Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ζούτσος: Στις 18 Μαΐου συνεχίζουμε μαζί ... για μια ακόμη καλύτερη πόλη

Αγαπητές συνδημότισσες και συνδημότες,

Το 2011 ξεκινήσαμε μαζί την πιο σύντομη αλλά ταυτόχρονα και δυσκολότερη δημοτική θητεία από την μεταπολίτευση έως σήμερα. Μέσα στις τραγικές οικονομικές συνθήκες, τις δυσλειτουργίες που επέφερε ο Καλλικράτης και την ανάγκη για ενοποίηση των υπηρεσιών τριών διαφορετικών ΟΤΑ, τολμήσαμε να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μαζί, μια καλύτερη πόλη.

Μια πόλη καλύτερη μέσα από τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, τον χωροταξικό σχεδιασμό, το περιβάλλον, την κατασκευή έργων υποδομής αναγκαίων για την αναβάθμιση και τη διασφάλιση ποιότητας ζωής υψηλού επιπέδου για όλους.

Μια πόλη καλύτερη μέσα από την δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής ασφαλείας με σκοπό να προστατέψουμε τους αδύναμους, να δώσουμε έμφαση στις δομές για τα παιδιά και την Τρίτη ηλικία, να υλοποιήσουμε τις υποδομές και τα προγράμματα που θα δώσουν νέα πνοή στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στο περιβάλλον.

Μια πόλη καλύτερη μέσα από την δημόσια διαβούλευση με τους ίδιους τους κατοίκους κάθε γειτονιάς, την αξιολόγηση των προβλημάτων τους, την ιεράρχηση των αναγκών και την στοχευμένη παρέμβαση με έργα ουσίας που συντελούν στην ισόρροπη ανάπτυξη.

Με γνώση, εμπειρία και αποτελεσματικότητα υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε ένα πολύπλευρο έργο που αγγίζει όλες τις ανάγκες της πόλης και της τοπικής κοινωνίας. Έργα ομβρίων υδάτων, ύδρευσης, οδοποιίας, πεζοδρομίων, παιδικών χαρών, αναπλάσεων κοινοχρήστων χώρων, είναι μόνο μερικά από αυτά που έγιναν σε κάθε γειτονιά της πόλης μας. Εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις 120 εκατομμυρίων ευρώ για τα μεγάλα έργα, καταφέραμε να μην επιβαρύνουμε τους κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα δεν ξεχάσαμε την καθημερινότητα στα σχολεία, στο πράσινο, στην ασφαλή κυκλοφορία των πεζών και ιδιαίτερα των μαθητών, στην αναβάθμιση της καθαριότητας με υπόγειους κάδους, στις πινακίδες ονοματοθεσίας οδών, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, σε όλες τις πτυχές και εκφάνσεις της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Προωθήσαμε το Σχέδιο Πόλης εντάσσοντας 6 από τις 14, εκκρεμείς επί χρόνια και χρόνια, Πολεοδομικές Ενότητες της Δ.Ε. Παλλήνης, ενώ είναι σε τελικό στάδιο άλλες 6 ακόμη της Δ.Ε. Παλλήνης, 1 της Δ.Ε. Γέρακα και το σύνολο του σχεδίου της Ανθούσας.

Αναπτύξαμε ένα ουσιαστικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης με την συμμετοχή των πολιτών βοηθώντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επέφερε στη τοπική κοινωνία η λαίλαπα του μνημονίου, ενώ παράλληλα προχωρήσαμε σε λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος και αναπτύξαμε μια σειρά καινοτόμες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Το σημαντικότερο αποτέλεσμα όλων των παρεμβάσεων και προσπαθειών μας σ' αυτή τη θητεία ήταν και παραμένει η επίλυση του προβλήματος της αποχέτευσης ακαθάρτων. Με μεθοδικότητα, επιμονή και διορατικότητα πετύχαμε την αλλαγή του σχεδιασμού της αποχέτευσης του Δήμου μας, μετά από 20 χρόνια στασιμότητας στην πρόταση του ΚΕΛ Ραφήνας, εξασφαλίζοντας, αντ' αυτού, υπαρκτό και εν λειτουργία αποδέκτη, το ΚΕΛ Ψυτάλλειας. Σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ ολοκληρώθηκαν οι γεωλογικές μελέτες για τα 8 αντλιοστάσια και χωροθετήθηκαν οι θέσεις τους καθώς και η διαδρομή του κεντρικού συλλεκτήριου αγωγού. Καταρτίστηκε η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του Κεντρικού αγωγού καθώς και οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, για τις οποίες αναμένεται η έγκριση του ΥΠΕΚΑ. Έχουμε ήδη υποβάλλει πλήρη φάκελο για την χρηματοδότηση του έργου και μαζί με τις ήδη εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου είμαστε έτοιμοι να προβούμε στη δημοπράτηση και κατασκευή του έργου, μόλις λάβουμε και την τελευταία έγκριση από το ΥΠΕΚΑ.

Ένα έργο ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για το μέλλον της πόλης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό και πλέον κρίσιμο στάδιο. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία, παρέχοντας, με την μέχρι σήμερα διαχείρισή του, τις εγγυήσεις για την ολοκλήρωσή του.

Μπροστά σε ένα συνολικό έργο αυτού του μεγέθους, που συντελέστηκε κάτω από αντίξοες οργανωτικές και οικονομικές συνθήκες, κάποιοι στέκονται με μεμψιμοιρία, με διάθεση απαξίωσης και μηδενισμού, συκοφαντώντας, ανερυθρίαστα, τις κατακτήσεις όλων των πολιτών, νοσταλγώντας τις εποχές όπου τα προσωπικά συμφέροντα "σχεδίαζαν" την πόλη, δίνοντας το μέλλον της αντιπαροχή στις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Εμείς δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε σας χτυπάμε συγκαταβατικά στην πλάτη για να εξασφαλίσουμε την ψήφο σας. Δεν υπάρχει καμία μέθοδος «αυτόματης επίλυσης» προβλημάτων. Δεν πιστεύουμε ότι η πόλη μας μπορεί να αλλάξει από κάποιους για εμάς, αλλά μόνο με εμάς, με την συμμετοχή όλων μας. Η ανάδειξη των μεγάλων αλλά και των καθημερινών μικρών προβλημάτων είναι συλλογική δουλειά και η επίλυσή τους το ίδιο. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας με στρατηγική, με ιεράρχηση των αναγκών, αξιοποιώντας σωστά τους πόρους που διαθέτουμε και καθημερινά παραδίδουμε τα αποτελέσματα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στους πολίτες. Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ήδη έχουμε αρχίσει να γευόμαστε τους καρπούς των κόπων μας. Μία πόλη όπου η ανάπτυξη εκφράζεται σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής του πολίτη και όχι μόνο σε μεγαλόσχημες και ανεκπλήρωτες, επί χρόνια, υποσχέσεις.

Στις 18 Μαΐου συνεχίζουμε μαζί ..... για μια ακόμη καλύτερη πόλη.

Θανάσης Ζούτσος
Δήμαρχος Παλλήνης

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Ανθούσα - Γέρακας - Παλλήνη, μια πόλη για όλους"