Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Απομάκρυνση γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης - Πυλώνες

«Ο Δήμαρχος Γέρακα και το Δημοτικό Συμβούλιο Γέρακα, εκφράζοντας τη λαϊκή εντολή και την αγωνία όλων των κατοίκων της πόλης: 

Επιθυμούμε να κάνουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και την Διοίκηση της ΔΕΗ, πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας από τη διέλευση πυλώνων και δικτύων μεταφοράς ρεύματος όποια μορφή κι αν έχει αυτή. Επιπλέον με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα διατρανώνουμε τη συλλογική βούληση και το καθολικό αίτημα των Δημοτών για ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ της ΔΕΗ οι οποίες 

• υποβαθμίζουν το περιβάλλον, 
• δημιουργούν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων που διαμένουν στις περιοχές από τις οποίες διέρχονται, 
• κρατούν σε ομηρία ένα σημαντικό τμήμα ιδιοκτητών οι οποίοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους η αξία της οποίας καθημερινά εκμηδενίζεται, και επιπρόσθετα 
• εμποδίζουν τη Δημοτική Αρχή στον συνολικό σχεδιασμό και την ορθή ανάπτυξη της πόλης. 

Τέλος, δηλώνουμε πως η θέση μας αυτή ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ από τους κανόνες ασφαλείας για την ανθρώπινη υγεία που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. αλλά και από τις ανάλογες προσφυγές στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια άλλων Δήμων που αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση με τις ίδιες συνέπειες, στους οποίους φυσικά είμαστε αλληλέγγυοι» 

Αυτό είναι το ψήφισμα που έφερε προς έγκριση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γέρακα ο Δήμαρχος, εκπλήσσοντας τους πάντες ακόμη και κάποιους από του Συμβούλους του. Είναι η πρώτη φορά που η Δημοτική πλειοψηφία αγγίζει το θέμα. 

Αφορμή ήταν μια απόφαση της ΔΕΗ με την οποία γίνονται αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στα όριο του Δήμου μας προκειμένου να ενισχυθεί το υπάρχον δίκτυο. Οφείλω να σημειώσω ότι η απόφαση της ΔΕΗ είναι από το 2005 και τουλάχιστον εγώ δεν τη γνώριζα. Κάποιοι επιμελώς είχαν φροντίσει να μην ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και τους κατοίκους. 

Το ομόφωνα εγκεκριμένο ψήφισμα που έφερε ο Δήμαρχος πέρα από την αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου, θίγει και το τεράστιο ζήτημα της απομάκρυνσης των υφιστάμενων γραμμών υψηλής τάσης. Είναι περιττό να αναφερθώ στα πολλά προβλήματα που δημιουργούνται από την διέλευση του δικτύου μέσα από την περιοχή μας. Ουδείς νοήμων άνθρωπος θα διαφωνούσε με το ψήφισμα αλλά και με την επιδίωξη της απομάκρυνσης των πυλώνων.

Ένα ψήφισμα όμως που από μόνο του δεν φτάνει για την επίτευξη του επιδιωκόμενου. Το ζήτημα που έχουμε μπροστά μας είναι διπλό. 

Αφ’ ενός είναι η αφορμή για το ψήφισμα, διόλου ευκαταφρόνητη, που έχει να κάνει με την ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου. Προκειμένου να αποφευχθεί, απαραίτητη είναι η άσκηση οποιουδήποτε ένδικου μέσου (προσφυγές, ασφαλιστικά μέτρα κλπ.) αλλά και η εγρήγορση των Δημοτών, και η ετοιμότητα του Δήμου ώστε να υπάρξει κοινωνική αντίδραση (κινητοποιήσεις). 

Αφετέρου είναι το τεράστιο ζήτημα της απομάκρυνσης ή υπογειοποίησης του υπάρχοντος δικτύου. 

Άποψή μου είναι, και την εξέφρασα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι αφού έχουμε να κάνουμε με εταιρεία που εισηγμένη στο χρηματιστήριο άρα ύπαρξη μετόχων και επιδίωξη κέρδους δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει Διοίκηση που θα βάλει την υπογραφή της κάτω από ένα τόσο μεγάλο και δαπανηρό έργο εκτός εάν υποχρεωθεί. Επίσης πιστεύω ότι δεν υπάρχει και Κυβέρνηση στην χώρα μας που θα υποχρέωνε τη ΔΕΗ σε ένα τόσο μεγάλο και χωρίς κέρδος έργο. Συνεπώς η μόνη μας διέξοδος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δικαστήρια της στα οποία πρέπει να προσφύγουμε. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί, εύχομαι με πρωτοβουλία μας, κοινό διαδημοτικό μέτωπο απ’ όλους τους Δήμους που διέρχεται η υψηλή τάση, αλλά και να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το όποιο κόστος. Θεωρώ ότι τα παραπάνω είναι προαπαιτούμενα. Χωρίς αυτά δεν κάνουμε παρά μια τρύπα στο νερό. Βέβαια στο Δημοτικό Συμβούλιο ακούστηκε και η άποψη ότι ο Δήμος μας μπορεί μόνος του να διαχειριστεί το πρόβλημα του με τους πυλώνες. Προφανώς η άποψη αυτή είτε εκφράστηκε για εσωτερική κατανάλωση, δηλαδή να βγούμε αύριο στους Δημότες και να καταγγέλλουμε αδιακρίτως, είτε γιατί αυτοί που την εξέφρασαν πιστεύουν ότι οι πυλώνες ερχόμενοι από τα Βόρεια λίγο πριν μπουν στο Γέρακα θα «βουτάνε» στη γη υπογειοποιούμενοι, και προς τα νότια μόλις αφήνουν το Γέρακα ως άλλη αναδυομένη Αφροδίτη θα ξεπηδούν από τη γη για να συνεχίσουν το εναέριο ταξίδι τους. Η πρόταση του Δημάρχου δίνει το έναυσμα της εκκίνησης για τη διεκδίκηση της απομάκρυνσης των πυλώνων. Μέχρι σήμερα το να δίνει ο Δήμος το έναυσμα για την όποια διεκδίκηση ήταν αδιανόητο. Τα παραδείγματα πολλά, αν προκληθώ μπορώ να τα αναφέρω. Οι όποιες τελικά ενέργειές μας για τους πυλώνες ίσως να αφορούν τα παιδιά μας ή τα βαθειά γεράματά μας. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Ας ξεκινήσουμε όμως.