Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Ασπραδάκης και Οικονόμου για την Κεραία της ΕΡΤ στο Γέρακα

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για τον Δήμο Παλλήνης και ιδιαίτερα για την περιοχή του Γέρακα, ανέδειξε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο Παντελής Ασπραδάκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Περιφέρειας Αττικής.

Με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής για "το μέλλον και τις προοπτικές της δημόσιας τηλεόρασης" πρότεινε την αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου αλλά και σημαντικού ελεύθερου χώρου του Δήμου Παλλήνης και συγκεκριμένα την κεραία της ΕΡΤ στον Γέρακα.

Όπως τόνισε ο Βουλευτής, πρόκειται για ένα σημαντικό ελεύθερο χώρο, που παλιά φιλοξενούσε το σταθμό των μεσαίων κυμάτων. Εδώ όμως και χρόνια έχει καταργηθεί και θα μπορούσε να υπάρξει πλάνο συνεργασίας ΕΡΤ και Δήμου για την ανάδειξή του σε χώρο ήπιων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων προς όφελος των δημοτών του νέου καλλικρατικού δήμου.

Με την ενημέρωση και τις προτάσεις που έκανε ο βουλευτής στο σύνολο των μελών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα μεγάλο τοπικό θέμα, που κάποτε ελπίζουμε να λυθεί με τον καλύτερο για τον πολίτη τρόπο. 

http://pantelis.aspradakis.gr/press/36/170


Προς: Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: Ποια είναι τα σχέδια του Υπουργείου για την αξιοποίηση της έκτασης των 38 στρεμ ιδιοκτησίας της ΕΡΤ στο Λόφο της Κεραίας στον Γέρακα

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε στην περιοχή του Λόφου της Κεραίας στο Γέρακα υπάρχει μια έκταση 38 στρεμ ιδιοκτησίας της ΕΡΤ η οποία μένει αναξιοποίητη και παρά τα σχετικά αιτήματα των πολιτών δεν παραχωρείται στον νέο Δήμο Παλλήνης  όπως και έχουμε αιτηθεί μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Αρ. Ερωτ. 1965/15.11.2007 και 2653/29.07.2008). 

Η προηγούμενη κυβέρνηση αγνοώντας τις αντιδράσεις και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας δεν προέβη στην παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας υπηρετώντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον αλλά προετοίμαζε την ανέγερση κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών της εταιρίας σε μια περιοχή με ασφυκτική οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη, θέση που φαίνεται να υιοθετεί και η σημερινή κυβέρνηση. 

Με απάντησή σας σε σχετική ερώτηση υποστηρίζετε ότι σύμφωνα με τα καταστατικά κείμενα δεν επιτρέπεται στην ΕΡΤ ΑΕ να εκποιήσει ή να παραχωρήσει την κυριότητα ακίνητης περιουσίας της σε τρίτους. Επιπλέον ισχυρίζεστε ότι η νέα διοίκηση της ΕΡΤ θα ασχοληθεί με την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ ΑΕ με στόχο τη δημιουργία πρόσθετων πόρων για την δημόσια ραδιοτηλεόραση ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών που επιβάλλουν την αξιοποίησή της στα πλαίσια των καταστατικών κειμένων με γνώμονα αφενός τις λειτουργικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του σκοπού της ΕΡΤ και αφετέρου το δημόσιο συμφέρον. 

Είναι βέβαια πλέον σαφές ότι η έννοια του δημοσίου συμφέροντος χρησιμοποιείται κατά το δοκούν από την κυβέρνησή σας αφού υιοθετείται κάθε πιθανή διασταλτική ερμηνεία της. Η εμμονή σας να αποτιμάτε λογιστικά και μόνο το δημόσιο συμφέρον στερεί από την τοπική κοινωνία του Γέρακα στο Δήμο Παλλήνης μια έκταση που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου και ανάπτυξης πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, στερείτε δηλαδή από την περιοχή την δυνατότητα ορθολογικής και φιλικής προς τον άνθρωπο ανάπτυξης. 

Η διασταλτική ερμηνεία του δημοσίου συμφέροντος και η λογιστική προσέγγιση όλων των ζητημάτων έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων οι οποίοι ετοιμάζουν επιτροπές δυναμικής διεκδίκησης του χώρου. Η συστηματική πλέον αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τις τοπικές κοινωνίες και η συστηματική προώθηση πολιτικών χωρίς την κοινωνική συναίνεση που δημιουργούν προβλήματα αντί να τα επιλύουν, προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένο ότι το δημόσιο συμφέρον θα υπηρετηθεί κατά βέλτιστο τρόπο με την παραχώρηση των 38 στρεμ ιδιοκτησίας της ΕΡΤ στο νέο Δήμο Παλλήνης και στην τοπική κοινωνία,

Ερωτάστε:

  1. Γιατί δεν προχωράτε σε αλλαγή των καταστατικών κειμένων της εταιρείας ΕΡΤ ΑΕ προκειμένου να είναι εφικτή η εκποίηση ή παραχώρηση της κυριότητας ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ ΑΕ σε τρίτους ( και ειδικά φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης);
  2. Ποια είναι επακριβώς η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ ΑΕ (αξιοποιημένη ή μη) και ποια τα σχέδια της κυβέρνησης και της διορισμένης διοίκησης για την αξιοποίησή της;
  3. Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της έκτασης των 38 στρεμ ιδιοκτησίας της ΕΡΤ στο Λόφο της Κεραίας στο Γέρακα και πώς προκύπτει το οικονομικό όφελος της εταιρείας και η δημιουργία πρόσθετων πόρων για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση που αξιολογείτε ως πιο σημαντικά από την παραχώρηση της έκτασης στην τοπική κοινωνία;
  4. Έχετε προβεί σε κάποια συμφωνία με τρίτους εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας για εκμετάλλευση της συγκεκριμένης έκτασης;