Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Σινέ ΓΕΡΑΚΑΣ 15-21/08/2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΥΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ
MURDER BY DEATH
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Μουρ.
Πρωταγωνιστούν: Πίτερ Σέλερς, Ντέιβιντ Νίβεν, Άλεκ Γκίνες, Μάγκι Σμιθ, Πίτερ Φολκ.
Διάρκεια: 94 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη & Παρασκευή 20.45 (Μια προβολή)


Οι πιο διάσημοι ντετέκτιβ του κόσμου προσκαλούνται σε μια μυστηριώδη έπαυλη για δείπνο. Ο οικοδεσπότης τους ανακοινώνει ότι θα γίνει ένας φόνος μέσα στο σπίτι μέχρι τα μεσάνυχτα- εκείνοι καλούνται να λύσουν το μυστήριο. Η αμοιβή του νικητή θα είναι 1 εκατομμύριο δολάρια.

Από την «εγκληματικά» ιδιοφυή πένα του Νιλ Σάιμον, του θεατρανθρώπου που βραβεύτηκε με Τόνι, Έμμυ, Πούλιτζερ και στον οποίο χρωστάμε ευφορικές στιγμές στη σκηνή και στο πανί όπως τα «Ξυπόλητοι στο Πάρκο», «Παράξενο Ζευγάρι», «Sweet Charity», το «Πρόσκληση σε Γεύμα από έναν Υποψήφιο Δολοφόνο» προφανώς και είναι κάτι παραπάνω από μία διασκεδαστικότατη παρωδία των παραδοσιακών φιλμ μυστηρίου. Πολυαγαπημένη από το κοινό, πνευματώδης στην ατάκα και επίκαιρη λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος σε ταινίες που εξιχνιάζουν φονικά αινίγματα, η ταινία του Ρόμπερτ Μουρ είναι μία κωμωδία φόρος τιμής σε ένα είδος που εξάπτει το νου (λογοτεχνικά και κινηματογραφικά) και μία ευκαιρία για να απολαύσεις συγκεντρωμένο ένα all-star καστ ολκής.

Στην ανορθόδοξη «υπόθεση» που στήνει ο Σάιμον με σκοπό να κατακερματίσει και στη συνέχεια να σατιρίσει το είδος, ο θεατρικός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Μουρ ακολουθεί μία ταιριαστή «εσώκλειστη» ροή που εγκλωβίζει το μυστήριο και ασφαλώς το γέλιο. Μαζί τους ένα ιδεώδες καστ που ισορροπεί τον αυτοσαρκασμό και την ειρωνεία στη μίμηση. Με έμπνευση μυθιστορηματικούς ήρωες και κινηματογραφικά αρχέτυπα που διατρέχουν από τον Πουαρό και την Μις Μαρπλ ως τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και τον Ντάσιελ Χάμετ, οι επισκέπτες της έπαυλης το διασκεδάζουν ερμηνευτικά: Μάγκι Σμιθ και Ντέιβιντ Νίβεν σε ένα φίνο ζευγάρωμα, ο επιθεωρητή «Κολόμπο» Πίτερ Φολκ σε μία αυτοαναφορική σχεδόν εμφάνιση, ο ανυπέρβλητος Άλεκ Γκίνες ως τυφλός μπάτλερ και ο Πίτερ Σέλερς ως «ανάποδος» Τσάρλι Τσαν. Μπορεί ο Τρούμαν Καπότε ως δαιμόνιος οικοδεσπότης να βγαίνει μονοδιάστατος και να ωχριά μπροστά στην υποκριτική της υπόλοιπης ομάδας, από την άλλη είναι ο… Τρούμαν Καπότε στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση.


Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΤΖΟΑΝ
RED JOAN
Σκηνοθεσία: Τρέβορ Ναν.
Πρωταγωνιστούν: Τζούντι Ντεντς, Στίβεν Κάμπελ Μουρ.
Διάρκεια: 101 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη & Παρασκευή 22.45 (Μια προβολή)


Η Τζόαν Στάνλεϊ ζει μια ήρεμη ζωή, ως συνταξιούχος, στα προάστια του Λονδίνου. Μέσα σε μια βδομάδα τα πάντα θα ανατραπούν, καθώς η ΜΙ5 την συλλαμβάνει και την κατηγορεί πως δρούσε ως κατάσκοπος των Σοβιετικών. Έτσι μεταφερόμαστε στο Κέιμπριτζ της δεκαετίας του ’30, όπου η νεαρή Τζόαν απολαμβάνει τον έρωτά της με έναν Ρώσο, αλλά και στη δεκαετία του ’40, όπου ως καταξιωμένη επιστήμονας συγκλονισμένη από τον όλεθρο της ατομικής βόμβας, ορκίζεται να κάνει τα πάντα ώστε ο κόσμος να γίνει καλύτερος.

Η Τζούντι Ντεντς αυτή τη φορά γίνεται κατάσκοπος υποδυόμενη τη διάσημη «Granny spy» που συνελήφθη σε ηλικία σχεδόν ενενήντα χρόνων, επειδή διακινούσε εμπιστευτικά και άκρως απόρρητα έγγραφα της Βρετανικής κυβέρνησης στη Σοβιετική Ένωση κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Το 1999 η Τζόαν Στάνλεϊ κατηγορείται προς τεράστια έκπληξη της οικογένειάς της και της κοινής γνώμης ως κατάσκοπος των Ρώσων. Εξασθενημένη και ηλικιωμένη, η Τζόαν απαντάει στις ανακρίσεις της ΜΙ5 αλλά και του γιου της, αφηγούμενη πώς κατέληξε στην απόφασή της να δώσει στους Σοβιετικούς το κλειδί της ατομικής βόμβας. Έτσι μέσα από φλας μπακ διηγείται την ιστορία της από τα χρόνια που σπούδαζε στο Κέμπριτζ, τη γνωριμία της με άτομα που άλλαξαν την κοσμοθεωρία της και τους έρωτες που σημάδεψαν τη ζωή της.

Βασισμένος στην αληθινή ιστορία της κατασκόπου Μελίτα Νόργουντ και στο ομώνυμο βιβλίο της δικηγόρου Τζένι Ρούνι, ο σκηνοθέτης Σερ Τρέβορ Ναν καταπιάνεται με μια συναρπαστική ιστορία κατασκοπείας, ακολουθώντας τη δοκιμασμένη συνταγή των ακαδημαϊκών βιογραφιών.  

ΘΕΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΟΥ ΚΑΝΑΜΕ; 2
QU’EST-CE QU’ ON A ENCORE FAIT AU BON DIEU?
Σκηνοθεσία: Φιλίπ ντε Σοβερόν.
Πρωταγωνιστούν: Κριστιάν Κλαβιέ, Σαντάλ Λομπί, Αρί Αμπιτάν, Μεντί Σαντούν.
Διάρκεια: 98 λεπτά
Ώρα έναρξης: Σάββατο & Κυριακή 20.45 (Μια προβολή)
Δευτέρα 21.30 (Μια προβολή)
Τρίτη & Τετάρτη 22.45 (Μια προβολή)


Πέντε χρόνια μετά τη σαρωτική εμπορική επιτυχία «Θεέ μου, τι σου Kάναμε;» που έσπασε τα ταμεία παγκοσμίως, η πιο αγαπημένη οικογένεια της Γαλλίας επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη για νέες, ξεκαρδιστικές περιπέτειες. Αυτή τη φορά, ο Κλοντ και η Μαρί Βερνέιγ έχουν να αντιμετωπίσουν ένα καινούργιο πρόβλημα. Οι τέσσερις γαμπροί τους έχουν αποφασίσει να φύγουν από τη Γαλλία με τις συζύγους και τα παιδιά τους και να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Ανίκανοι να φανταστούν ότι η οικογένειά τους δεν θα είναι κοντά, ο Κλοντ και η Μαρί προσπαθούν απεγνωσμένα να τους κρατήσουν δίπλα τους.

Στην πρώτη ταινία, ο υποψήφιος για Σεζάρ Κριστιάν Κλαβιέ (Αστερίξ και Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα), υποδύεται τον Κλοντ, ο οποίος ζει μαζί με την γυναίκα του Μαρί που υποδύεται η Σαντάλ Λομπί. Οι αξιαγάπητες κόρες τους Οντίλ, Ιζαμπέλ και Σεγκολέν έχουν παντρευτεί τον Εβραίο Νταβίντ, τον Αλγερινό Ρασίντ και τον Κινέζο Τσάο, αντίστοιχα. Το κερασάκι στην τούρτα μπαίνει από την μικρότερη κόρη τους, Λορ, που τους ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί τον Ιβοριανό Σαρλ. Όλα, βέβαια, τελειώνουν καλά και ο Κλοντ και η Μαρί μαθαίνουν να αγαπούν τη διαφορετικότητα των γαμπρών τους.

Στο πολυαναμενόμενο σίκουελ, το πρόβλημά τους είναι ότι οι κόρες τους, όχι μόνο παντρεύτηκαν ξένους γαμπρούς, αλλά σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, είτε για προσωπικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους. Την ίδια στιγμή, ο πατέρας του Σαρλ, Αντρέ Κοφί, θα έρθει αντιμέτωπος με μια έκπληξη…

Ο σκηνοθέτης, όπως και στην πρώτη ταινία, δεν ήθελε να υπάρχει ένα μήνυμα στην ιστορία, αν και το κοινό βρήκε πολλά και διαφορετικά μηνύματα. Το μόνο που ήθελε ήταν να περάσουν καλά οι θεατές και να γελάσουν. Το μήνυμα της ταινίας λοιπόν είναι απλό. Μπορούμε όλοι να τα πάμε μεταξύ μας καλά και όλοι μπορούν να μάθουν να κοιτάνε πέρα από το χρώμα και την κουλτούρα κάποιου.

ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΜΟΥ
MI OBRA MAESTRA
Σκηνοθεσία: Γκαστόν Ντουπράτ.
Πρωταγωνιστούν: Γκιγιέρμο Φρανκέλα, Ραούλ Αρεβάλο, Λουίς Μπραντόνι.
Διάρκεια: 100 λεπτά
Ώρα έναρξης: Σάββατο & Κυριακή 22.45 (Μια προβολή)
Δευτέρα 23.10 (Μια προβολή)


Ο Αρτούρο είναι ένας γοητευτικός, εκλεπτυσμένος και αρκετά αδίστακτος γκαλερίστας. Έχει τη δική του γκαλερί στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, μια πόλη που τον συναρπάζει. Ο Ρένζο είναι ένας δύστροπος καλλιτέχνης, ένας πικρόχολος ζωγράφος σε σαφή παρακμή. Μισεί οποιαδήποτε μορφή κοινωνικότητας και ζει απομονωμένος σε ένα απεριποίητο σπίτι. Παρόλο που τους δύο άντρες τους συνδέει μια παλιά φιλία, δε συμφωνούν σχεδόν σε τίποτα. Οι απόψεις και οι ιδέες τους είναι τόσο αντίθετες, που δημιουργούν συνέχεια μεταξύ τους μεγάλες εντάσεις και συγκρούσεις. Ωστόσο, παρά τις διαφορές αυτές, είναι σπουδαίοι φίλοι. Και αυτή η κωμωδία είναι γι’ αυτή τη φιλία και τις συνέπειες της.

Ο Γκαστόν Ντουπράτ , έχοντας στα χέρια του το σενάριο του αδερφού Αντρές, ο οποίος μάλιστα υπήρξε διευθυντής μουσείου κι άρα γνωρίζει εκ των έσω τα πράγματα, με αφορμή την περίπτωση μιας χαριτωμένης απάτης, στήνει μια πνευματώδη κωμωδία, σατιρίζοντας τις πρακτικές των ατζέντηδων και την παράνοια του κοινού που ενδιαφέρεται περισσότερο για τα σκάνδαλα και τις ίντριγκες, παρά για το έργο αυτό κάθ 'εαυτό. Παράλληλα όμως μέσα από τον κόσμο της τέχνης, ο Ντουπράτ εξετάζει το πώς λειτουργεί η κοινωνία της Αργεντινής, παραδίδοντας τη δική του εικόνα για τη χώρα του, βλέποντας όμως με συμπάθεια τον άνθρωπο σε όποια θέση κι αν βρίσκεται, ό,τι κι αν τελικά εξαναγκάζεται να κάνει λόγω συνθηκών. Κρατώντας τις ισορροπίες και διατηρώντας μέχρι τέλους το κομψό τους χιούμορ, οι ήρωές του Ντουπράτ, γελοίοι και τραγικοί ταυτόχρονα, περιπλανιούνται στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, αλλά και στα εντυπωσιακά φυσικά τοπία του Σαν Σαλβαδόρ, προσπαθώντας να ξεφύγουν κατά βάση από τον φόβο του θανάτου.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ
THE LION KING
Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό.
Διάρκεια: 118 λεπτά
Ώρα έναρξης: Τρίτη & Τετάρτη 20.40 (Μια προβολή)
(Μεταγλωττισμένη)


Ο μικρός Σίμπα είναι ο διάδοχος του πατέρα του, Μουφάσα. Δεν είναι όλοι, όμως, χαρούμενοι στο βασίλειο με την έλευση του μικρού λιονταριού. Ο Σκαρ, ο αδερφός του Μουφάσα -και μέχρι πρότινος διεκδικητής του θρόνου- έχει άλλα σχέδια. Το μονοπάτι για τον θρόνο χαράζεται με προδοσία, οδηγώντας την κατάσταση σε τραγωδία, με αποτέλεσμα να εξοριστεί ο Σίμπα. Με τη βοήθεια των καινούργιων φίλων του, ο Σίμπα θα σταθεί στο ύψος του και θα διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν δικαιωματικά.

Η κλασική ταινία της Disney από το 1994, ζωντανεύει ξανά, αυτή τη φορά σε μια CGI και live action εντυπωσιακή κινηματογραφική μίξη. Τα ηνία αυτού του φιλόδοξου και απαιτητικού εγχειρήματος αναλαμβάνει ο εξαιρετικός Jon Favreau, που έχει ήδη κλέψει την παράσταση με το εντυπωσιακό Βιβλίο της Ζούγκλας, το οποίο απέσπασε Όσκαρ Οπτικών Εφέ. Ο νέος Βασιλιάς των Λιονταριών τιμά το DNA του και μας ταξιδεύει στην αφρικανική σαβάνα με όχημα μία από τις πιο συγκινητικές ιστορίες του σινεμά, προσφέροντας μας ένα καθηλωτικό θέαμα. Μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του σύγχρονου θεάματος και της μουσικής βιομηχανίας δίνουν τις φωνές τους στους αξέχαστους ήρωες, ανάμεσα τους οι Donald Glover, Beyoncé Knowles-Carter, James Earl Jones, Chiwetel Ejiofor, Alfre Woodard και Seth Rogen. 25 χρόνια μετά, ο Βασιλιάς επιστρέφει μεγαλοπρεπής, μαγεύει με τις ολοζώντανες, σπαρταριστές εικόνες του και συγκινεί μικρούς και μεγάλους.

Η αλληγορία είναι εξαιρετική και η ταινία χάρη στις νέες τεχνικές δίνει πιο ρεαλιστικές εικόνες από τα κινούμενα σχέδια, όπως την είχαμε συνηθίσει. Ο συνδυασμός πραγματικών και συνθετικών τοπίων και ζώων δίνει νέα πνοή στην ιστορία και επιπλέον συναισθηματικές εντάσεις χάρη στη μουσική επένδυση με ήχους από την Αφρική, ενώ δεν απουσιάζουν και στιγμές έξυπνου χιούμορ που βρίσκεται πιο κοντά στην εποχή μας.

Μια αριστουργηματική ταινία για όλη την οικογένεια.