Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ από ΠΕΜΠΤΗ 2 έως ΤΕΤΑΡΤΗ 8 Ιουλίου

SPY
Σκηνοθεσία: Πολ Φέιγκ.
Πρωταγωνιστούν: Μελίσα ΜακΚάρθι, Τζέισον Στέιθαμ, Τζουντ Λο, Ρόουζ Μπερν.
Διάρκεια: 120 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη - Κυριακή 23.00 (Μια προβολή)
Δευτέρα & Τρίτη 21.00 & 23.10 (Δυο προβολές)
Τετάρτη 21.20 & 23.30 (Δυο προβολές)


Η Σούζαν Κούπερ (Μελίσα ΜακΚάρθι) είναι μία φιλήσυχη αναλύτρια της CIA, που κάνει κυρίως δουλειά γραφείου, και ταυτόχρονα ο αφανής ήρωας πίσω από τις πιο επικίνδυνες αποστολές. Όταν, όμως, ο συνεργάτης της (Τζουντ Λο) εξαφανίζεται και ένας ακόμη κορυφαίος πράκτορας (Τζέισον Στέιθαμ) βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο, η Σούζαν δηλώνει εθελοντικά συμμετοχή σε μια κρίσιμη μυστική αποστολή. Τώρα, ως μυστική πράκτορας πλέον, θα χρειαστεί να εισχωρήσει στον κόσμο μίας θανάσιμης εμπόρου όπλων έτσι ώστε να αποτρέψει μια επικείμενη παγκόσμια καταστροφή…

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: ακόμη και στις politically correct μέρες μας, ακόμη κι αν μαθαίνουμε πλέον να κοιτάζουμε τους ανθρώπους και τον κόσμο με μια πιο ανοιχτόμυαλη ματιά, υπάρχει πάντα η τάση του να κατηγοριοποιούμε τα πάντα, με βάση το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό τους, συχνά δε και το πιο ασήμαντο.

Η Μελίσα ΜακΚάρθι ας πούμε, θα είναι για πάντα για κάποιους «εκείνη η υπέρβαρη κωμικός». Για κάποιους ακόμη και στο ίδιο το Χόλιγουντ φυσικά. Πόσο άξιο χειροκροτήματος είναι λοιπόν το γεγονός ότι η ίδια δεν υπέκυψε ποτέ σε αυτό το στερεότυπο και πόσο θαυμάσιο όταν σε ταινίες όπως το «Spy», βρίσκει ρόλους που δεν στέκονται απλά στα φυσικά χαρακτηριστικά της για να σε κάνουν να γελάσεις. Η ΜακΚάρθι είναι μια σπουδαία κωμικός όταν έχει το κατάλληλο υλικό και το φιλμ του Πολ Φέιγκ, της το προσφέρει απλόχερα. Ειρωνικό και κατά στιγμές ξεκαρδιστικά αστείο, έξυπνο όσο και η πρωταγωνίστρια του, χρησιμοποιεί με ανατρεπτικό τρόπο κάθε κλισέ μιας κατασκοπικής περιπέτειας, όχι με τον σαχλό τρόπο του «Austin Powers», μα παίρνοντας την ίδια στιγμή στα σοβαρά τους κανόνες του.

Το προσόν του φιλμ είναι πως με μερικά κλικ προς μια άλλη κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι μια καθαρόαιμη κατασκοπική περιπέτεια (αν θα την έπαιρνες περισσότερο στα σοβαρά αυτό είναι ένα άλλο θέμα), αλλά ως έχει, παραμένει μια εξαιρετική κωμωδία. Κωμωδία κι όχι παρωδία αφού προς τιμήν του γελά με τις υπερβολές και τις ανοησίες ενός κινηματογραφικού είδους που ακόμη κι οι θιασώτες του αναγνωρίζουν κι όχι κάνοντας πλάκα συλλήβδην εις βάρος του.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει τους πρωταγωνιστές του, κυρίως την ΜακΚάρθι και τον Τζέισον Στέιθαμ, που είναι ο καθένας με τον τρόπο του πιο εύκολο να γλιστρήσουν στο μυαλό μιας μερίδας θεατών, στο σημείο του στερεότυπου: Είναι εκείνοι που κάνουν την ταινία αστεία, αλλά όχι το αστείο οι ίδιοι. Και μιλώντας για αστεία, το «Spy», έχει ευτυχώς αρκετά για να γεμίσει τρεις συνηθισμένες χολιγουντιανές κωμωδίες και ακόμη καλύτερα σχεδόν όλα λειτουργούν, ακόμη κι όταν η κωμωδία του γίνεται σωματική ή λίγο πιο -συγχωρήστε μας τη λέξη- «χοντρή». Κυρίως γιατί έχει αρκετές ακόμη στιγμές που είναι αληθινά πνευματώδεις και μια αξιαγάπητη πρωταγωνίστρια που σε κάνει να του συγχωρείς μερικά παραπτώματα...


Ο ΚΙΤΡΙΝΟΜΥΤΗΣ ΣΕ ΤΡΕΛΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ - YELLOWBIRD
Σκηνοθεσία: Κριστιάν ντε Βίτα.
Διάρκεια: 90 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη - Κυριακή 21.00 (Μια προβολή) (Μεταγλωττισμένη)

Ο Κιτρινομύτης είναι ένα μικρό ορφανό πουλί που έχει χάσει την οικογένειά του από τη μέρα που έπεσε από τη φωλιά. Η Πασχαλίτσα τον υιοθετεί και τον μεγαλώνει σε ένα εγκαταλελειμμένο καλύβι στο δάσος, χωρίς κανένα άλλο πουλί ως πρότυπο – κι έτσι, ο καλόκαρδος Κιτρινομύτης φοβάται να απογειωθεί και να πετάξει μακριά. Μια μέρα, η Πασχαλίτσα τον πείθει να βγει από το σπίτι για να ψάξει για κάτι που υποτίθεται ότι έχει κληρονομήσει από την γιαγιά της. Καθώς ο Κιτρινομύτης διασχίζει διστακτικά το δάσος, συναντά τον Δαρείο, τον πατριάρχη μιας οικογένειας αποδημητικών πουλιών που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν σε πιο ζεστά μέρη για να προλάβουν το χειμώνα. Όταν η Πασχαλίτσα ισχυρίζεται μπροστά στα υπόλοιπα πουλιά ότι ο Δαρείος ξεχώρισε τον Κιτρινομύτη για να τους οδηγήσει στην Αφρική, ο ίδιος δεν την διορθώνει και έτσι αναλαμβάνει την τεράστια πρόκληση, λαχταρώντας έτσι να αποκτήσει την δική του οικογένεια. Έχει, βέβαια, ελάχιστες εμπειρίες που μπορούν να τον βοηθήσουν στο καινούριο του ρόλο, ενώ ο ζηλιάρης Κάρλο, που νόμιζε ότι αυτός θα διαδεχόταν τον Δαρείο στη θέση του αρχηγού, τους συνοδεύει με την ελπίδα να εκμεταλλευτεί κάποιο λάθος του άπειρου Κιτρινομύτη…Το υπέροχο τους ταξίδι, γεμάτο ανατροπές, χιούμορ και συγκίνηση, μεταμορφώνεται σε μια απολαυστική ταινία κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια.

Έχοντας συνεργαστεί με τον Ουές Άντερσον στο εξαιρετικό «Ο Απίθανος Κύριος Φοξ» και τον Τιμ Μπάρτον στο απολαυστικό «Frankenweenie», ο βραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης και καλλιτέχνης Κριστιάν Ντε Βίτα, που έχει συνεργαστεί με τιτάνες του χώρου των κινουμένων σχεδίων όπως η Disney, η Fox, η Aardman Animantion, το Cartoon Network, η Sony BMG και η Columbia Records, ηγήθηκε της δημιουργικής ομάδας της ευρωπαϊκής αυτής παραγωγής από τον Φεβρουάριο του 2013. Στενός του συνεργάτης ήταν ο διευθυντής φωτογραφίας Λοράν Φλοτό, ο οποίος γύρισε το αριστουργηματικό «Ταξιδιάρικα Πουλιά» για τον σκηνοθέτη Ζαν Περίν και χρησιμοποίησε την σημαντική του εμπειρία για να διαμορφώσει το εικαστικό κομμάτι του «Κιτρινομύτη». Πολύτιμη ήταν και η βοήθεια του ορνιθολόγου Γκιλέμ Λεσάφρ, ο οποίος παρείχε αμέτρητες ενδιαφέρουσες και χρήσιμες λεπτομέρειες και παρατηρήσεις όσον αφορά την ιστορία και τον σχεδιασμό των χαρακτήρων.