Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

CINE ΓΕΡΑΚΑ Πέμπτη 18 Ιουλίου έως Κυριακή 21 Ιουλίου

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ & Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
THE BIG WEDDING
Σκηνοθεσία: Τζάστιν Ζάκαμ.
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ ντε Νίρο, Ντάιαν Κίτον, Κάθριν Χέιγκλ, Σούζαν Σαράντον, Αμάντα Σέιφριντ, Ρόμπιν Γουίλιαμς
Διάρκεια: 89 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη - Κυριακή 21.00 (Μια προβολή)

Με ένα εντυπωσιακό, υπέρλαμπρο καστ το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους βραβευμένους με Όσκαρ, Ντάιαν Κίτον, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Σούζαν Σαράντον, και Ρόμπιν Ουίλιαμς, «Ο Γάμος της Χρονιάς» αποτελεί μια πανέξυπνη, προκλητική και - σε στιγμές – εξωφρενική κωμωδία. Με μια διαφορετική και τελείως φρέσκια ματιά, η ταινία παρακολουθεί από κοντινή απόσταση τα προβλήματα, τα μπερδέματα, τα σκαμπανεβάσματα και τις πιο αστείες και ρομαντικές στιγμές μια σύγχρονης οικογένειας σε σύγχυση.

Στον πιο μεγάλο και πιο σημαντικό – από κάθε άποψη - γάμο της χρονιάς, υπάρχει ένα, αντίστοιχου μεγέθους, πρόβλημα. Ή και περισσότερα! Ο Ντον και η Έλι Γκρίφιν, οι επί πολλά χρόνια χωρισμένοι, θετοί, γονείς του δύσμοιρου Αλεχάντρο, αναγκάζονται να ξανασμίξουν με το ζόρι και να υποδυθούν τους παντρεμένους γονείς του, ενόψει της απόφασης της βιολογικής μητέρας του Αλεχάντρο, να παραστεί στον γάμο του. Σας ακούγεται παράλογο; Αναμείνατε για τη συνέχεια…



Οι Γκρίφινς λοιπόν, ξεχωριστοί και ιδιαίτεροι καθώς ξεκάθαρα είναι, συνειδητοποιούν πως το να υποδύονται τους ερωτευμένους δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση και μπορεί πολλές φορές να καταντήσει φοβερά άβολο, ειδικά από τη στιγμή που η Μπέμπε, η νυν συμβία του Ντον, βρίσκεται παρούσα κάθε στιγμή παρακολουθώντας την κάθε τους κίνηση. Εν τω μεταξύ, μέσω αυτής της μοναδικής παράστασης του θεάτρου του παραλόγου, η ζωή χτυπάει τους Γκρίφιν με τις κλασικές της απρόβλεπτες εκπλήξεις. Η βιολογική κόρη του ζεύγους, η Λάιλα, βασανίζεται από ένα συγκλονιστικό μυστικό, ο βιολογικός τους γιος, ο Τζάρεντ, προβληματίζεται για την ύπαρξη ή την έλλειψη αγάπης τελικά στη ζωή του, ενώ την ίδια στιγμή ο Αλεχάντρο προσπαθεί μάταια να διατηρήσει τις ισορροπίες στο περιβάλλον της ευρύτερης οικογένειας.

Ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, Τζάστιν Ζάκχαμ, είναι ο εγκέφαλος πίσω από τη δημιουργία μιας ταινίας μοναδικού ύφους και προοπτικής. «Ο Γάμος της Χρονιάς» είναι πρώτα απ’ όλα μια ξεχωριστή κωμωδία, η οποία συλλαμβάνει τις ιδιαιτερότητες της οικογενειακής ζωής, κλείνοντας παράλληλα, περιπαικτικά και με διάθεση ειρωνική, το μάτι σε οποιονδήποτε αναγνωρίζει τις παραδοσιακές οικογενειακές και κοινωνικές λειτουργίες των ιδιοσυγκρασιακών κλισέ που μας περιβάλλουν. Πως το πετυχαίνει όλο αυτό; Αποκλειστικά μέσα από τα μάτια μιας οικογένειας, αυτής των Γκρίφιν, τα μέλη της οποίας είναι εξαναγκασμένα - καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας - να παρατηρούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους να διαδραματίζονται ακριβώς μπροστά τους ενώ οι ίδιοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην βλάψουν ο ένας τον άλλο, κατά τη διαδικασία.

Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ
THE LONE RANGER
Σκηνοθεσία: Γκορ Βερμπίνσκι.
Πρωταγωνιστούν: Τζόνι Ντεπ, Άρμι Χάμερ, Έλενα Μπόναμ, Κάρτερ, Τομ Γουίλκινσον
Διάρκεια: 147 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη - Κυριακή 22.50 (Μια προβολή)

Ο Τζον Ριντ είναι ένας ιδεαλιστής δικηγόρος που πιστεύει ότι μπορεί να φέρει στην Αγρια Δύση τον Λόγο του Νόμου. Οταν ένας καταζητούμενος σαδιστής δολοφονήσει τον αδελφό του με φρικτό τρόπο, ο Τζον θα ξεκινήσει ένα μοναχικό ταξίδι εκδίκησης. Δίπλα του στο δρόμο θα ταξιδέψει ο Ινδιάνος Τόντο, γραφικός, αλαφροΐσκιωτος και ταυτόχρονα σοφός, που έχει κι εκείνος δικά του ζητήματα να λύσει.

Γεμάτο με αναφορές σε παλιές ταινίες, από τα σπαγκέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε (κυρίως το «Κάποτε στη Δύση») ως τις ταινίες του Σαμ Πέκινπα,ο «Μοναχικός καβαλάρης» είναι ένα πολύ διασκεδαστικό, πολύ γρήγορο αλλά και πολύ έξυπνο γουέστερν που ξαναζωντανεύει τον μύθο του μασκοφόρου εκδικητή Lone Ranger στη μεγάλη οθόνη, όπου ο ήρωας ποτέ δεν έκανε αισθητή την παρουσία του (ξεκίνησε ως ραδιοφωνικό σόου τη δεκαετία του 1930 και αργότερα πέρασε στην τηλεόραση με επιτυχία).

Ο Lone Ranger ήταν κάτι σαν τον Ζορό στο Μεξικό ή τον Ρομπέν των Δασών στην Αγγλία. Φορώντας τη μάσκα του ώστε να μην αναγνωρίζουν ποτέ την πραγματική του ταυτότητα, υπερασπιζόταν τους κατατρεγμένους και κυνηγούσε την αδικία.

Η ουσιαστική αλλαγή στην ταινία του Γκορ Βερμπίνσκι είναι ότι αυτή τη φορά τον πρώτο λόγο στην ιστορία έχει το δεξί χέρι του εκδικητή Ranger (Αρμι Χάμερ), ο Ινδιάνος Κομάντσι Τόντο, τον οποίο υποδύεται ένας χειμαρρώδης Τζόνι Ντεπ σε ακόμη μία πολύ καλή στιγμή τής ούτως ή άλλως τόσο ενδιαφέρουσας καριέρας του. Με τη σκαμμένη, καμένη και βαμμένη φάτσα του, με την τραυματισμένη ψυχή του και με τα λίγα αλλά ουσιαστικά λόγια του, ο Τόντο του Ντεπ ξεφεύγει από την εικόνα της απλής «μαριονέτας» που είχε σε παλαιότερες εκδοχές του μύθου και αποκτά στυλ και προσωπικότητα.



Παρά τη μεγάλη διάρκειά της, η ταινία σε κερδίζει χάρη στο αστείρευτο κέφι της, το οποίο είναι αποτέλεσμα και των ζουμερών δεύτερων ρόλων: η Ελενα Μπόναμ Κάρτερ σε ρόλο τσατσάς με ξύλινο πόδι όπου κρύβει όπλο, ο Ντέιβιντ Φίχτνερ κακοποιός - κανίβαλος, ο Τομ Γουίλκινσον σαδιστής ονειροπόλος.