Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο Γέρακα

Μια αξέχαστη βραδιά, με ιστορική και πολιτιστική σημασία, έζησε η πόλη του Γέρακα, το περασμένο Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, με την παρουσίαση του μεγάλου Έλληνα Συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στην συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Γέρακα ανοίγοντας με μοναδικό τρόπο την αυλαία των καθιερωμένων πλέον εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη.


Με χειροκρότημα, περηφάνια και συγκίνηση το κοινό υποδέχτηκε τον σπουδαιότερο μουσουργό της Ευρώπης του 20ου αιώνα στον χώρο του Πολιτιστικού κέντρο του Δήμου το οποίο, ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης στην ομιλία του, χαρακτήρισε ως Κόσμημα όχι μόνο της Πόλης του Γέρακα αλλά και της ευρύτερης περιοχής.


Στην εκδήλωση, η Φιλαρμονική του Δήμου Γέρακα παρουσίασε, σε πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση, τη μοναδική διασκευή για συμφωνική μπάντα και χορωδία του έργου «Σουίτα μπαλέτου Ζορμπάς», από τον Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου μας, κ. Σπυρίδωνα Μπάκο ,με την συνεργασία κορυφαίων μουσικών της Λυρικής σκηνής και της Χορωδίας «Αmbitus». Την συναυλία παρουσίασε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Αλέξης Κωστάλας αναφερόμενος στο μεγάλο έργο του Έλληνα Συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.


Στην ομιλία του, ο Μίκης Θεοδωράκης, υπογράμμισε την τολμηρή και δύσκολη δουλειά και το ταλέντο που απαιτείται για την διασκευή ενός έργου για συμφωνική ορχήστρα σε έργο για συμφωνική Μπάντα, χαρακτηριστικά που κατέχει ο Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Δήμου Γέρακα, κ. Σπυρίδωνα Μπάκος.


Ο Δήμαρχος Γέρακα, κ. Αθανάσιος Η. Ζούτσος, με την σειρά του ευχαρίστησε τον Αρχιμουσικό για την προσωπική του αφοσίωση στην προσπάθειά για την πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης.


Πριν την έναρξη της συναυλίας, ο Δήμος Γέρακα τίμησε τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη για την πολυετή προσφορά του στην τέχνη, στον πολιτισμό, αλλά και στους αγώνες για την Δημοκρατία, με την προσφορά ενός γλυπτού μεταλλίου, από τον καταξιωμένο γλύπτη και ομότιμο καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π., τον κ. Γιώργο Καλακαλλά, που απεικονίζει τον τιμώμενο και αποτελεί έργο τέχνης μεγάλης αξίας, το οποίο έχει εκτεθεί στην Διεθνή Έκθεση Μεταλλίων στο Βερολίνο, το 2000. Ο Δήμαρχος Γέρακα, προσέφερε ακόμη ένα αντίγραφο του Βιβλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πηγή» - « Η Ιστορία του Γέρακα και της Πηγής».


Ο Δήμαρχος Γέρακα απευθυνόμενος στο κοινό ανέφερε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ενσταλάξει με μοναδικό τρόπο το πνεύμα και την ψυχή του Ελληνικού λαού σε όλα τα μουσικά του έργα. Η μουσική του αγαπήθηκε από όλους παγκοσμίως και το έργο του δεσπόζει μισό αιώνα στην ελληνική ιστορία και τέχνη.… είναι μεγάλη μας τιμή που σήμερα η Πόλη μας υποδέχεται τον μεγάλο Έλληνα Συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη»


Με την λήξη της συναυλίας ρωτήσαμε τον Μίκη Θεοδωράκη για τις εντυπώσεις του. Η απάντησή του σε μια λέξη «εξαιρετικό».


Σχετικά με την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στο Πολιτιστικό μας δείτε ακόμη εδώ.


Επίσης δείτε όλες τις φωτογραφίες εδώ. και εδώ το video από την εκδήλωση


Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Σεπτέμβριου 2010 συνεχίζονται. Δείτε στο www.newtime.gr το πλήρες πρόγραμμα.