Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

3,5 χρόνια έργο κατάθεσης ψυχής

Η προεκλογική περίοδος έχει μπει για τα καλά πια στην καθημερινότητα όλων μας, μιας και βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν την ημέρα που όλοι καλούμαστε να αποφασίσουμε για τον τόπο μας και το μέλλον του, καλούμαστε να επιλέξουμε ποιοι θα διαχειριστούν την καθημερινότητα και τα προβλήματα της πόλης την επόμενη πενταετία.

Η δημοτική περίοδος που τελειώνει ήταν από τις πιο δύσκολες κατά την ταπεινή μου άποψη. Το εγχείρημα του Καλλικράτη, στο οποίο να σημειώσω ότι συμφωνώ ως στρατηγική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιούργησε αρκετές δυσκολίες στο ξεκίνημα. Διαφορετικές λογικές, διαφορετικές κουλτούρες διοίκησης έπρεπε να συγχωνευθούν-συνενωθούν όσο πιο γρήγορα γίνονταν, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει όλο αυτό το αχανές πράγμα, ο νέος Δήμος Παλλήνης. Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις περισσότερες - αν όχι για όλες - τις δραστηριότητες, νέες άγνωστες αρμοδιότητες, κάποιες εξ αυτών χωρίς θεσμικό πλαίσιο. Δεν μπορείτε να το φανταστείτε όσοι δεν το ζήσατε και δεν υπάρχουν λόγια περιεκτικά να σας το περιγράψω. Στα πρώτα βήματα του Καλλικράτη δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι υπήρξε χάος.

Κάποιοι ίσως διαφωνήσετε μαζί μου, αλλά θα σας πω ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της σημερινής δημοτικής αρχής ήταν ότι ξεπέρασε αυτό το σοκ γρήγορα και ανώδυνα για όλους μας. Είναι από αυτά που γίνονται και δεν φαίνονται, από αυτά που ενώ εσύ τρέχεις όλη μέρα και δεν βρίσκεις άκρη, έχεις τον άλλον απέναντι να σου λέει ότι δεν κάνεις τίποτα. Σίγουρα το έχετε νιώσει όλοι αυτό το συναίσθημα είτε στην εργασία σας είτε σε άλλο χώρο. Σας πληροφορώ ότι υπάρχουν ακόμη Δήμοι στην Ελλάδα που αυτό το σοκ δεν το έχουν ξεπεράσει. Εγκλωβίστηκαν λόγω ελλείψεως διοικητικών ικανοτήτων κυρίως του Δημάρχου και έμειναν στάσιμοι.

Υπήρξαν κι άλλα απ’ αυτά που γίνονται και δεν φαίνονται ή φαίνονται μερικώς. Ένα μεγάλο παράδειγμα είναι τα σχέδια περιοχών της Παλλήνης αλλά και της Ανθούσας που χρόνιζαν δεκαετίες στα συρτάρια ανευθυνουπεύθυνων που κορόιδευαν τους ενδιαφερόμενους παρουσιάζοντας δήθεν έργο. Δεν το ξέρετε αλλά να σας ενημερώσω, ότι υπήρξε κατάθεση σχεδίου περιοχής που ο φάκελος ήταν «άδειος» και χρειάστηκαν άπειρες εργατοώρες για να τον γεμίσει η παρούσα δημοτική αρχή. Ώρες επί ωρών, μέρες επί ημερών ενασχόλησης έφεραν να πράγματα στη σημερινή κατάσταση στην οποία ποτέ άλλοτε δεν ήταν οι υπό ένταξη περιοχές. Κάποιες ήδη εντάχθηκαν (6 από τις 14 στην Παλλήνη), κάποιες άλλες είναι στο παρά πέντε. Διαβάζω από ‘δω κι από ‘κει να λένε διάφοροι τυχαίοι για καθυστερήσεις στο σχέδιο και μπρος πίσω μεταξύ Δήμου και Υπουργείων και εξοργίζομαι, γιατί αυτοί που τα λένε αυτά, αναφέρονται σε μπρος πίσω εξαμήνων και για μικρολεπτομέρειες, όταν τα δικά τους μπρος πίσω ήταν δεκαετιών. Επαναλαμβάνω: Οι υπό ένταξη περιοχές είναι πιο κοντά στην ένταξη από ποτέ. Τρανό παράδειγμα αυτές που εντάχθηκαν. Θυμίζω παραφράζοντας την παροιμία που λέει «όταν φτάσει στο σπίτι του γείτονα έρχεται και η σειρά σου». Να σας πω ακόμη κάτι που δεν ξέρετε σε σχέση με το σχέδιο, αλλά που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό και δείχνει τον τρόπο λειτουργίας της παρούσας δημοτικής αρχής. Δεν υπέκυψε σε συμφέροντα, δεν υπέκυψε σε πιέσεις, δεν υπέκυψε σε μικροεκλογικές σκοπιμότητες. Είχε το σθένος που έλειπε από όλους τους προηγούμενους. Γι’ αυτό προχώρησαν τα σχέδια. Πήρε αποφάσεις δύσκολες με ευκολία, κάτι που οι προηγούμενες διοικήσεις δεν είχαν ούτε την ικανότητα ούτε την πολιτική βούληση να κάνουν.

Και έρχομαι στην αποχέτευση. Άλλη μια τεράστια δουλειά που δεν φαίνεται. Κατανοώ πως μετά από τόσα χρόνια που όλοι έχετε ακούσει διάφορα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως το «νερό μπήκε στ’ αυλάκι» αν δεν δει μπουλντόζες να σκάβουν και την ταμπελίτσα «Δήμος Παλλήνης - Έργα Αποχέτευσης». Και όμως μπήκε. Αλλαγή προσανατολισμού σε Ψυττάλεια από ΚΕΛ Ραφήνας - εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το εσωτερικό δίκτυο, χωροθέτηση αντλιοστασίων, υποβολή πρότασης χρηματοδότησης έργου που θα το κάνουμε για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, είναι από τα σημαντικότερα που έγιναν. Έχω αναφερθεί σε παλαιότερο κείμενό μου αναλυτικά σε ότι έχει γίνει (δείτε εδώ) και δεν θα το ξανακάνω. Ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί ένα πολύ πετυχημένο παράδειγμα. Λέει «πως όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε σπίτι η έκδοση της άδειας μας πήρε αρκετό καιρό… έτσι και με την αποχέτευση είμαστε σ’ αυτή τη φάση». Επίσης λέει πως η αποχέτευση είναι ένα προσωπικό του στοίχημα και πραγματικά έτσι είναι. Εγώ θα συμπληρώσω πως δεν έχω ακούσει καμία πρόταση από την αντίπερα όχθη για το θέμα της αποχέτευσης παρά μόνο έναν τέως Δήμαρχο να λέει ότι πρέπει να εμμείνουμε στο ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων. Μην μπερδεύεστε, το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων που μέχρι το 2012 μας αφορούσε, δεν είναι αυτό που εγκαινίασε προ μηνών ο Σγουρός και κατασκευάζεται. Είναι άλλο, για το οποίο μόνο αντιδράσεις υπάρχουν, καμία πρόοδος από το 2002 όταν ξεκίνησε να συζητιέται η περιβαλλοντική μελέτη. Έχω ακούσει όμως να επιχαίρουν σε δήθεν δυσκολίες και προσκόμματα που φέρνουν οι Δήμοι του Πειραιά. Άντε να σας δω και σε διαδήλωση στο Κερατσίνι με πανό «Όχι άλλα λύματα στην Ψυττάλεια».

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικότερα από αυτά που δεν φαίνονται. Και αναφέρθηκα σε αυτά τα δύο γιατί αυτά είναι που θέτουν τις βάσεις για τα επόμενα. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Είναι ο "τροχός" που θα κινήσει την πόλη τα επόμενα χρόνια. 

Αυτά που φαίνονται είναι πολλά και σίγουρα θα ξεχάσω κάτι. Νέα σχολεία, νέοι παιδικοί σταθμοί, νέες πλατείες, νέα οδοποιία, συντηρήσεις οδοποιίας, αγωγοί ομβρίων, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές νέες και συντηρήσεις παλαιών, φυτέματα δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους, δημοτικός φωτισμός (led), αναπλάσεις περιοχών, προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό φροντιστήριο, εναλλακτικά προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίηση, προγράμματα δημόσιας υγείας, αμέτρητες πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, σχολή μουσικής, προγράμματα άθλησης, καθαριότητα υψηλού επιπέδου, άμεση αντιμετώπιση της καθημερινότητας (σίγουρα ξεχνάω πολλά). Φτάνει να ανοίξετε το παράθυρό σας, να πάτε μέχρι το σχολείο του παιδιού σας, να πάτε σε μια εκδήλωση, σε μια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης και τότε θα καταλάβετε ότι το έργο είναι ΤΕ-ΡΑ-ΣΤΙ-Ο.

Και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς το περιβάλλον που υπήρχε αυτά τα 3,5 χρόνια. Η χώρα σε μνημόνιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με περικοπές πόρων περίπου στο 60%, και με περίπου ανάλογες περικοπές στο ανθρώπινο δυναμικό. Σημειώνω πως ο Δήμος Παλλήνης δεν συγκαταλέγεται στους Δήμους με πλεονάζων προσωπικό, αντιθέτως μάλιστα χρειάζεται επιπλέον προσωπικό για να γίνουν τα minimum και θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην υπερπροσπάθεια που καταβάλλει η πλειοψηφία των εργαζομένων.

Εκτός από το περιβάλλον που διαμορφώθηκε στη χώρα υπήρξε και το περιβάλλον που διαμορφώθηκε στη πόλη. Αναφέρομαι στα 4,5 δις που είναι δεσμευμένα σε λογαριασμό μας από την υπόθεση του Κτήματος Καμπά. Είναι κάτι που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοεί κανείς όταν αναλογίζεται τη δημοτική θητεία που πέρασε. Δεν θα ξεκινήσω από την αρχή να σας πω τι έγινε με την υπόθεση REDS. Αν θέλετε υπενθύμιση ή δεν ξέρετε δείτε εδώ. Δεν έχω καταλήξει ακόμη, αν είναι αστείο ή θλιβερό το να καταλογίζουν κάποιοι ευθύνες στο Ζούτσο για κάτι που έγινε πριν πολλά-πολλά χρόνια στην Παλλήνη. Αλήθεια ρε παιδιά τα διαβάζετε αυτά που γράφετε;

Παρά λοιπόν το δυσμενές περιβάλλον η Δημοτική αρχή πέτυχε. Εκμεταλλευόμενη το ΕΣΠΑ στο έπακρο με 120.000.000 ευρώ, διοικώντας με σύνεση χωρίς υπερβολές, αρνούμενη να υποκύψει σε συμφέροντα, ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ όπως λέει κι ο Δήμαρχος.

Είναι κρίμα κι άδικο να κριθούμε για τη λακκούβα που μπορεί να έχεις αγαπητέ αναγνώστη μπροστά στην πόρτα σου ή για τη λάμπα που ίσως καθυστερήσαμε να αλλάξουμε. Ψάξτε πίσω από τη λακκούβα που σας ενοχλεί και δείτε το μεγάλο έργο που έχει γίνει. Ας ξεφύγουμε κάποια στιγμή σ’ αυτή τη χώρα από το στενά ατομικό, και ας δούμε ότι το ατομικό εξυπηρετείται καλύτερα μέσα από το συλλογικό. Αυτό είναι που κάνει αυτή η δημοτική αρχή. Εργάζεται ασταμάτητα και ακούραστα για σας ως μέρος συνόλου και όχι ως μονάδες. Δεν επιδιώκει να σας λύσει ατομικά το πρόβλημα εν είδει ρουσφετιού αλλά να δίνει γενικότερες λύσεις που θα εξαλείφουν τα προβλήματα.

Η δημοτική περίοδος για όσους δεν το γνωρίζουν λήγει στις 31/08/2014. Η νέα δημοτική περίοδος ξεκινά 01/09/2014 και λήγει 31/08/2019. Είναι πέντε χρόνια. Οι λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, δεν είναι παρά ένας κόκκος άμμου μπροστά στην πενταετία. Οι επιλογές σας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Το «είναι φίλος του κουμπάρου μου» ή «τον ξέρει μια ξαδέρφη μου» δεν είναι ικανές συνθήκες για να ψηφίσετε κάποιον. Πρέπει αυτός που θα επιλέξετε να είναι πρώτ’ απ’ όλα ικανός. Να «κάνει» που λέμε γι’ αυτή τη δουλειά που τον επιλέγετε. Αν δεν κάνει αλλά είναι φίλος της ξαδέρφης σας καλύτερα να συνεχίσει να είναι φίλος της ξαδέρφης σας, να γίνει και δικός σας, αλλά μακριά απ’ το Δήμο. Το ποιος κάνει και ποιος όχι το ξέρετε εσείς πολύ καλά. Φαίνεται, το διαισθάνεστε. Και επιπλέον, μας γνωρίζετε όλους πολύ καλά.

Δεν ξέρω αν θα είμαι στις επιλογές σας. Ελπίζω να είμαι. Να σας πω όμως ότι δεν θέλω να είμαι στις επιλογές σας επειδή είμαι φίλος της ξαδέρφης σας ή γνωστός του κουμπάρου σας. Θέλω να είμαι στις επιλογές σας μόνο αν πιστεύετε ότι «κάνω».