Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

CINE ΓΕΡΑΚΑ Πέμπτη 5 έως Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ & ELYSIUM

ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ
PLAINS
Σκηνοθεσία: Κλέι Χολ.
Διάρκεια: 91 λεπτά
Ώρα έναρξης: 20.30 (Μια προβολή) (Μεταγλωττισμένη)

Ο Ντάστι (φωνή, Γιώργος Καπουτζίδης) είναι ένα γρήγορο και καλόκαρδο ψεκαστικό αεροπλάνο που ονειρεύεται να λάβει μέρος σε έναν εξαιρετικά απαιτητικό εναέριο αγώνα ταχύτητας. Υπάρχουν όμως μερικά εμπόδια. O Ντάστι δεν είναι φτιαγμένος για να πετάει σε αγώνες, αλλά για να ψεκάζει καλλιέργειες, αλλά το κυριότερο είναι ότι τρέμει τα ύψη, καθώς πάσχει από υψοφοβία. Παρόλους του φόβους του και χάρη στην ενθάρρυνση του μέντορά του Σκίπερ (φωνή, Ντίνος Σούτης), ενός μαχητικού αεροπλάνου του πολεμικού ναυτικού, ο πρωταγωνιστής με τον ένα κινητήρα και τους μόλις 680 ίππους καταφέρνει να κριθεί, οριακά βέβαια, υποψήφιος για να διαγωνιστεί. Το φιλότιμο του Ντάστι και το γεγονός ότι είναι πραγματικά γρήγορος θα απειλήσουν τον πρωταθλητή Ριπσλίνγκερ (φωνή, Τηλέμαχος Κρεβάικας), που θα κάνει τα πάντα για να αποτύχει ο αντίπαλός του. Όταν όμως προκύψει μια μεγάλη ανατροπή στο αποκορύφωμα του αγώνα, ο Ντάστι θα χρειαστεί όλο του το κουράγιο για να ανταποκριθεί στην υπέρτατη δοκιμασία. Με την υποστήριξη των παλιών και νέων του φίλων, ο ήρωας θα φτάσει τόσο ψηλά όσο δεν είχε ποτέ του ονειρευτεί. Και μαζί του όλοι εμείς.



Όσο οι τροχοφόροι ήρωες των Αυτοκινήτων (Cars) γκαζώνουν στους δρόμους, σε έναν άλλο κόσμο, πιο ψηλά, κάποιοι νέοι παράτολμοι ήρωες διασχίζουν τους αιθέρες στη νέα τρισδιάστατη περιπέτεια κινουμένων σχεδίων της Disney. Τα «Αεροπλάνα» (Planes) είναι μια συναρπαστική κωμωδία με γερές δόσεις δράσης, σε παραγωγή του John Lasseter, ενός από τα πιο δημιουργικά μυαλά του σύγχρονου animation, που υπόσχεται να μας συγκινήσει με την ιστορία του Ντάστι, ενός ταπεινού μονοκινητήριου αεροπλάνου που τολμά να λάβει μέρος στην πιο δύσκολη δοκιμασία της ζωής του. Μαζί του θα γνωρίσουμε μια νέα αξέχαστη ομάδα, θα έρθουμε σε επαφή με εναέριους «κινητήρες» από κάθε γωνιά της γης και θα κάνουμε τον γύρω του κόσμου στους αιθέρες: Αμερική, Γερμανία, Μεξικό, Ινδία και Κίνα είναι μερικά από τα μέρη που θα επισκεφθούμε. Ας δέσουμε τις ζώνες μας, λοιπόν, γιατί είναι ώρα να απογειωθούμε!


ELYSIUM
Σκηνοθεσία: Neill Blomkamp
Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley
Διάρκεια: 109 λεπτά
Ώρα έναρξης: 22.30 (Μια προβολή)

Έτος 2154. Δύο τάξεις ανθρώπων υπάρχουν. Οι πλούσιοι που ζουν στο διαστημικό σταθμό Elysium και οι υπόλοιποι που ασφυκτιούν στη γη. Βασικό μέλημα των κατοίκων της γης είναι η επιβίωση, αφού το έγκλημα, η φτώχεια και οι θανατηφόρες ασθένειες κυριαρχούν. Ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να επιφέρει την ισότητα ανάμεσα στις δυο τάξεις είναι ο Max (Matt Damon), ένας συνηθισμένος τύπος που πρέπει πάση θυσία να φτάσει στον Elysium. Με τη ζωή του να ακροβατεί, θα πάρει μέρος σε μια πολύ επικίνδυνη αποστολή που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη σκληροπυρηνική γενική γραμματέα του Elysium, Delacourt (Jodie Foster) και τους αιμοδιψείς μισθοφόρους της. Αν ο Max πετύχει δεν θα σώσει μόνο τη δική του ζωή, αλλά και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων πίσω στον πλανήτη γη.

Χορταστικό, ελεγειακό, αστείο, αγωνιώδες και φορτισμένο από μια διάχυτη μελαγχολία για το παρόν και μέλλον της ανθρωπότητας, το «Εlysium» είναι το σκεπτόμενο blockbuster που μας αξίζει. Είναι δύσκολο να μην θαυμάσεις την εικονογράφηση του σκονισμένου σκηνικού της Γης (γυρισμένο στις φαβέλες του Μέξικο Σίτι) σε μια πραγματικότητα που δεν απέχει πολύ από τον τρόπο που ζουν εκατομμύρια πληθυσμοί αυτήν τη στιγμή στον πλανήτη. Και είναι ακόμη πιο δύσκολο να μην συγκινηθείς από τον τρόπο που οι απόκληροι αυτού του ίδιου κόσμου ζουν σε όλη τους τη ζωή με το όνειρο ενός παράδεισου που δεσπόζει στο κέντρο του ουρανού.

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως ο Μπλομκαμπ κάνει χωρίς την παραμικρή ενοχή μελόδραμα την απτή πραγματικότητα μιας διχασμένης ανθρωπότητας. Ούτε μόνο η απλότητα με την οποία χτίζει το ανθρώπινο δράμα που θα γίνει η γέφυρα ανάμεσα στους δύο κόσμους. Αυτό που κυρίως ξεχωρίζει στο «Elysium» είναι η αίσθηση ενός παραμυθιού που θα μπορούσες να αφηγείσαι εδώ και δεκαετίες τώρα σε ένα παιδί προκειμένου να το κάνεις να συνειδητοποιήσει πως η ευτυχία έχει νόημα μόνο όταν έχει ως μέτρο της τον άνθρωπο.

Η σπάνια αρετή του να βλέπεις κάτι που μοιάζει με blockbuster αλλά είναι στην πραγματικότητα το όραμα ενός σκεπτόμενου δημιουργού, κάνει το «Elysium» να μοιάζει με ένα υβρίδιο που, ωστόσο, δεν προδίδεται ποτέ από την φιλοδοξία του. Μπορεί οι καλοί και κακοί να είναι μονοδιαστάτοι και η δράση στο δεύτερο μέρος να παίρνει κεφάλι από την ελεγειακή αναδίπλωση του πρώτου μέρους, αλλά ο Μπλομκαμπ είναι σταθερός στην ευθεία γραμμή που κάνει το μύθο του να ξεφεύγει από το γεγονός του αν βρίσκεται ενσωματωμένος σε μια απόλυτα ή όχι πετυχημένη ταινία.



Στον κυριολεκτικά σωματικό τρόπο που ο Ματ Ντέιμον ακολουθεί νομοτελειακά τη μοίρα ενός απλού ανθρώπου καταδικασμένου να γίνει ένας κατά λάθος σωτήρας, στην παγωμένη ερμηνεία της Τζόντι Φόστερ ως αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας ζωής που έχοντας φτάσει στον παράδεισο δεν έχει τίποτα περισσότερο να προσμένει από την... κόλαση, στην κομίξικη παράνοια ενός ήρωα (ο Σάρλτο Κόπλεϊ του «District 9») που ενσαρκώνει την ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στη Γη και τον απρόσιτο πλανήτη και τελικά μέσα στα σπλάχνα του «Elysium» βρίσκεται ζωντανή, άλλοτε βαρύ και σπαρακτικό και άλλοτε ελαφρύ σαν μια εφηβική ονειροπόληση το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας για όλους... ανεξαιρέτως.