Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

CINE ΓΕΡΑΚΑ Πέμπτη 1 Αυγούστου έως Τετάρτη 7 Αυγούστου

ΤΟΥΡΜΠΟ (21:00) & ΓΟΥΛΒΕΡΙΝ (22:45)

ΤΟΥΡΜΠΟ
TURBO
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Σόρεν.
Διάρκεια: 96 λεπτά
Ώρα έναρξης: 21.00 (Μια προβολή)

O Τούρμπο είναι ένα μικρό σαλιγκάρι με μεγάλα όνειρα. Δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος με τους ρυθμούς της ζωής του. Η εμμονή του με την ταχύτητα τον έχει μετατρέψει σε παραγκωνισμένο μέλος της αργής και προσεκτικής κοινωνίας των σαλιγκαριών. Παρότι εκείνος αρνείται να συμμορφωθεί, ξαφνικά, ύστερα από ένα περίεργο ατύχημα η ζωή του Τούρμπο θα αλλάξει αφού αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις που του επιτρέπουν να κινείται με απίστευτη ταχύτητα.

Ξεκινά, λοιπόν, ένα απίθανο ταξίδι αψηφώντας κάθε δυσκολία με σκοπό να εκπληρώσει το όνειρό του: να συναγωνιστεί απέναντι στους καλύτερους στον αγώνα Indianapolis 500. Ο Τούρμπο, είναι το απόλυτο αουτσάιντερ που ασκεί το φαινομενικά αδύνατο έχοντας πάντα στο μυαλό του τη φράση «κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο, κανένας ονειροπόλος δεν είναι μικρός».

Όταν συναντάμε τον Τούρμπο, εκείνος είναι ο «αλητάκος» της κοινότητας των σαλιγκαριών, τα μέλη της οποίας δεν έχουν μεγάλα όνειρα όπως εκείνος, αλλά τους ενδιαφέρουν περισσότερο τα κοινωνικά στερεότυπα. Ο αδερφός του Τούρμπο, ο Τσετ, του οποίου το μόνο μέλημα είναι η ασφάλεια, αγαπά πολύ τον αδερφό του, αλλά θεωρεί πως όλη αυτή η εμμονή με την ταχύτητα μπορεί να είναι καταστροφική.

Καθώς, ο Τούρμπο ξεκινά το ταξίδι του με σκοπό να εκπληρώσει τα όνειρά του, βρίσκεται ξαφνικά πάνω από την γέφυρα ενός αυτοκινητοδρόμου μέσα στο καπό ενός σπορ αυτοκινήτου και συγκεκριμένα μέσα σε ένα νιτρομπούκαλο, με αποτέλεσμα να αλλάξει η μοριακή του δομή. Το ατύχημα αυτό – ή μάλλον ευτύχημα για τον Τούρμπο – τον μετατρέπει σε ένα σαλιγκάρι, το οποίο μπορεί να τρέξει με 200 μίλια την ώρα.



«Η ταινία είναι μια ιστορία σούπερ ηρώων και αγώνων ταχύτητας αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ιστορία για αδύναμους χαρακτήρες. Ο Τούρμπο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αουτσάιντερ, δεν περιμένεις να καταφέρει κάτι γεννημένος σαλιγκάρι, με μια ζωή είναι γεμάτη εμπόδια. Αν ψάξεις όμως λίγο πιο βαθειά, ένα σαλιγκάρι είναι ο τέλειος χαρακτήρας για να δημιουργήσεις μια ιστορία για αδύναμους και για όσους δεν τολμούν», λέει ο σκηνοθέτης.

Ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από ανθρώπους και γεγονότα που βρίσκονταν πολύ κοντά του. «Η βασική πηγή έμπνευσης ήταν ο γιος μου, ο οποίος ακόμα πριν αρχίσει να μιλάει είχε εμμονή με τα αυτοκίνητα και τους αγώνες ταχύτητας», λέει ο Σόρεν. Η άλλη πηγή έμπνευσής για τον Σόρεν ήταν ένα «σαλιγκαροπρόβλημα» που είχε στον κήπο του. Ένα σαλιγκάρι του έτρωγε τις ντομάτες που είχε στην αυλή του. «Αυτός ο συνδυασμός της αργής κίνησης (τα σαλιγκάρια) και της ταχύτητας (η εμμονή του γιού του) ήταν τα δύο καταλυτικά στοιχεία τα οποία με οδήγησαν στη δημιουργία της ιστορίας, η οποία επικεντρώνεται στα όνειρα των σαλιγκαριών, δηλ. στα όνειρα που έχει κάθε άνθρωπος».

ΓΟΥΛΒΕΡΙΝ
WOLVERIN
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μάνγκολντ.
Πρωταγωνιστούν: Χιου Τζάκμαν, Χιρογιούκι Σανάντα, Τάο Οκαμότο, Ρίλα Φουκουσίμα.
Διάρκεια: 125 λεπτά
Ώρα έναρξης: 22.45 (Μια προβολή)

Ο πιο ιδιαίτερος χαρακτήρας κόμικ της Μάρβελ, ο ξεχωριστός, αιωνόβιος, ήρωας της παρέας των X-Men ανακαλύπτει τη μαγική, μοντέρνα εκδοχή της Ιαπωνίας και επιχειρεί μια απότομη κατάδυση στα θολά μονοπάτια της κουλτούρας της, μέσα από τους κύκλους της Γιακούζα και των σύγχρονων Σαμουράι.

Εν μέσω γενικευμένης αναταραχής, συναντάμε τον Γουλβερίν (Λόγκαν) στο επίκεντρο των καταιγιστικών ρυθμών της Άπω Ανατολής, συνοδευόμενο από μια μυστηριώδη και πανέμορφη κληρονόμο. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή του που εξερευνά έντονα την προοπτική του θανάτου καθώς δείχνει να δοκιμάζει τα όρια της σωματικής και συναισθηματικής του αντοχής – πιο προκλητικά από κάθε άλλη φορά.

Σ’ αυτό το επικίνδυνο ταξίδι στο οποίο καλείται να ανακαλύψει εκ νέου τον ήρωα που κρύβει μέσα του, δεν αρκεί απλά να παλέψει με ισχυρούς εχθρούς (μεταλλαγμένους και μη), αλλά θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταφέρει να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του στοιχειωμένου παρελθόντος του. Καθώς λοιπόν τα αδαμάντινα νύχια του Γουλβερίν διασταυρώνονται με τις ανελέητες κατάνες των σαμουράι σε μια δοκιμασία που δοκιμάζει τις αρετές της πίστης, της αγάπης και της αφοσίωσης, ο αγαπημένος μας ήρωας θα αναγνωρίσει την πραγματική αξία της αιωνιότητας και της άφθαρτης φύσης.



Χαρακτηριστική, της εσωτερικής πάλης του βασικού μας ήρωα, είναι η δήλωση του πρωταγωνιστή και παραγωγού του «Γουλβερίν», Χιού Τζάκμαν: “Η ιστορία μας, τοποθετεί τον Γουλβερίν σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε είχαμε δει μέχρι τώρα στη σειρά ταινιών των X-Men. Το αποτέλεσμα είναι εντελώς καινούριο, όχι μόνο οπτικά αλλά και σε ότι αφορά στην αίσθηση και το γενικότερο ύφος της ταινίας. Υπάρχουν πάρα πολλές, εντυπωσιακές, μάχες, ωστόσο μακράν η πιο σημαντική είναι εκείνη που δίνει ο Λόγκαν για να ξεκαθαρίσει αν είναι τελικά άνθρωπος ή τέρας”.

Ο χαρακτήρας του Γουλβερίν έκανε την παρθενική του εμφάνιση το 1974, όταν σε ένα τεύχος του «The Incredible Hulk» αποκαλύφθηκε ο τύπος με τα αδαμάντινα νύχια, τις εκρήξεις οργής (berserker rage) και την ικανότητα της αυτοίασης, ο οποίος θα ενσωματωνόταν, αμέσως μετά, στην ομάδα των X-Men. Η αναγωγή του σε σούπερ σταρ των υπερηρώων ήταν έκτοτε, απλά, θέμα χρόνου.

Το 1980, ο Γουλβερίν ανεξαρτητοποιείται πλέον και αποκτά τη δική του μινι – σειρά, τεσσάρων επεισοδίων, δια χειρός του πατέρα των X-Men, Κρις Κλέρμοντ και του θρυλικού κομίστα Φρανκ Μίλλερ (“Ο Σκοτεινός Ιππότης”, “Sin City”, “300”). Στη σειρά αυτή, ο ήρωάς μας κάνει ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, όπου παρασύρεται σε μια δίνη εγκληματικότητας και προδοσίας. Εκεί καλείται να αντιμετωπίσει τόσο τις τρομακτικές του, ανεξέλεγκτες δυνάμεις, όσο και την ανεξερεύνητη, μέχρι πρότινος, ανησυχητική διάσταση της θνητής του πλευράς. Προσπαθώντας να ελιχθεί και να επιβιώσει σε έναν κόσμο που αδυνατεί να κατανοήσει, κατακτά για πρώτη φορά στη ζωή του, σε προσωπικό επίπεδο, την έννοια της εσωτερικής δικαιοσύνης και ισορροπίας.