Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

7ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

Σε καιρούς κατά τους οποίους η χώρα μας δοκιμάζεται από συνεχιζόμενη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, κάποιοι Έλληνες έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν έναν δυναμικό πολιτιστικό θεσμό, στηριζόμενοι στην παγκόσμιας εμβέλειας μορφή του φιλόσοφου Επίκουρου, το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας.

Το Σαββατοκύριακο 11-12 Φεβρουαρίου 2017, το Συμπόσιο διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης για έβδομη συνεχή χρονιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» στην περιοχή καταγωγής του φιλοσόφου, τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, τον σημερινό Γέρακα.

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε σε κλίμα φιλίας και πνευματικής απόλαυσης, που βίωσαν πάνω από τετρακόσιοι σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.

Την έναρξη του Συμποσίου κήρυξε ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνέχιση της σημαντικής εκστρατείας συλλογής υπογραφών για την κατοχύρωση του Δικαιώματος της Ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (www.eudaimonia.eu) μια πρόταση που έγινε σε προηγούμενο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας.

Το φετινό Συμπόσιο ήταν αφιερωμένο στο μεγαλειώδες φιλοσοφικό ποίημα των 7.415 στίχων του επικούρειου Ρωμαίου ποιητή Λουκρήτιου, “Περί της φύσεως των πραγμάτων”, χειρόγραφο του οποίου ανακαλύφθηκε σε ένα γερμανικό μοναστήρι ακριβώς πριν 600 χρόνια, το 1417.

Όπως αναδείχθηκε στο Συμπόσιο, η επικούρεια φιλοσοφία επηρέασε μέσω του ποιήματος αυτού σημαντικούς επιστήμονες της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού όπως ο Γαλιλαίος, ο Νεύτων, ο Λαβουαζιέ και ο Δαρβίνος και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Τόμας Τζέφφερσον, οι Γάλλοι εγκυκλοπαιδιστές, οι Άγγλοι Ωφελιμιστές κ.α.

Επιπλέον στο Συμπόσιο υπήρξε έντονη αναφορά στην κοινωνική διάσταση της Επικούρειας φιλοσοφίας. Ανάμεσα στις εξαιρετικές ομιλίες από μέλη των Κήπων και προσκεκλημένων πανεπιστημιακών και επιστημόνων, ξεχώρισαν οι προτάσεις της Επικούρειας φιλοσοφίας για την παιδεία και την ευζωία, που προκαλείται από νοοτροπία και πράξη που στοχεύουν στην απόλαυση της ζωής, στην κοινή ωφέλεια, στην συμφωνημένη δικαιοσύνη και στην φιλία και εν τέλει στην ευδαιμονία.

Αξιοσημείωτες ήταν επίσης οι ομιλίες που ανέδειξαν αφενός την αγχοθεραπευτική δράση της Επικούρειας φιλοσοφίας και αφετέρου την προστασία που παρέχει απέναντι σε ψυχοπαθολογικές και εγκληματικές ενέργειες.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και δίνουμε ραντεβού σε ένα χρόνο, στο 8ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας. Περισσότερες πληροφορίες στο: www. epicuros.gr.