Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

4 χορωδίες, η μια καλύτερη απ' την άλλη, στη συνάντηση χορωδιών

Κάντε κλικ στη φωτογραφία για περισσότερες
Τέσσερεις χορωδίες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι βρέθηκαν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Γέρακα, στη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παλλήνης, εκδήλωση με την οποία έπεσε η αυλαία του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη 2013.

Στην εκδήλωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με τη σειρά που εμφανίστηκαν οι οι χορωδίες (κάνοντας κλικ πάνω στη χορωδία που θα επιλέξετε μπορείτε να δείτε σε video το πρόγραμμά της) :

Παρακάτω διαβάστε το "βιογραφικό" της κάθε χορωδίας:


Ι. Μουσικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ξυλοκάστρου «Ο Αυλός»

Η μικτή τετράφωνη χορωδία του Μουσικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου «Ο ΑΥΛΟΣ», μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος, ιδρύθηκε το 1994. Αποτελείται από 35 άτομα και τελεί υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Θεμιστοκλή Δράμη.
Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό της πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, συμμετοχές σε χορωδιακά φεστιβάλ και διαγωνισμούς. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις στο Ξυλόκαστρο και σε άλλες πόλεις της Κορινθίας.
Συμμετείχε:
Στον διεθνή διαγωνισμό χορωδιών "Μίκης Θεοδωράκης" της Ναυπάκτου τον Οκτώβρη του 2005.
Στο παγκόσμιο συνέδριο καθηγητών Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώπιον 500 πανεπιστημιακών απ' όλο τον κόσμο
Στην εκπομπή «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» της ΕΤ1 στο αφιέρωμα για το Ξυλόκαστρο.
Στο εξωτερικό έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις σε πόλεις του Βελγίου και στο Παρίσι και συμμετείχε στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιακής Μουσικής «Dimitrie Kiriac» στην πόλη Πιτέστι της Ρουμανίας το Μάϊο του 2006.
Από το 2003 διοργανώνει κάθε χρόνο φεστιβάλ χορωδιών στο Ξυλόκαστρο.
Η χορωδία απέσπασε 1ο βραβείο στο 14ο πανελλήνιο διαγωνισμό χορωδιών που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά τον Απρίλιο του 2004 (ΧΟΝ).
Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα ξένων κλασικών δημιουργών, χορωδιακά έργα και έντεχνα λαϊκά τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών, παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια σε χορωδιακή επεξεργασία και καντάδες.
Την χορωδία διευθύνει και συνοδεύει στο πιάνο ο μαέστρος Θεμιστοκλής Δράμης.

ΙΙ. Μικτή Χορωδία Ελληνικού

Η Μικτή Χορωδία Ελληνικού ιδρύθηκε το 1986 και εντάσσεται στην καλλιτεχνική δραστηριότητα της Κοινότητας Ελληνικού.
Μέσα σ΄αυτά τα χρόνια απέκτησε αίγλη και φήμη με τις επιτυχημένες εμφανίσεις της σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ και χορωδιακές συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Συμμετέχει ενεργά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης αλλά και σε εκδηλώσεις άλλων πολιτιστικών φορέων εντός και εκτός του Δήμου μας.
Σκοπός της Χορωδίας είναι η διάδοση – προβολή του καλού χορωδιακού τραγουδιού και η παρουσίαση στο κοινό αξιόλογων μουσικών προγραμμάτων ώστε να συμβάλλει στην εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης μας.
Στα πλαίσια των ανοιξιάτικων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης οργανώνει, σε συνεργασία με τη Χορωδία της Κοινότητας Αργυρούπολης, χορωδιακές βραδιές με συμμετοχή και άλλων χορωδιών, οι οποίες πλέον έχουν γίνει θεσμός για το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.
Η Χορωδία Ελληνικού είναι τετράφωνη μικτή χορωδία και απαρτίζεται από 35 ερασιτέχνες χορωδούς με αγάπη και μεράκι για το χορωδιακό τραγούδι.
Τα πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, κλασσικά και σύγχρονα, καθώς και εκκλησιαστικά που εκτελεί Α Capella.
Στο πιάνο συνοδεύει η Κα Αννίτα Πατσιδιώτη. 
Τη χορωδία διευθύνει η Κα Μαρίνα Κατσαρού.

ΙΙΙ. Μικτή Χορωδία Δήμου Διονύσου


Η μικτή χορωδία του Δήμου Διονύσου ιδρύθηκε το 2010. Αποτελείται από τριανταπέντε άνδρες και γυναίκες που στην πλειοψηφία τους υπήρξαν παλαιότερα μέλη των δημοτικών χορωδιών Αγίου Στεφάνου, Δροσιάς, Διονύσου και τώρα έχουν ενταχθεί μαζί με πολλά νέα μέλη στην επίσημη χορωδία του Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου. 
Μέσα σ' αυτό το διάστημα η χορωδία κατάφερε να παράγει αξιόλογα αποτελέσματα. 
Συμμετείχε σε εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών Σταμάτας, στο 5ο χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στο 1ο & 2ο Φεστιβάλ χορωδιών Δήμου Διονύσου και στη πανηγυρική Πρωτοχρονιάτικη συναυλία του Δήμου σε συνεργασία με την ορχήστρα δωματίου NuovArte. 
Τη χορωδία διευθύνει από την ίδρυσή της ο μαέστρος Ματθαίος Λεγάκης.
Στο πιάνο η Μυρτώ Ακρίβου. 
ΙV. Χορωδία Δήμου Παλλήνης

Η χορωδία ιδρύθηκε στην Κάντζα της Παλλήνης το 1991 με πρωτοβουλία φιλόμουσων κατοίκων της περιοχής
Στην συνέχεια φιλοξενήθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο ''Φ.Ε.Σ.'' Κάντζας και από το 1993 είναι τμήμα του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Παλλήνης .
Απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από ερασιτέχνες χορωδούς και στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνει έργα από την πρώιμη αναγέννηση , το μπαρόκ, τον κλασικισμό, τον ρομαντισμό , την σύγχρονη εποχή καθώς και έργα Ελλήνων συνθετών, βυζαντινά , δημοτικά και άλλα.
Έχει λάβει μέρος εκτός από τοπικές εκδηλώσεις , σε διαφορά φεστιβάλ και συναντήσεις χορωδιών όπως στα 14ο και 15ο διεθνή φεστιβάλ χορωδιών των τροβαδούρων Κηφισιάς , στα 3ο, 4ο, 5ο, 6ο και 7ο μεσογειακά φεστιβάλ καθώς και σε πολλές χορωδιακές συναντήσεις στην Αττική και στην περιφέρεια.
Το καλοκαίρι του 2009 έλαβε μέρος σε διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ στην Ιταλία με εμφανίσεις στο GENZANO DI ROMA, ARICCIA και CASTELGANDOLFO
Έχει διοργανώσει τέσσερις πανελλήνιες χορωδιακές συναντήσεις και φιλοδοξεί με την βοήθεια της δημοτικής αρχής στην παγίωση του θεσμού με συμμετοχές χορωδιών και από το εξωτερικό.
Απώτερος σκοπός της χορωδίας εκτός από την δημιουργική απασχόληση των δημοτών , είναι η ανάδειξη της πολυφωνίας σαν μέσο έκφρασης και παραγωγής πολιτισμού.
Την διδασκαλία και διεύθυνση έχει ο καθηγητής ανώτερων θεωρητικών μαέστρος και συνθέτης Χαράλαμπος Μιχαηλίδης.
Στο πιάνο η Γεωργία Παπαδημητρίου