Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009

Ελλάς το μεγαλείο σου....

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα και το 3ο Νηπιαγωγείο Γέρακα για όσους δεν γνωρίζουν είναι τα σχολεία μας που βρίσκονται στο Σταυρό επί της οδού Μιαούλη (Εκεί που γίνεται η Λαϊκή της Τετάρτης). Το 3ο Δημοτικό είναι από τα παλαιότερα σχολεία της περιοχής μας, με κτιριακές δυσλειτουργίες γεγονός που ανάγκασε τη νέα Διοίκηση του Δήμου να ζητήσει από το 2007 την κατεδάφισή του και την ανέγερση στην ίδια θέση ενός σύγχρονου σχολείου.
Στις 4/6/2009 ο ΟΣΚ στέλνει επιστολή στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και αυτός με τη σειρά του την προώθησε στο Δήμο, με την οποία ζητά από το Δήμο να φροντίσει για την μετεγκατάσταση των μαθητών πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ώστε ο χώρος του σχολείου να είναι ελεύθερος για την έναρξη των εργασιών.
Σημείωνω πως η επιστολή αυτή του ΟΣΚ παρά το απεθύνεται επί της ουσίας στο Δήμο, απλά του κοινοποιείται (7η κοινοποίηση) και ότι ακόμη δεν την έχουμε παραλάβει.
Δεν θα σχολιάσω την αισιοδοξία του ΟΣΚ ότι μέσα σε τρείς μήνες, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Αύγουστος, από το στάδιο που βρίσκεται σήμερα το σχολείο, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η μελέτη, να φτάσουμε σε εγκατάσταση εργολάβου το Σεπτέμβριο (μεσολαβεί η έγκριση από το τεχνικό συμβούλιο, η έκδοση οικοδομικής άδειας και η δημοπράτηση του έργου).
Εχουμε παραδείγματα από άλλα σχολεία που εδώ και αρκετά χρόνια περιμένουμε την έναρξη των εργασιών.
Θα σχολιάσω όμως την απαράδεκτη στάση του καθώς και την άποψή του για την μετεγκατάσταση των μαθητών.
Ο Δήμος έγκαιρα κινήθηκε και εξασφάλισε χώρο προκειμένου να πάνε τα παιδιά όσο καιρό διαρκούν οι εργασίες. Ο χώρος αυτός είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος σχολείου και βρίσκεται επί της οδού Ναυαρίνου πολύ κοντά στο σημερινό σχολείο. Τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να ξεκινήσουν από πλευράς Δήμου οι ενέργειες για την έκδοση οικοδομικής άδειας ώστε όλα να είναι έτοιμα προκειμένου να τοποθετήσει ο ΟΣΚ τις πρσωρινές αίθουσες. Αυτή είναι η άποψη του Δήμου και την υποστηρίζει έμπρακτα (χώρος, άδεια, βάσεις αιθουσών).
Ο ΟΣΚ όμως έχει διαφορετική άποψη και ζητά τη συστέγαση του σχολείου με κάποιο άλλο του Δήμου μας και την λειτουργία δύο σχολείων σε πρωϊ-απόγευμα. Προτείνει λοιπόν τη διατάραξη του οικογενειακού προγραμματισμού εκατοντάδων οικογενειών προκειμένου να μην μπεί στη διαδιακασία να τοποθετήσει αίθουσες.
Από κοινού Δήμος και Γονείς δεν πρόκειται να δεχθούν την απογευματινή λειτουργία σχολείου.
Αναρωτιέται κανείς αν μπορεί να αντιμετωπίζονται έτσι οι μαθητές, οι οικογένειές τους, ο Δήμος. Με τέτοια προχειρότητα και ανοργανωσιά.
Μη βιάζεστε όμως γιατί αυτά που θα περιγράψω παρακάτω είναι χειρότερα
Στο ίδιο σχολείο (3ο Δημοτικό Γέρακα) από το 1997 έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με το εάν τα υλικά κατασκευής του περιέχουν αμίαντο.
Τι πιο φυσικό τόσο για ένα Δήμο όσο και για τους γονείς να απευθυνθούν τόσο σε ειδικούς όσο και στον ίδιο τον ΟΣΚ για να πάρουν απάντηση στο ερώτημα που ετίθετο.
Υπάρχουν λοιπόν από τότε μέχρι και το 2007 έγγραφα και απαντήσεις α) από την κατασκευαστική εταιρεία β) από τον Δημόκριτο γ) από τον ΟΣΚ στα οποία πιστοποιείται ότι δεν υπάρχει αμίαντος στο σχολείο.
Και ενώ λοιπόν υπάρχουν όλα αυτά τα έγγραφα, και ενώ το σχολείο σύμφωνα με έγγραφο το ΟΣΚ πρόκειται το Σεπτέμβριο να κατεδαφιστεί, εμφανίζεται προ ημερών συνεργείο εταιρείας που ζητάει να αδειάσουν οι αίθουσες προκειμένου να γίνει αντικατάσταση πλακιδίων λόγω ύπαρξης αμιάντου.
Δεν ξέρω αν το καταλάβατε αλλά μιλάμε για μια εργολαβία αντικατάστασης πλακιδίων επιφανείας 600 τμ περίπου λόγω ύπαρξης αμιάντου, σε ένα σχολείο που σε δύο μήνες σύμφωνα με τον ΟΣΚ πρόκειται να κατεδαφιστεί, και σε ένα σχολείο που υπάρχουν «τόμοι» έγγραφα που λένε ότι δεν έχει αμίαντο.
Στην παρέμβαση του Δημάρχου στον ΟΣΚ για το ζήτημα, του είπαν όπως δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι πριν την έναρξη των εργασιών αντικατάστασης πλακιδίων θα διενεργήσουν νέα έρευνα για την ύπαρξη αμιάντου. Επίσης υπάρχει έγγραφο ερώτημα του Συλλόγου προς τον ΟΣΚ το οποίο μένει αναπάντητο.
Ενα μόνο μπορώ να πώ.
Λυπάμαι για την κατάντια του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.