Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ο Παντελής Ασπραδάκης για τους καταυλισμούς Ρομά στην Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής ήδη φιλοξενεί πολλούς παράνομους καταυλισμούς που προκαλούν ποικίλα προβλήματα στην εκάστοτε τοπική κοινωνία. Έχει παρατηρηθεί όπου υπάρχουν καταυλισμοί να σημειώνονται έντονα φαινόμενα παραβατικότητας αλλά και προβλήματα δημόσιας υγιεινής.

Η ασφάλεια και η ευνομία αποτελούν ύψιστα δικαιώματα του πολίτη. Ιδιαίτερα σήμερα, σε στιγμές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όπου παρατηρείται γενικότερη αύξηση παραβατικών συμπεριφορών πρέπει να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο δράσης που θα προφυλάσσει την κοινωνία από ανεπιθύμητες ενέργειες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα βγαίνουν χωρίς φόβο να παίξουν στις γειτονιές, οι καταστηματάρχες δεν θα βλέπουν τα μαγαζιά τους να έχουν υποστεί διάρρηξη, η τοπική περιουσία δεν θα βανδαλίζεται. Η παράνομη δράση, οι βίαιες επιθέσεις και οι εγκληματικές ενέργειες είναι καταδικαστέες από όπου και αν προέρχονται, από οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα.

Επίσης πρέπει να διασφαλιστεί και η μη υποβάθμιση των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής. Οι Δήμοι Κορωπίου, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Σπατών-Αρτέμιδος, Μαρκοπούλου, Παλλήνης και άλλοι γειτονικοί, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται ραγδαία τόσο με την αύξηση του πληθυσμού που παρατηρείται και με την τελευταία απογραφή αλλά και με την έντονη εμπορική δραστηριότητα. Η Περιφέρεια Αττικής, το πρώην Υπόλοιπο, δεν μπορεί να επιβαρύνεται συνέχεια είτε είναι με τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ή τη μετακίνηση νομαδικών πληθυσμών και να αποτελέσουν τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία και την αναβάθμιση των περιοχών. Μπορεί να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι και οι συνθήκες έναντι άλλων περιοχών της Αθήνας αυτό όμως δεν είναι λόγος για να δεχτούμε άλλες επιβαρύνσεις.

Απαιτείται ένας ανοιχτός διάλογος με τους κατοίκους των περιοχών που διαταράσσεται η καθημερινότητά τους και η ασφάλεια της περιουσίας τους. Σε κάθε καταυλισμό πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις ανάπλασης για λόγους αισθητικής και όχι μόνο πχ. με πράσινους χώρους ενώ σε ειδικούς διαμορφωμένους χώρους να παρέχεται υγειονομική περίθαλψη για τους ρομά για την μη μετάδοση επικίνδυνων νοσημάτων και πιθανά εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις που μπορούν να υποστηριχθούν από επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον επιβάλλεται η πλήρης καταγραφή των νομαδικών καταυλισμών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και η ενίσχυση της αστυνόμευσης για την καταπολέμηση εγκληματικών φαινομένων.

Η ασφάλεια των κατοίκων και η ευημερία του συνόλου της κοινωνίας δεν μπορεί να διαταράσσεται από μεμονωμένες περιπτώσεις. Πρέπει με συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο για τη διαχείριση καταστάσεων. Η προστασία των δικαιωμάτων κάθε κοινωνικής ομάδας και η άρση αποκλεισμού είναι επιθυμητά όταν γίνονται στοχευμένα και με δικλείδες ασφαλείας που δεν θίγουν με οποιοδήποτε τρόπο τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και την ομαλή καθημερινότητά τους.

Στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής μου ιδιότητας έχω κάνει σχετικές ερωτήσεις για την Περιφέρεια Αττικής κατόπιν αιτήματος και συνεργασίας με τους Δήμους Ασπροπύργου, Λιοσίων και Γέρακα ενώ για το συγκεκριμένο θέμα είμαι σε επαφή με τον αρμόδιο Υφυπουργό για την επίλυση του θέματος. Εντός των επόμενων ημερών το Υπουργείο θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με την Περιφέρεια και τους Δήμους για να τεθούν όλα τα θέματα ώστε να γίνει καταγραφή όλων των καταυλισμών, να τεθούν τα προβλήματα αλλά και οι πιθανές επιπτώσεις από τη μετεγκατάστασή τους κατόπιν ενημέρωσης που είχα από τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλο.