Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Περί ανωνυμίας των blogs

Εχει παραγίνει το κακό με την ανωνυμία στα blog. Εύκολη και τσάμπα λύση που κάνει τσάμπα μάγκες. Το να φτιάξεις ένα blog είναι το πιο εύκολο internetικά πράγμα και δεν κοστίζει τίποτα.

Ετσι λοιπόν αρκετοί χέστες φτιάχνουν ένα blog και ξεκινούν μια υβριστική επίθεση εναντίον των αντιπάλων τους. Μια επίθεση που σαφέστατα αφού είναι ανώνυμη δεν μπορεί να αποδειχθεί η ακρίβειά της ή όχι. Αλλωστε και τους γράφοντες τέτοιου είδους άρθρα δεν τους ενδιαφέρει η απόδειξη των γραφομένων τους αλλά οι εντυπώσεις της στιγμής που θα αφήσουν στον τυχαίο αναγνώστη.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που φτιάχνουν ένα blog και μέσα από αυτό βρίζουν. Είναι και αυτοί που σχολιάζουν ανώνυμα τα γραφόμενα κάποιου άλλου και που επίσης βρίζουν. Εχω παράδειγμα αυτό εδώ το blog (www.dimitriskarras.com) – που δεν είναι δωρεάν γι’ αυτό έχει συγκεκριμένο domain).

Οταν πρίν από τρία χρόνια το ξεκίνησα (2007 και όχι προεκλογικά όπως τόσα άλλα), ρομαντικός ών, και υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης είχα επιτρέψει ελέυθερα το σχολιασμό των κειμένων. Αναγκαζόμουνα λοιπόν εκ των υστέρων να σβήνω τα υβριστικά. Στη συνέχεια εφάρμοσα το μετριασμό ή moderation στα ελληνικά, ώστε να εγκρίνω τα σχόλια πριν τα δημοσιεύσω. Το τι έχω απορρίψει δεν μπορείτε να φανταστείτε. Υβρεις τόσο για πρόσωπα που εκτίθενται δημοτικά, και μάλιστα σε άλλους συνδυασμούς από αυτόν που συμμετέχω, όσο και για επαγγελματίες της περιοχής. Τώρα σκέφτομαι να αποκλείσω τελείως τα σχόλια. 

Σε κάποιες αναρτήσεις το έχω κάνει ήδη (και σε αυτή δεν επιτρέπω σχόλια - όποιος θέλει ας σχολιάσει στο facebook που θα κοινοποιήσω την ανάρτηση, για να έχουμε και το ονοματεπώνυμό του), αλλά επειδή ένα blog χωρίς σχόλια δεν έχει νόημα κατά τη γνώμη μου, προσπαθώ να εφαρμόσω εναλλακτικό τρόπο σχολιασμού όπου θα αποκλείεται η ανωνυμία.

Ο κάθε πονεμένος και ψυχανώμαλος βγάζει τ’ αποθημένα του βρίζοντας και προσβάλλοντας, ανώνυμα πάντα, μέσα από ένα blog. «ΠΟΝΤΙΚΙΑ» τους λέει ο Δημήτρης Δανίκας στο «ΒΗΜΑ» σε ένα άρθρο που μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=345927&dt=29/07/2010#ixzz0v4eDhlaQ και εδώ: http://www.dimitriskarras.com/2010/07/blog-post_29.html

Την αφορμή γι’ αυτό το κείμενο μου την έδωσε πρόσφατη συζήτηση που ξεκίνησε στο site του συλλόγου «ΠΗΓΗ» (www.gerakas.org.gr), σχετικά με μηνύσεις που θα γίνουν σε υποτιθέμενους διαχειριστές blog που τα βάζει με τους αντιπάλους του Δημάρχου Γέρακα κ. Ζούτσου.
Αγαπητοί φίλοι που απειλείτε για μια ακόμη φορά αυτό το Σύλλογο, έχετε αναρωτηθεί ποιός άνοιξε τον ασκό του Αιόλου;

Επειδη παρακολουθώ πολύ στενα τα internetικα δρώμενα κατηγορηματικά σας λέω ότι ο ασκός άνοιξε από τη δική σας πλευρά με δύο blog που βρίζουν το Δήμαρχο, πάντα ανώνυμα.

Αλλά και πάλι δεν είναι αυτό το θέμα. Δεν γράφω αυτό το κείμενο για να πώ ότι το ένα ανώνυμο blog είναι καλύτερο από τα άλλα. Ολους τους ανώνυμους τους έχω κατατάξει στο ίδιο έσχατο σημείο εκτίμησης.

Το ποίος ξεκίνησε πρώτος δεν έχει σημασία, γιατί στον κατήφορο κανείς δεν θα βρει να κρατηθεί από κάπου και θα κυλίσουν όλοι στο τέλος. Σημασία έχει απο κοινού να καταδικάσουμε τις ανώνυμες ύβρεις και από κοινού να απομονώσουμε τέτοιου είδους φωνές. Δεν τους χρειάζεται κανείς μας.