Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Η παρέμβαση του Δημάρχου Παλλήνης έλυσε το ζήτημα του προσωπικού των παιδικών σταθμών Πανελλαδικά

Δεν ξέρω πόσοι έχετε παρακολουθήσει το ζήτημα των παιδικών σταθμών και την αγωνία που περνάνε οι γονείς μέχρι να δούνε αν τα παιδιά τους θα γίνουν δεκτά σε κάποιον Δημοτικό Σταθμό είτε μέσω ΕΣΠΑ-ΕΕΤΑΑ, είτε μέσω των διαδικασιών του Δήμου.

Σε προηγούμενη ανάρτησή μου είχα γράψει ότι τον Αύγουστο υπάρχει η αγωνία για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο αλλά και η αγωνία για την εισαγωγή σε Παιδικό Σταθμό, και μη σας φαίνεται υπερβολή ή σχήμα λόγου.

Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω τη διαδικασία για να έχετε εικόνα.
Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου μας συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” το οποίο χρηματοδοτεί μητέρες, που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος, για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, Δημοτικούς ή Ιδιωτικούς. 

Στα αποτελέσματα αυτών των αιτήσεων ο Δήμος δεν έχει καμία παρέμβαση. Εξάγονται και ανακοινώνονται από την ΕΕΤΑΑ και μιας και δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να υποβάλουν αίτηση και στην ΕΕΤΑΑ και στο Δήμο, είναι κατανοητό πως τα αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ πρέπει να προηγηθούν. 

Στις 25 Αυγούστου ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ τα πρώτα ονόματα παιδιών που θα πάνε στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, αφήνοντας όμως “απ’ έξω” πολλά παιδιά, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. 
Μετά από πιέσεις βρέθηκαν επιπλέον χρήματα και η ΕΕΤΑΑ ανακοίνωσε συμπληρωματικούς πίνακες στις 30 Αυγούστου (Παρασκευή 12:00 το βράδυ).

Ο Δήμος θα πάρει παιδιά 
α) και από αυτά που είχαν κάνει αίτηση στην ΕΕΤΑΑ και δεν πέρασαν 
β) και από αυτά που δεν είχαν κάνει καθόλου αίτηση στην ΕΕΤΑΑ παρά μόνο στο Δήμο, 
προκειμένου να συμπληρωθεί στο maximum η χωρητικότητα των παιδικών μας σταθμών, και εφαρμόζοντας κριτήρια που έχουν θεσπιστεί και που είναι κυρίως οικονομικά (εισόδημα).

Οι πάντες είχαν ξεχάσει ότι για να πάρει έστω και ένα παιδί ο Δήμος, ο οποιοσδήποτε Δήμος, πρέπει να έχει και το απαραίτητο προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς το οποίο στη μεγάλη του πλειοψηφία εργάζεται με συμβάσεις ενός έτους, οι οποίες έληγαν στις 31 Αυγούστου. Με απλά λόγια, όσα παιδιά και αν ανακοίνωνε η ΕΕΤΑΑ, ή ο ΔΗΜΟΣ, οι παιδικοί σταθμοί δεν μπορούσαν να ανοίξουν χωρίς το προσωπικό. 

Ο Δήμαρχος Παλλήνης ήταν ο μοναδικός που το φώναξε από την αρχή και μάλιστα ξέρω ότι το φώναξε και έντονα. Έτσι είχαμε τη χθεσινή απόφαση με την οποία ανανεώνεται η σύμβαση του προσωπικού για ένα χρόνο ακόμη. Η επιμονή του Δημάρχου Παλλήνης είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουν οι σταθμοί σε όλη την Ελλάδα. 

Ο Οργανισμός προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Παλλήνης (είναι το Νομικό Πρόσωπο που έχει στην ευθύνη του τους σταθμούς, με Πρόεδρο τον Ανδρέα Μαντζώρο) έχει ήδη ξεκινήσει τη διαλογή των αιτήσεων προκειμένου να αφαιρεθούν αυτές που προκρίθηκαν μέσω ΕΕΤΑΑ. Στη συνέχεια με βάση τα κριτήρια που έχει θεσπίσει ο Δήμος θα γίνουν οι ανακοινώσεις, μάλλον στις αρχές της επόμενης εβδομάδος. 

Διαβάστε παρακάτω το Δελτίο Τύπου του Δήμου

Λύθηκε το πρόβλημα με το προσωπικό των Οργανισμών Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας και του Δήμου Παλλήνης - όπως και όλης της Ελληνικής Επικράτειας - μετά τις καθοριστικής σημασίας κινήσεις του Δημάρχου Παλλήνης κ. Αθ. Ζούτσου που έτυχαν της άμεσης ανταπόκρισης από την Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα.Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Επρόκειτο για έναν «αγώνα δρόμου» εν μέσω καλοκαιριού προκειμένου να μπορέσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Παλλήνης να λειτουργήσουν με την έναρξη της περιόδου. Οι κινήσεις αφορούσαν κυρίως το 2ο σκέλος του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» που είναι το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών και που χωρίς αυτό η λειτουργία τους ήταν αδύνατη. Ο Δήμαρχος Παλλήνης διορατικά είδε το πρόβλημα και κινήθηκε έγκαιρα, εύστοχα, και επίμονα προς τα ευήκοα ώτα της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κας.Εύης Χριστοφιλοπούλου, με αποτέλεσμα οι ενέργειες της τελευταίας να λύσουν το πρόβλημα Πανελλαδικά.

Η παρέμβαση του Δημάρχου Παλλήνης, κρίνεται ως καταλυτική, για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της προσχολικής Αγωγής των Δήμων της χώρας, καθώς κανένας άλλος Δήμος δεν είχε σπεύσει, ούτε στο παρά πέντε της σχολικής χρονιάς, να ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση την έγκαιρη ανανέωση των συμβάσεων προσωπικού στην προσχολικής Αγωγή.

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εγκρίθηκε η κίνηση διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ Α’ βαθμού και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών.

Για το Δήμο Παλλήνης αυτό σημαίνει την ανανέωση των συμβάσεων για ένα έτος 48 ατόμων που εργάζονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τώρα ανοίγει ο δρόμος για την ανακοίνωση των ονομάτων των παιδιών που θα πάνε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, προκειμένου να πάρει τέλος η αγωνία εκατοντάδων γονιών. Τα ονόματα θα ανακοινωθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος.