Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Πέμπτη 3 έως Τετάρτη 9 Ιουλίου

ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - TWO FACES OF JANUARY
Σκηνοθεσία: Χοσεϊν Αμινι.
Πρωταγωνιστούν: Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρστεν Ντανστ, Όσκαρ Άιζακ, Νταίζυ Μπέβαν, Σωκράτης Αλαφούζος, Όμηρος Πουλάκης, Νίκος Μαυράκης.
Διάρκεια: 96 λεπτά
Ώρα έναρξης: 21.00 & 23.00 (Δυο προβολές)
Δευτέρα & Τρίτη 22.50 (Μία προβολή)

Η ΤΙΝΚΕΡΜΠΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ - THE PIRATE FAIRY
Σκηνοθεσία: Πέγκι Χολμς.
Διάρκεια: 78 λεπτά
Δευτέρα 7 & Τρίτη 8 Ιουλίου
Ώρα έναρξης: 21.00 (Μία προβολή) (Μεταγλωττισμένη)


ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - TWO FACES OF JANUARY
Σκηνοθεσία: Χοσεϊν Αμινι.
Πρωταγωνιστούν: Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρστεν Ντανστ, Όσκαρ Άιζακ, Νταίζυ Μπέβαν, Σωκράτης Αλαφούζος, Όμηρος Πουλάκης, Νίκος Μαυράκης.
Διάρκεια: 96 λεπτά
Ώρα έναρξης: 21.00 & 23.00 (Δυο προβολές)
Δευτέρα & Τρίτη 22.50 (Μία προβολή)

1962. Ο χαρισματικός Τσέστερ και η γοητευτική σύζυγος του Κολέτ, βρίσκονται στην Αθήνα για διακοπές. Κατά την επίσκεψη τους στην Ακρόπολη, συναντούν το Ράινταλ, ένα νεαρό αμερικάνο που εργάζεται ως ξεναγός . Μαγεμένος από την ομορφιά της Κολέτ και τα πλούτη του Τσέστερ, θα δεχτεί μετά χαράς την πρόσκληση για δείπνο μαζί τους. Το ζευγάρι όμως κρύβει σκοτεινά μυστικά. Ο Τσέστερ ζητάει από το Ράινταλ να τον βοηθήσει να μεταφέρει έναν αναίσθητο άντρα, που ισχυρίζεται ότι του επιτέθηκε. Εκείνος συμφωνεί, αλλά καθώς τα γεγονότα παίρνουν άλλη τροπή, βρίσκει τον εαυτό του σε κίνδυνο κι ανίκανο να αποδράσει. Ο Τσέστερ πνιγμένος στα συναισθήματα ζήλιας και παράνοιας που τον κατακλύζουν ενώ παρακολουθεί το Ράινταλ να έρχεται πιο κοντά στην Κολέτ, φέρνει ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο τρίγωνο. Το ταξίδι τους, τους οδηγεί από την Ελλάδα στην Τουρκία σε ένα δραματικό φινάλε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου ξεκίνησαν τα γυρίσματα τον Οκτώβριο του 2010 στην Κρήτη. Λόγω της οικονομικής κρίσης και των διαδηλώσεων στην Ελλάδα τη δεδομένη περίοδο, η παραγωγή αρχικά ήθελε να κάνει τα γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη και στα στούντιο Ealing του Λονδίνου. Τελικά, τα γυρίσματα έγιναν τρεις εβδομάδες στην Κρήτη, τέσσερις ημέρες στην Αθήνα και τέσσερις εβδομάδες στην Κωνσταντινούπολη, με το post production να ολοκληρώνεται στο Λονδίνο.

Η ταινία ανοίγει στην Ακρόπολη, εκεί για πρώτη φορά ο Τσέστερ και η Κολέτ συναντούν τον Ράινταλ. Η παραγωγή κατάφερε να πάρει την άδεια να γυρίσει μέσα στον Παρθενώνα, όπου οι επισκέπτες απαγορεύεται να εισέλθουν. Για να καταφέρει ο σχεδιαστής παραγωγής Μάικλ Κάρλιν να φιλμογραφήσει έναν από τους πιο πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς της Αθήνας, αναγκάστηκε να καλύψει το φωτισμό και τη σήμανση της Ακρόπολης με υλικό από πολυστυρένιο. Ο Αμίνι χρειάστηκε επίσης να αποφύγει δεξιοτεχνικά τους γερανούς που βρισκόντουσαν στο χώρο, τραβώντας από ανάλογες γωνίες, κι αφαιρώντας ό,τι έμεινε στο post-production.

Με μόλις δύο μέρες στα χέρια τους για να ολοκληρώσουν τα γυρίσματα, ο Αμινί παραδέχεται ότι ήταν ένα δύσκολο έργο: «Υπήρχαν εκατοντάδες τουρίστες σε κάθε λήψη», ανακαλεί. «Έπρεπε να βασιστούμε στο φιλότιμο τους, για να πετύχουμε τις λήψεις που θέλουμε. Οι περισσότεροι ήταν πολύ ευγενικοί, αλλά ενίοτε θα υπήρχε κάποιος που θα εκνευριζόταν και θα φώναζε «έχω πληρώσει και θα περάσω μέσα από το σετ!»».

Η Κωνσταντινούπολη και η Κρήτη ήταν οι δύο επόμενοι σταθμοί. Για το πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας που μένουν οι Τσέστερ και Κολέτ, χρησιμοποιήθηκε ένα Τουρκικό πανεπιστήμιο, ενώ η σκηνή στο αεροδρόμιο της Αθήνας, έγινε σε μια πίστα αγώνων ταχύτητας στην Κωνσταντινούπολη. Η κορύφωση της ταινίας λαμβάνει χώρα στο Καπαλί Τσαρσί (Μεγάλο Παζάρι) της Κωνσταντινούπολης. «Η ειρωνία του θέματος ήταν ότι έπρεπε να μετατρέψουμε το Μεγάλο Παζάρι σε.. Μεγάλο Παζάρι. Μπορούσαμε να τραβήξουμε μόνο τη νύχτα, αλλά τότε τα καταστήματα είναι κλειστά και τα πάντα σκοτεινά, και οι ιδιοκτήτες σκληροί διαπραγματευτές. Ήταν πιο εύκολο για εμάς να κατασκευάσουμε προσόψεις καταστημάτων, παρά να ζητήσουμε να ανοίξουν, παρόλο που κάποιοι ιδιοκτήτες ήταν συνεργάσιμοι», ανακαλεί ο Κάρλιν.

Τα πιο εύκολα γυρίσματα ήταν αυτά που έγιναν στην Κρήτη, με βάση τα Χανιά. Ο Όσκαρ Άιζακ αναφέρει σχετικά: «Αγάπησα πραγματικά τα Χανιά. Δεν έχω πάει σε κανένα μέρος τόσο μαγικό όσο αυτό ξανά. Με επισκέφτηκε και η μητέρα μου όσο βρισκόμουν εκεί, και λάτρεψα τα πάντα σε αυτό τον τόπο. Είναι υπέροχα!»

Μια πανελλήνια απεργία κατέληξε να βοηθάει την παραγωγή, καθώς όλοι οι φύλακες της Κνωσού απεργούσαν και το συνεργείο κατάφερε να κάνει τα γυρίσματα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο! Παρόλο που τα εσωτερικά της Κνωσού κατασκευάστηκαν στα στούντιο της Ealing Studios, ο Αμινί, κατάφερε να πραγματοποιήσει και γυρίσματα για δύο μέρες στον πραγματικό χώρο.

Η ΤΙΝΚΕΡΜΠΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ
THE PIRATE FAIRY
Σκηνοθεσία: Πέγκι Χολμς.
Διάρκεια: 78 λεπτά
Δευτέρα 7 & Τρίτη 8 Ιουλίου
Ώρα έναρξης: 21.00 (Μία προβολή) (Μεταγλωττισμένη)


Η ατίθαση νεράιδα Ζαρίνα κλέβει τη Γαλάζια Νεραϊδόσκονη από το Καταφύγιο των Νεράιδων και την παραδίδει σε ένα πλήρωμα πειρατών, οι οποίοι την ανακηρύσσουν καπετάνισσα του πλοίου τους. Η Τινκ και τα υπόλοιπα μέλη της Νεραϊδοπαρέας σπεύδουν να πάρουν πίσω τη Νεραϊδόσκονη, αλλά τα ταλέντα τους μπερδεύονται. Θα καταφέρουν να συντονιστούν, να νικήσουν τους πανούργους πειρατές και να σώσουν το Καταφύγιο των Νεράιδων;

Η αξιαγάπητη Τίνκερ Μπελ επιστρέφει και ξιφομαχεί με τον νεαρό πειρατή Τζέημς, ανυποψίαστη για το γεγονός ότι ο πονηρός της αντίπαλος δεν είναι άλλος από τον Κάπτεν Χουκ σε νεαρή ηλικία! Η Τινκ και η παρέα της, πιο δεμένη από ποτέ, θα βρέξει τα φτερά της σε άγνωστα νερά και θα τα βάλει με ένα ετοιμοπόλεμο πειρατικό πλήρωμα. Η περίφημη νεραϊδοπαρέα θα μας παρασύρει σε μια ακόμα περιπέτεια γεμάτη χιούμορ, δράση και φυσικά μαγεία!

Οι δημιουργοί της ταινίας συμβουλεύτηκαν έναν ειδικό σε θέματα Πειρατών, προκειμένου να κάνουν τις σκηνές στο πειρατικό πλοίο όσο πιο αυθεντικές γίνεται. Ο ειδικός τους κατατόπισε σε θέματα ιεραρχίας, ορολογίας και πρωτοκόλλου που ορίζει τη ζωή και τους κανόνες ενός πειρατικού πληρώματος.

Η πειρατική εμφάνιση της Ζαρίνα προκύπτει από υλικά που βρέθηκαν τυχαία στο πλοίο. Έτσι, η Νεράιδα μεταμορφώνεται σε καπετάνισσα χάρη σε ένα ρολόι που το χρησιμοποιεί σαν ζώνη, σε μία καρφίτσα για τα μαλλιά που την κρατάει σαν ξίφος και σε μια μανσέτα που την φοράει σαν πειρατικό παλτό.

Για τη μουσική της ταινίας χρειάστηκε μια ορχήστρα με 94 μουσικούς, ενώ η χορωδία αποτελούνταν από 30 φωνές.

Το τικ τοκ που ακούγεται από την κοιλιά του μικρού κροκόδειλου, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που ακούγεται κάθε φορά που ο κροκόδειλος πλησιάζει τον Κάπτεν Χουκ στην κλασική ταινία Πήτερ Παν.

Σε μια σκηνή της ταινίας η Τινκ πετάγεται από ένα συρτάρι έχοντας κολλημένο στο μέτωπο της ένα κουμπί. Πρόκειται για αναφορά στην περίφημη σκηνή που η Τινκ είναι κλειδωμένη στο κομοδίνο της Γούεντι, στο Πήτερ Παν.