Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Mind the GAP

Να ξεκαθαρίσω κατ’ αρχάς ότι το κείμενο αυτό γράφεται εν βρασμώ. Γιατί από την ημέρα που ο GAP ανακοίνωσε το περί δημοψηφίσματος, είμαι ιδιαίτερα εκνευρισμένος.

Έγραψα λοιπόν την ίδια στιγμή στο facebook ότι δημοψήφισμα δεν πρόκειται να γίνει γιατί μέχρι να γίνει θα έχει γκρεμιστεί το σύμπαν. Εκεί οδηγούσε η απόφαση για δημοψήφισμα. Και την επόμενη επιβεβαιώθηκα. Εκτός από το Ελληνικό και τα διεθνή χρηματιστήρια που κατακρημνιστήκαν, αναβλήθηκε η καταβολή της 6ης δόσης με κίνδυνο τη στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων, άρχισε να συζητιέται έντονα η έξοδος της χώρας από το ευρώ, διασύρθηκε η χώρα μας διεθνώς, γίναμε περίγελος της υφηλίου. Έπαιξε για άγνωστους σε μένα λόγους με τις ζωές μας.

Αφού γύρισε με μια συμφωνία για την οποία θριαμβολογούσε (ακόμη έχω το mail από το opengov με το video) ξαφνικά αποφασίζει αυτή τη συμφωνία να τη θέσει στην κρίση του Ελληνικού Λαού. Ήμαρτον. Αυτό έπρεπε να το έχει κάνει πριν πάει στο Καστελόριζο. Στο Καστελόριζο δεν έπρεπε να ανακοινώσει την προσφυγή στο ΔΝΤ αλλά ότι θέτει στην κρίση του Ελληνικού λαού την πιθανότητα προσφυγής στο ΔΝΤ. Τότε πρωθυπουργέ μου, όχι τώρα.

Το πιο αστείο είναι ότι αποφάσισε να θέσει σε δημοψήφισμα μια συμφωνία που αφορά την Ευρώπη και όχι την Ελλάδα αποκλειστικά. Ήταν βέβαιο ότι το δημοψήφισμα θα κατέληγε σε απόφαση παραμονής ή εξόδου από το ευρώ. Τον φωνάζουν λοιπόν στη G20 και εκεί έρχεται η δεύτερη ξεφτίλα. Δεν υπεραμύνεται της απόφασής του στο παραμικρό, και αλλάζει καθ’ υπόδειξη τόσο το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος όσο και το χρόνο διεξαγωγής του. Και μέχρι να γυρίσει στην Ελλάδα, μέσα στο αεροπλάνο, αλλάζει τελείως και αποφασίζει να μην κάνει δημοψήφισμα. Αφού έχει βάλει τη χώρα σε τέτοια περιπέτεια, η οποία πιστέψτε με ήταν μεγαλύτερη από αυτή που είδατε στα κανάλια τα οποία ασχολήθηκαν επιδερμικά με το ζήτημα της εξόδου μας από το ευρώ, αφήνει να διαρρεύσει ότι όλο αυτό έγινε για να πιεστεί ο Σαμαράς.

Λυπάμαι δεν θα πάρω. Αυτό όλο ήταν επικίνδυνη ακροβασία που μόνο δεινά θα μας φέρει. Ήταν επικίνδυνος πολιτικός χειρισμός. Και προσωπικά δεν επιτρέπω σε κανέναν να παίζει στις πλάτες μου.

Σήμερα που γράφω αυτό το κείμενο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ καλείται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Σύντροφοι προσωπικά δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη πλέον. Δεν του έχω εμπιστοσύνη στο ότι θα τηρήσει αυτό που μέσα από τα δόντια είπε ότι μετά θα πάει σε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη ότι μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες μας, δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη ότι μετά από το πρόσωπο που έδειξε τις τελευταίες ημέρες μπορεί να διαπραγματευτεί ως φερέγγυος συνομιλητής με την Ευρώπη. Εσείς όμως είστε βουλευτές και ξέρετε καλύτερα από μένα. Η δική μου ταπεινή άποψη έχει μικρή βαρύτητα.

Άσχετα όμως από το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης πιστεύω ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί. Ο GAP τελείωσε από το ΠΑΣΟΚ. Οι επόμενες ενδοπασοκικές κινήσεις θα έχουν μόνο ένα στόχο. Ο επόμενος, να πάρει το μαγαζί ολόκληρο και μάλιστα να γυρίσουν και οι πελάτες που εν τω μεταξύ έφυγαν. Αν βάλετε αυτό ως τελική κατάληξη θα δείτε πως ότι γίνεται από δω και πέρα θα εξηγείται εύκολα.

Κλείνοντας έχω να πω δυο τρία πραγματάκια ακόμα ακόμη.

Το πρώτο αφορά όλους αυτούς που μπράβο τους, τοποθετήθηκαν δημόσια κατά του GAP. Εάν σύντροφοι σήμερα ψηφίσετε υπέρ πως θα γυρίσετε στις εκλογικές σας περιφέρειες; Και ας πούμε ότι αυτό το ξεπερνάτε. Το δικό σας, το εσωτερικό ρεζιλίκι, ξέρετε αυτό που μιλάει για αυτοεκτίμηση, μπορείτε να το ξεπεράσετε; Γιατί αν μπορείτε τότε λυπάμαι για ‘σας.

Οι υπόλοιποι πουν δεν πήρατε θέση περιμένοντας τις εξελίξεις είστε οι εκ του ασφαλούς παίκτες, αυτοί που πριν την χώρα και όλους εμάς, βάζετε την πάρτη σας. Προτιμώ αυτούς που ξεκάθαρα και από την αρχή είπαν στηρίζω GAP. Είναι πιο καθαροί, άσχετα αν διαφωνώ μαζί τους ή αν έχουν άλλα κίνητρα. Με απλά λόγια δεν μπορώ τη βουβαμάρα, δεν αντέχω το «άσε να δούμε που θα πάει το πράγμα» δεν αντέχω τους «σιγουρατζήδες» οι οποίοι δυστυχώς είναι οι περισσότεροι. Γι’ αυτό έγραψα και το κείμενο. Για να μην είμαι ένας απ’ αυτούς.

Αναφέρθηκα ιδιαίτερα στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για ευνόητους λόγους.

Για τους άλλους με καλύπτει απόλυτα η δήλωση του Νουριέλ Ρουμπινί μέσω του λογαριασμού του στο Twitter: «Η Ελληνική αλεπού, που λεηλάτησε το κοτέτσι, τώρα ισχυρίζεται ότι θέλει να το φρουρήσει ξανά. Η αξιοπιστία τους είναι πιο βρόμικη κι από τη λάσπη».

Τέλος να σας θυμίσω δύο παλαιότερά μου κείμενα γιατί ξέρω ότι κάποιοι είναι έτοιμοι να μου την πέσουν α) Ερωτήσεις ενός αφελούς β) Μια καλοστημένη παράσταση