Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Από Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Μαΐου


ΜΑΜΑ ΞΑΝΑ
LE PETIT LOCATAIRE
Σκηνοθεσία: Ναντέζ Λουαζό.
Πρωταγωνιστούν: Καρίν Βιάρ, Φιλίπ Ρεμπό, Ελέν Βενσάν.
Διάρκεια: 100 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη, Δευτέρα & Τρίτη 20.40 (Μία προβολή)
Τετάρτη 21.00 (Μία προβολή)


Η Νικόλ είναι μια 49χρονη γυναίκα, που ζει με την οικογένειά της στο Χερβούργο. Έχει έναν 34χρονο γιο, ο οποίος είναι μάγειρας σε υποβρύχιο και μια κόρη, που δεν έχει βρει τον εαυτό της κι ας έχει αποκτήσει και η ίδια μια 6χρονη κόρη, η οποία ουσιαστικά μεγαλώνει με τη γιαγιά της. Στο σπίτι της οικογένειας ζει και η μητέρα της Νικόλ (που όλοι τη φωνάζουν προγιαγιά) η οποία πάσχει από ένα είδος άνοιας και εννοείται και ο σύζυγος της Νικόλ, ο Ζαν-Πιέρ. Μεγάλη ελπίδα της γυμναστικής κάποτε, ο Ζαν-Πιέρ είναι εδώ και δύο χρόνια άνεργος. Η καθημερινότητα έχει τα πάνω της και τα κάτω της αλλά είναι διαχειρίσιμη από την Νικόλ. Τα πράγματα θα έρθουν τα... πάνω κάτω όταν η Νικόλ θα διαπιστώσει πως είναι έγκυος!!! Λόγω της μεγάλης της ηλικίας η εγκυμοσύνη της χαρακτηρίζεται υψηλού κινδύνου. Θα το κρατήσει το παιδί ή θα προχωρήσει σε έκτρωση; Και πως θα αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα τα μέλη της οικογένειάς της;

Μια ταινία για τις οικογενειακές σχέσεις, οι οποίες προσφέρουν τεράστια γκάμα περιστατικών για γέλια. Βασίζεται σε μια, καλή ιδέα και σε ένα σενάριο με τραγελαφικές καταστάσεις. Η σφιχτή σκηνοθεσία και οι καλές ερμηνείες, οδηγούν σε μια ευρηματική κωμωδία και ευχάριστη ταινία με αυτοσαρκασμό, καυστική σάτιρα και υποδόριο χιούμορ χωρίς περισσότερες απαιτήσεις σε ορισμένα σημεία είναι ξεκαρδιστική. Κατάλληλη για καλοκαιρινό κινηματογράφο και ανέμελες ώρες.

ΤΡΕΞΕ!
GET OUT
Σκηνοθεσία: Τζόρνταν Πιλ.
Πρωταγωνιστούν: Ντανέιλ Καλούγια, Κάθριν Κίνερ, Άλισον Γουίλιαμς.
Διάρκεια: 113 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή
22.30 (Μία προβολή)


Ο νεαρός αφρο-αμερικανός φωτογράφος Κρις ετοιμάζεται να συνοδεύσει τη λευκή κοπέλα του, την Ρόουζ, στο πατρικό της για να του γνωρίσει την οικογένεια και να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο με τους γονείς της και τον αδερφό της, Τζέρεμι. Η Ρόουζ του λέει ότι δεν έχει μιλήσει στους δικούς της για το χρώμα του αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία γιατί πρόκειται για φιλελεύθερους μορφωμένους αστούς χωρίς φυλετικές προκαταλήψεις. Η μητέρα της μάλιστα είναι γνωστή ψυχίατρος! Η υποδοχή πηγαίνει εξαιρετικά αλλά σύντομα ο Κρις αρχίζει να υποπτεύεται ότι η κάπως παράξενη ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σπίτι, όπου το υπηρετικό προσωπικό είναι μαύρο, οφείλεται τελικά στη σχέση του με τη Ρόουζ. Αυτό το σαββατοκύριακο όμως, που συμπίπτει (όλως τυχαίως) με την οργάνωση μιας ετήσιας οικογενειακής συνάθροισης ο Κρις θα βρεθεί αντιμέτωπος με την τρομακτική αλήθεια…

Ο ηθοποιός Τζόρνταν Πιλ κάνει εδώ σκηνοθετικό ντεμπούτο, συνδυάζοντας σχεδόν ιδανικά το ούτως ή άλλως δύσκολο είδος του τρόμου με τη σάτιρα. Και αν στο πρώτο κομμάτι η απεικόνισή του μοιάζει συμβατικά άρτια, είναι το δεύτερο που κάνει το «Τρέξε!» πραγματικά ξεχωριστό. Απευθυνόμενο περισσότερο στην κοινωνική συναίσθηση του κοινού και λιγότερο στο ίδιο το κωμικό αισθητήριο, το φιλμ σατιρίζει τα φυλετικά κλισέ, χρησιμοποιώντας τους κώδικες της εφιαλτικής ιστορίας τρόμου.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ
THE BABY BOSS
Σκηνοθεσία: Τομ ΜακΓκαρθ.
Διάρκεια: 97 λεπτά
Ώρα έναρξης: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή
20.45 (Μία προβολή) (Μεταγλωττισμένη)


Ο 7χρονος Τιμ περνάει ζωή χαρισάμενη, τρισευτυχισμένος με τους γονείς του. Όταν όμως καταφθάνει στο σπίτι τους με ταξί ένα μωρό, φορώντας κοστούμι και κουβαλώντας χαρτοφύλακα, όλος ο κόσμος του Τιμ ανατρέπεται. Σύντομα, ο αδελφικός ανταγωνισμός παραμερίζεται αναγκαστικά όταν ο τελευταίος ανακαλύπτει ότι ο μικρός αδελφός του είναι στη πραγματικότητα ένας κατάσκοπος σε μια μυστική κρυφή αποστολή και ότι μόνο αυτός μπορεί να τον βοηθήσει να τα βγάλει πέρα. Μία εξωφρενική περιπέτεια ξεκινά και κορυφώνεται με μια επική μάχη ανάμεσα σε κουτάβια και μωρά. Εμπνευσμένο από το εικονογραφημένο best seller της Μάρλα Φρέιζι, αυτή η ξεκαρδιστική κωμωδία είναι για όλους και για όλες τις ηλικίες.

Η ταινία είναι σίγουρο ότι θα αγαπηθεί από μεγάλους και μικρούς γιατί καταφέρνει να μεταφέρει ρεαλιστικά την δυναμική που έχει κάθε μέλος μιας οικογένειας ξεχωριστά. Προφανώς, πολλές καταστάσεις μεγαλοποιούνται προκειμένου να επέλθει το κωμικό στοιχείο, αλλά η ουσία βρίσκεται στις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους, στους γονείς μεταξύ τους, και, φυσικά, ανάμεσα στα αδέλφια. Τα παιδιά θα αγαπήσουν την ταινία γιατί θα ταυτιστούν με το αδελφικό rollercoaster συναισθημάτων, ενώ οι μεγάλοι θα απολαύσουν κάποια πιο… ψαγμένα αστεία, που τα παιδιά πιθανόν δεν θα αντιληφτούν. Στην καρδιά της ταινίας είναι μια ιστορία για μια οικογένεια, τους γονείς που αγαπάνε τα παιδιά τους και τον κόσμο που όλοι μαζί δημιουργούν.

MOONLIGHT
Σκηνοθεσία: Μπάρι Τζένκινς.
Πρωταγωνιστούν: Ναόμι Χάρις, Μαερσάλα Αλί, Άστον Σάντερς.
Διάρκεια: 111 λεπτά
Ώρα έναρξης: Δευτέρα & Τρίτη 22.30 (Μία προβολή)
Τετάρτη 22.45 (Μία προβολή)


Μια από τις πραγματικές εκπλήξεις του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου της περασμένης χρονιάς, μια ταινία που έχει ήδη διακριθεί σε πολλές βραβεύσεις με αποκορύφωμα το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Η πυκνή καταγραφή τριών σταδίων της ζωής ενός μαύρου ομοφυλοφίλου, του Σαϊρόν, από την παιδική ηλικία μέχρι την ωριμότητα των 30, αυτό είναι με απλά λόγια η ταινία. Τρεις φέτες ζωής δομημένες με σχολαστική ακρίβεια και πολύ σταθερά βήματα, ώστε τελικά το πρόσωπο που βλέπουμε να μεγαλώνει στην ταινία, να αποκτά μια πληρότητα αλλά και την πλήρη κατανόηση του θεατή. Ο Σαϊρόν λοιπόν, ως παιδάκι (Αλεξ Ρ. Χίμπερτ), ως μαθητής Γυμνασίου (Άστον Σάντερς) και ως ώριμος άνδρας (Τρεβάντε Ρόουντς). Μεγαλώνει μέσα στη φτώχεια μιας πλευράς του Μαϊάμι που το σινεμά δεν συνηθίζει να εικονογραφεί, στο πλάι μιας μάνας (Ναόμι Χάρις, υποψήφια για Όσκαρ Β' ρόλου) που εκδίδεται για να βγάλει χρήματα. Στο πρόσωπο ενός πολύ ανθρώπινου dealer ναρκωτικών (Μαχερσάλα Αλι, υποψήφιος για Όσκαρ Β' ρόλου) βλέπει τον φίλο και πατέρα που ποτέ δεν είχε. Αργότερα, στο Γυμνάσιο, πέφτει διαρκώς θύμα bullying και παράλληλα νιώθει το πρώτο σκίρτημα του έρωτα για έναν συμμαθητή του. Και τέλος, βρίσκεται μόνος στη ζωή, μόνος στον εχθρικό κόσμο του περιθωρίου όπου βρέθηκε χωρίς να το ζητήσει, στον ίδιο χώρο όπου εξάλλου μεγάλωσε, έναν κόσμο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τον καταπιεί.

Ο σκηνοθέτης Μπάρι Τζένκινς τα χειρίζεται σαν ζογκλέρ, όπως σαν ακροβάτης επίσης τα θέτει στο εύρος μιας αφήγησης τριών κεφαλαίων από τη ζωή ενός Αφροαμερικανού από τα γκέτο του Μαϊάμι: ο Σαϊρόν, γιος μιας ανύπαντρης τζάνκι, στα εννέα του, μετά έφηβος στο λύκειο, και τέλος στα είκοσι κάτι. Κάθε κεφάλαιο αυξάνει την ένταση του προηγούμενου. Και όσο διογκώνεται η πίεση που δέχεται ο Σαϊρόν από μάνα και περιβάλλον τόσο, αντιστρόφως, χαμηλώνει η αυτοεκτίμησή του, την οποία, ως ενήλικας, θα παλέψει να καμουφλάρει με την περιβολή του ζόρικου. Στο επίκεντρο, μια ιστορία ανεκπλήρωτου πόθου και συντροφικότητας, που θα έρθει στο τελευταίο ημίωρο να «μαζέψει» και να δικαιώσει όλα τα παραπάνω - όλα όσα την καθόρισαν. Δομή που γίνεται περιεχόμενο, τραχύτητα που φιλτράρεται σε συγκινήσεις.