Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Με επιτυχία η ημερίδα για το κρασί που διοργάνωσε το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα

Κάντε κλικ στη φωτογραφία για περισσότερες
και για ακόμη πιο πολλές κάντε κλικ ΕΔΩ
Η πολιτιστική ομάδα του προγράμματος "Ένα ποτήρι κρασί μας ενώνει" διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ημερίδa στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του Μουσείου Οίνου - Αμπελώνες Μάρκου το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 στις 12:00μ.μ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης Δημήτριος Γιαννουσόπουλος και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δ/θμιας Εκπ/σης κ. Άγγελος Λιακόπουλος, όπως επίσης μαθητές, γονείς, αλλά και πολίτες από την κοινωνία της Παλλήνης και όχι μόνο.

Το μελωδικό ξεκίνημα της ημερίδας έγινε από τη χορωδία της πολιτιστικής μας ομάδας με το διασκευασμένο για τις ανάγκες του προγράμματος τραγούδι των Πυξ Λαξ "Τι είναι αυτό που μας ενώνει" με χορευτικό από δύο μαθήτριες. Αυτό πλαισιωνόταν και με σχετικό Video - Art που είχε φτιαχτεί για το συγκεκριμένο τραγούδι.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η καθηγήτρια Κορίννα Περτσινίδου που είχε και το συντονισμό της ημερίδας. O Δημάρχος Παλλήνης κ. Αθανασίος Ζούτσος, εξήρε το έργο του διευθυντή του σχολείου και των υπευθύνων καθηγητριών του προγράμματος, και ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 25 Απριλίου ο Δήμος Παλλήνης και το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής θα οργανώσουν μια εκδήλωση με το πολυθέαμα «Οίνος και Αίνος» των Δημήτρη και Βασίλη Χατζηνικολάου. Θα ακουστούν βυζαντινοί ύμνοι με αφορμή τον ερχομό της Μ. Εβδομάδας και θα συμπράξει και η χορωδία του Πολιτιστικού Προγράμματος του 1ου Γυμνασίου Γέρακα.

Κατόπιν ακολούθησε μια παρουσίαση που είχε επιμεληθεί η μαθήτρια Μ. Τρίτα για την Ιστορία της Κάντζας και της Παλλήνης μέσω του κρασιού.

Η καθηγήτρια Βάσια Γερμανού παρουσίασε το Μουσείο Οίνου καθώς και τον πρώτο ομιλητή τον κ. Χρήστο Μάρκου, Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιριστικών Οργανισμών Ελλάδας, ο οποίος μίλησε για την αμπελοοικονομία σήμερα παραθετώντας πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το κρασί στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Από μια ημερίδα με θέμα το κρασί δε θα μπορούσε να λείπει μια αναφορά στον όνομα της πρώτης γυναίκας οινολόγου της Ευρώπης, της κας Στ. Κουράκου-Δραγώνα, που παρουσίασε η Κορίννα Περτσινίδου ταυτόχρονα με την προβολή ενός βίντεο όπου εμφανίζεται ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, ο πατριάρχης της ελληνικής απόσταξης, να μιλάει για την κα Κουράκου και να εξηγεί στην Πολιτιστική Ομάδα του 1ου Γυμνασίου Γέρακα (που τον είχε επισκεφτεί στο κτήμα του στην Όσσα Θεσ/νίκης κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους εκδρομής) , το έργο της και τη συμβολή της κας Κουράκου - Δραγώνα στην κατοχύρωση των ονομάτων του ούζου και του τσίπουρου από την Ελλάδα.

Εν συνεχεία η κα Κορίννα Περτσινίδου παρουσίασε τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου η οποία διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο της "Η Προφητεία του Κόκκινου Κρασιού" και παρουσίασε με γλαφυρότητα το θρυλικό Μελένικο, το "Κοινό του Μελένικου" και τις τρυπητές του όπου εκεί σε βαρέλια φυλούσαν οι Έλληνες το περίφημο κρασί τους που άφησαν δυστυχώς να κυλήσει στους δρόμους του Μελένικου όταν πλέον έπρεπε να το εγκαταλείψουν το 1913 και να το παραδώσουν στους Βούλγαρους.

Η κα Βάσια Γερμανού παρουσίασε τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής ΚΑΤ γιατρό κ. Γεώργιο Μερτζάνο, ο οποίος παρέθεσε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την ευεργετική επίδραση του κρασιού, ειδικά του κόκκινου, στην υγεία όταν καταναλώνεται σε σωστές δόσεις ημερησίως.Ο γιατρός δεν παρέλειψε να τονίσει και τους κινδύνους ειδικά από τα άτομα νεαρής ηλικίας όταν κάνουν υπερκατανάλωση.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο γνωστός οινολόγος και γευσιγνώστης Δημήτρης Χατζηνικολάου, μετά από σύντομη παρουσίαση του ιδίου και του έργου του από την κα Κορίννα Περτσινίδου, με ρήσεις γνωστών ανδρών της ιστορίας.

Όπως στην έναρξη έτσι και στη λήξη της ημερίδας, η χορωδία της Πολιτιστικής Ομάδας τραγούδησε το γνωστό τραγούδι του Μ. Λοΐζου , "Τζαμάικα" : "... και ύστερα το βραδάκι, μεθυσμενάκι στα καπηλειά, σ'έπινα κοριτσάκι σαν το κρασάκι γουλιά γουλιά...". Kι αυτό πλαισιωνόταν και με σχετικό Video - Art που είχε φτιαχτεί για το συγκεκριμένο τραγούδι.

Η εκδήλωση όμως συνεχίστηκε με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι καθηγήτριες Σοφία Λυμπεροπούλου και Κορίννα Περτσινίδου μαζί με τους μαθητές και είχαν προμηθευτεί από τους χορηγούς. Οι καλεσμένοι δοκίμαζαν τα θαυμάσια κρασιά των Αμπελώνων Μάρκου υπό την καθοδήγηση του κ. Δημήτρη Χατζηνικολάου.

Τέλος οι μαθητές της Πολιτιστικής Ομάδας έστησαν χορό με τραγούδια του κρασιού που ήδη μαθαίνουν για το γλέντι που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο προαύλιο του σχολείου μας.

Θερμές ευχαριστίες στο μεγάλο μας χορηγό το Μουσείο Οίνου -Αμπελώνες Μάρκου και βέβαια στον κ. Σπύρο Μάρκου που αγκάλιασε από την αρχή αυτή την πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Ομάδας για Ημερίδα. Ευχαριστίες στον κ. Αλέξανδρο Περράκη και στην Coco Μαt Γέρακα και που με την οικονομική της συνδρομή μας βοήθησε στην υλοποίηση αυτής της ημερίδας. Πολλές ευχαριστίες επίσης στην εταιρεία Lithotech και στην κα Ελένη Ξένου Παχύ που για μια ακόμα φορά επιμελήθηκε και εκτύπωσε τις σφίσες και τις προσκλήσεις μας. Τέλος να ευχαριστήσουμε το Σκλαβενίτη και το Τυροκομείο Κωσταρέλου για τις δωροεπιταγές τους καθώς και το ζαχαροπλαστείο Ροδίνι για το αρτοσκευάσματα που μας χορήγησε.

Δεν ξεχνούμε να ευχαριστήσουμε του μαθητές μας για όλη την προετοιμασία και προσπάθεια που κατέβαλαν όλο το τελευταίο διάστημα, τους γονείς τους αλλά και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη συνεργασία.

Τέλος να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στους εκλεκτούς μας ομιλητές που αμέσως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

Υπεύθυνες διοργάνωσης της εκδήλωσης: Σοφία Λυμπεροπούλου, Κορίννα Περτσινίδου, Βάσια Γερμανού.
Τη μουσική επιμέλεια, τη χορωδία και τη λήψη ήχου έκανε ο καθηγητής Θοδωρής Ρήγας.