικισμοί μπορεί να αποβούν μοιραίοι.


Δημήτρης Καρράς
Δημοτικός Σύμβουλος Γέρακα
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης 

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ (18-25 Σεπτεμβρίου 2010)